Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A 10 parancsolat miért különbö...

A 10 parancsolat miért különbözik a neten?

Figyelt kérdés

Több helyen az 5. parancsolat, hogy ne ölj. A legtöbb oldalon pedig az, hogy tiszteld atyádat és anyádat.

Miért különbözik? Vagy az egyik katolikus a másik református?

2019. ápr. 27. 16:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
22%
Az a atyádat/anádat tiszteld az mindenhol a 4. parancsolat, valamit elnéztél.
2019. ápr. 27. 17:10
 2/12 anonim ***** válasza:
*anyádat
2019. ápr. 27. 17:10
 3/12 anonim ***** válasza:
71%

Ha megnézed a Szentírás ide vonatkozó részét, akkor láthatod, hogy a 10 parancs lényegében nem 10, hanem több. Hogy kijöjjön a 10, össze kellett néhányat vonni. Attól függően, hogy ki mit vont össze, a számolás eltérhet egymástól.

Például a katolikusok, evangélikusok az első 2 parancsot vonták egybe, de pl. a reformátusok az utolsó kettőt. Nekem mondjuk ez utóbbi felbontás azért tetszik kevésbé, mert a feleséget egyszerűen a tulajdontárgyakhoz teszi. A katolikus felosztás külön választja a házastársat és a tulajdont.

2019. ápr. 27. 17:11
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Azért különbözik, mert a bibliai szövegben az a rész, amit mi "tíz parancsolatnak" hívunk valójában hosszabb, csak a neten sokszor lerövidítik. És nem egységes, ahogyan rövidítik.

"Gondolj a szombatra és szenteld meg. Hat napig dolgozzál és végezd minden munkádat. A hetedik nap azonban az Úrnak, a te Istenednek a pihenő napja, ezért semmiféle munkát nem szabad végezned, sem neked, sem fiadnak, sem lányodnak, sem szolgádnak, sem szolgálólányodnak, sem állatodnak, sem a kapuidon belül tartózkodó idegennek. Az Úr ugyanis hat nap alatt teremtette az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van; a hetedik napon azonban megpihent. Az Úr a hetedik napot megáldotta és megszentelte.": Ezt pl. úgy szoktuk rövidíteni, hogy az Úr napját szenteld meg!

2019. ápr. 27. 22:30
 5/12 anonim ***** válasza:
46%

Szia!

Az eredetit a 2 Mózes 20-ban találod::

És szólá Isten mindezeket az igéket, mondván:

(I.) Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából.

Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

(II.) Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.

Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőnszerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek.

De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.

(III.) Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.

(IV.) Megemlékezzél a szombatról, hogy megszenteljed azt.

Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;

De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, [se] szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van;

Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.

(V.) Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.

(VI.) Ne ölj.

(VII.) Ne paráználkodjál. (Az eredetiben: Ne légy házasságtörő.)

(VIII.) Ne lopj.

(IX.) Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.

(X.) Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.

Ez a helyes beosztása.

Üdv. Peter

2019. ápr. 28. 08:03
 6/12 anonim ***** válasza:
70%

"Ez a helyes beosztása."

Nem, ez a felekezeted beosztása. Vannak más beosztások is.

2019. ápr. 28. 12:29
 7/12 anonim ***** válasza:
67%

Amit Isten a kőbe vésett, azt az emberek szívébe is bele "véste". Ezt hívjuk a lelki ismeretünknek, ami a lelki ismeretünkben van, az szerepel a tízparancsolatban is.

I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

II. Isten nevét hiába ne vedd!

III. Az Úr napját szenteld meg!

IV. Atyádat és anyádat tiszteld!

V. Ne ölj!

VI. Ne paráználkodj!

VII. Ne lopj!

VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!

X. Mások tulajdonát ne kívánd!

Az eltérés a Katolikus és az Evangélikus fordítás valamint a zsidó és ortodox fordítás között van.

Az ortodox fordításban szerepel, hogy "aki megemlékszik az atyák bűnéről a fiakon harmadiziglen és negyediziglen azokon, akik engem gyűlölnek. 6 "

Ez egy olyan bosszúálló "parancsra" vonatkozik, amit Jézus egyértelműen és világosan cáfolt, ti. az Isten nem bosszúálló, hanem irgalmas és megbocsátó.

