Miről ír a Róma 10:13-15 versei?
Hogyan értelmezitek ezeket?:
1. Kinek a nevét kell segítségül hívni?
2. Hogyan fogják(fogják?) azonban segítségül hívni, ha nem hisznek benne?
3. Mimódon hisznek pedig abban, a ki felől nem hallottak?
4. Mimódom hallanának pedig prédikáló nélkül?
5. Mimódon prédikálnak pedig, ha el nem küldetnek?
Csak az 1. kérdésedre válaszolnék, ha nem bánod, és egy visszakérdéssel. Az ApCsel 9-ben található egy rész. A 14. versben Ananiás valakinek a nevének a segítségül hívásáról beszél. Mi derül ki a szövegkörnyezetéből, ki ez a valaki, akinek a nevét az első keresztények segítségül hívták? Olvasd el figyelmesen, és várom a válaszod:
10 Vala pedig egy tanítvány Damaskusban, névszerint Ananiás, és monda annak az Úr látásban: Ananiás! Az pedig monda: Ímhol vagyok Uram!
11 Az Úr pedig monda néki: Kelj fel és menj el az úgynevezett Egyenes utcába, és keress föl a Júdás házában egy Saulus nevű tárzusi embert, mert ímé imádkozik.
12 És látá Saulus látásban, hogy egy Ananiás nevű férfiú beméne hozzá és kezét reá veté, hogy lásson.
13 Felele pedig Ananiás: Uram, sok embertől hallottam e férfiú felől, mily sok bosszúsággal illeté a te szenteidet Jeruzsálemben:
14 És itt is hatalma van a főpapoktól, hogy mindazokat megkötözze, kik a te nevedet segítségül hívják.
15 Monda pedig néki az Úr: Eredj el, mert ő nékem választott edényem, hogy hordozza az én nevemet a pogányok és királyok, és Izráel fiai előtt.
16 Mert én megmutatom néki, mennyit kell néki az én nevemért szenvedni.
17 Elméne azért Ananiás és beméne a házba, és kezeit reá vetvén, monda: Saul atyámfia, az Úr küldött engem, Jézus, aki megjelent néked az úton, melyen jöttél, hogy szemeid megnyiljanak és beteljesedjél Szent Lélekkel.
Köszönöm a hozzászólásodat.
Elolvastam a Cselekedetek 9:10-17 verseit, sehol nem találkoztam azzal, hogy Krisztushoz kellene imádkozni. Ha mégis valamit elnéztem, kérlek hozd fel a figyelmemet erre. Az általad idézett részben valóban Krisztus beszélgetését olvashatjuk Ananiással. De nincsen benne utalás arra, hogy Krisztushoz imádkozzunk.
Jézus a következőket válaszolta az egyik tanítványának, amikor az megkérte, hogy tanítsa meg imádkozni: „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok: »Atyánk«” Lukács 11:1, 2. A híres hegyi beszédében is arra ösztönözte a hallgatóit, hogy az Atyjukhoz imádkozzanak. Így nyugtatta meg őket: „az Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt” Máté 6:6, 8. Az utolsó éjszakáján ezt ígérte a követőinek: „bármit kértek az Atyától, ő meg fogja adni nektek az én nevemben” János 16:23. Jézus tehát arra tanított minket, hogy az Atyjához, Jehova Istenhez forduljunk imában, aki egyben a mi Atyánk is ("Jézus ezt mondta neki: „Ne kapaszkodj tovább belém, mert még nem mentem fel az Atyához. Inkább menj el a testvéreimhez, és mondd meg nekik: »Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.« János 20:17).
Jézus összhangban élt, tett a tanításával, hiszen így imádkozott: „Nyilvánosan dicsérlek, Atyám, égnek és földnek Ura” Lukács 10:21. Egy másik alkalommal „az égre emelte szemét, és ezt mondta: »Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál« János 11:41. Amikor haldoklott, így szólt: „Atyám, kezedre bízom szellemem” Lukács 23:46. Tehát Jézus az égi Atyjához, az ég és föld Urához imádkozott, amivel követendő példát állított elénk. Például itt ír erről a Biblia: Máté 11:25; 26:41, 42; 1János 2:6
Hetekkel azután, hogy Jézus visszatért az égbe, a tanítványait üldözni kezdték a Cselekedetek 4:18 szerint. Természetesen imában segítséget kértek. Vajon kihez imádkoztak? „Egy akarattal felemelték hangjukat az Istenhez”, hogy támogassa őket szent szolgájának, „Jézusnak a neve által” Cselekedetek 4:24, 30. Nyilvánvaló, hogy a tanítványok követték Jézus utasításait az imával kapcsolatban, vagyis Istenhez imádkoztak, és nem Jézushoz.
Vidiripi
Kérdező! Arra viszont választ kaptál a Cselekedetek 9:10-17 hogy kinek a nevéért kell szenvedni és arra is választ ad hogy kiknek kell ezt a nevet megismerniük.
"...hogy hordozza az én nevemet a pogányok és királyok, és Izráel fiai előtt."
- Még Izrael fiai előtt is!
És Izrael fiai sem ismerték ezt a nevet erről szól a Róma 10:13-15!
Hiszen a saját Istenüket ismerték a nevét is tudták de a Fiának a nevét nem ismerték.
1. Kinek a nevét kell segítségül hívni? Jézus Krisztusét!
2. Hogyan fogják(fogják?) azonban segítségül hívni, ha nem hisznek benne? Jézus Krisztusban!
3. Mimódon hisznek pedig abban, a ki felől nem hallottak? Jézus Krisztusról!
4. Mimódom hallanának pedig prédikáló nélkül? Nem hallanának Jézus Krisztusról.
5. Mimódon prédikálnak pedig, ha el nem küldetnek? Jézus Krisztus elküldte őket prédikálni és meg is akarták tiltani nekik hogy ezzel a névvel betöltsék Jeruzsálemet! És bár szenvedtek ez miatt a név miatt akkor sem hagytak fel azzal hogy megismertessék az emberekkel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!