Tényleg lehet pogány keresztanyja a gyerekemnek? Ez elfogadható?
Paptól függ. Nálunk úgy volt hogy a barátnőm megkért legyek a kisfia keresztanyja viszont én nem voltam megkeresztelve. ( Ettől még nem voltam " pogány " ez azért elég durva szó amit használsz. Kiskorom óta jártam mamámmal templomba, viszont politikai okok miatt a szüleim nem kereszteltek meg annak idején).
Nálunk annyi volt hogy megkérdeztük a papot, azt mondta hogy először megkeresztel engem és utána már nincs akadálya a hogy keresztanya legyek. Egyik héten volt az enyém , két hét múlva a keresztfiam keresztelője.
Szia!
Nálunk azt szokták, hogy ha a keresztszülőnek szánt személy jogilag nem alkalmas, akkor nem keresztszülőként, hanem világi tanúként (vagy valami egyéb hasonló címen) írják be az anyakönyvbe. A család attól még nyugodtan tekintheti keresztszülőnek.
Nem csak a kereszteletlenség szokott probléma lenni, hanem ha valaki egyházilag rendezetlen párkapcsolatban él (vagy legalábbis úgy emlékszem, hogy az is kizáró ok).
1-es megkérdezhetem milyen fekekezethez tartozol? Csak mert katolikusoknál ha felnőtten keresztelkedik valaki, két év felkészülési idő van, ünnepi állomásokkal...
Kérdező!
A (katolikus) kereszesztelő alkalmával a szülő ígéretet tesz, hogy hitre fogja nevelni a gyerekét. A keresztszülő szerepe pedig az, hogy a SZÜLŐKET ebben támogatja. (Tehát elő sorban nem az, hogy ajándékokat vegyen a gyereknek...)
Nem.kell sok logika hozzá, hogy a nem hívő barátnőd ezt milyen mértékben tudja megtenni...
Botrányosnak épp nem nevezném az ötletet, csak értelmét nem látom.
Nálunk igazolni kellett a keresztszülőknek, hogy meg vannak keresztelve, pert a keresztelő pap nem ismerte őket.
De biztos találni olyan papot, aki belemegy, mert nem foglalkozik ezzel...
4- es, Katolikusnal.
Igen , tudom van a felkészülési idő, viszont mivel külföldön laktam már hosszú évek óta, de a pap kiskorom óta ismer, tudta , hogy nem egyszer jártam a templomban, így nem volt gond belőle. Sőt , egyszer beiratkoztam ilyen felkészítőre is de csak pár alkalommal mentem , de ez évekkel előtte volt.
Egy másik barátnőm aki egy másik városban lakott ugyanígy meg tudott keresztelkedni felnőttként, hogy nem járt semmilyen tanfolyamra. Úgyhogy tényleg a paptól függ.
" engem viszont fusztrál picit, hogy a "pogány" barátnőmet hívjam be Isten házába? Mi a véleményetek? Tényleg nagyon örülnék ha ő lenne a keresztanyja, azt nem várom el tőle, hogy most ezmiatt megkeresztelkedjen,"
Tehát téged frusztrál, hogy nem keresztény, de ennek ellenére szeretnéd, hogy ő legyen a keresztanyuka. Miért? Ennyire szeretnéd frusztrálva élni az életed?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!