Tehát azért térnek el a tízparancsolatok, mert az egyik egy téves bosszúálló istenkép, a másik pedig egy megbocsátó és irgalmas istenképre épül. De a lényeg mind a kettőben benne van, csak az egyikben a bosszú tévesen szerepel, hogy miért? Na ez is megérne egy "misét"! :)

2019. ápr. 29. 09:48
 8/12 anonim ***** válasza:
29%

Sziasztok,

Én nem állítottam, hogy nincsenek más beosztások, csak azt, hogy ez a helyes. Ehhez nem kell felekezet, csak józan ész és logika. Nyilván rossz beosztás a 7-es hozzászólásban található, hiszen maga a katolikus fordítású Szentírás is így hozza ezt a Bibliarészt:

Az Úr ezeket jelentette ki: „Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Senki mást ne tekints Istennek, csak engem. Ne csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt. Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok. Azoknak a vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, unokáikon és dédunokáikon. De ezredízig irgalmasságot gyakorlok azokkal, akik szeretnek és megtartják parancsaimat. Uradnak, Istenednek a nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki a nevét hiába veszi. Gondolj a szombatra és szenteld meg. Hat napig dolgozzál és végezd minden munkádat. A hetedik nap azonban az Úrnak, a te Istenednek a pihenő napja, ezért semmiféle munkát nem szabad végezned, sem neked, sem fiadnak, sem lányodnak, sem szolgádnak, sem szolgálólányodnak, sem állatodnak, sem a kapuidon belül tartózkodó idegennek. Az Úr ugyanis hat nap alatt teremtette az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van; a hetedik napon azonban megpihent. Az Úr a hetedik napot megáldotta és megszentelte. Tiszteld apádat és anyádat, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked. Ne ölj. Ne törj házasságot. Ne lopj. Ne tégy hamis tanúságot embertársad ellen. Ne kívánd el embertársad házát, ne kívánd el embertársad feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé.”

A 7-es hozzászólásban található beosztás szerint a X. parancsolat részben megelőzi a IX. parancsolatot, illetve a faragott képek tiszteletre és imádatra való készítésének tilalma is kimaradt belőle érthető okokból...

Üdv. Péter

2019. ápr. 29. 13:18
 9/12 anonim ***** válasza:
61%

Nem maradt ki belőle semmi. Így szól az I. parancs rövidítve:

"I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!"

Ebben benne van, hogy egyedül Istent lehet imádni, tehát se bálványt, se angyalt, se semmi mást nem lehet. Persze ki lehetne ezt fejteni elég hosszan, de sokkal jobb röviden, könnyen megjegyezhető formában.

2019. ápr. 29. 13:32
 10/12 anonim ***** válasza:
48%

Sziasztok,

Nos akkor beszéljünk nyíltan. A katolikus felosztás konkrétan kihagyja a 2. parancsolatot és kettéosztja a 10-et. Ennek az az egyszerű oka, hogy a katolikus templomokban faragott képek vannak, és az azon ábrázolt Szűz Máriát és a szenteket a katolikus hívek tisztelik, sőt sokan le is borulnak a szobrok előtt, és úgy imádkoznak az őket ábrázolókhoz. Ez nyilvánvalóan ellentétes a Tízparancsolatban található 2. parancsolattal. Ezt nem én találtam ki bárki ellenőrizheti: "Tudjuk, hogy a Tízparancsolat a két kőtáblán 5-5 elosztásban helyezkedett el. Ehhez a zsidó hagyományhoz tértek vissza a protestáns egyházak, a katolikus egyház azonban mindmáig megmaradt a 3-7 megosztás mellett. Az első két igét összevonták, hogy a pogány bálványimádás tilalma elsikkadjon. (Ennek klasszikus fordítása: „Ne készíts magadnak faragott képet!”) Ugyanakkor, hogy a tízes szám meglegyen, az utolsó igét kettévágták, ezzel a magántulajdon szentségét is magasabbra emelték. A szülőtisztelet törvénye náluk csupán azért került a második táblára, mert nem teljesen értették meg, s kizárólag a gyermekekre vonatkozó parancsolatként értelmezték." Raj Tamás

Egyébként a felosztásban nyilvánvalóan a zsidó vallás a legilletékesebb, hiszen a keresztény vallás megszületése előtt másfél évezreddel kapták ezeket a parancsolatokat Istentől. A héber felosztást pedig bárki ellenőrizheti:

[link]

[link]

[link]

Üdv. Péter

2019. ápr. 29. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!