Hogyan böjtöljek, ha vegetáriánus vagyok?
Nézd, huszas:
amiket írsz, önmagában nem rossz.
De ezek annyira lényegtelen dolgok, ha a böjtre gondolunk...
valóban van egy ilyen része a böjtnek, hogy ne egyél élvezetes ételeket.
De NEM a szenvedés miatt!
Hanem CSAKIS azért, hogy az evés ne vonja el a figyelmed a... mitől is?
Na, EZ a lényeg!
És úgy látom, hogy ezt te se tudod!
21-es!
Szerintem pedig jó a gondolatmenetem. Ha bármit megvonsz magadtól ami hozzátartozik a napi "testi élvezetedhez" (értsd jól), akkor hiányérzet, egyfajta rossz érzés keletkezik benned. S ez a rossz érzés hozzásegít ahhoz, hogy Istenre tudj figyelni, a lelkedre tudj koncentrálni. Végső soron egyet beszélünk, csak én nem a figyelem megvonását domborítom ki, hanem a hiányérzetet, ami jobban segít Istenre figyelni.
Csak az írásodból úgy tűnik, mintha ez a hiányérzet lenne a böjt lényege, és mást már nem is kellene csinálni.
A kérdező - erős a gyanúm - és valószínűleg sokan mások is ezt szűrik le belőle.
# 21
"És úgy látom, hogy ezt te se tudod!"
Te vagy az aki mindent tud? Akkor megosztanád velünk kérlek te hogyan böjtölsz?
Kérlek:
a böjt lényege az, hogy elgondolkodsz a vallásodon.
Mit jelent ez neked, hogyan befolyásolja az életed - egyáltalán: mi ez? Mire való, mi az értelme az egésznek?
Régen az egyházi iskolákban külön tanítási szünet volt ezért, hogy ilyenkor még a tantárgyakkal se terheljék a diákokat.
Arra természetesen nagyon vigyáztak, hogy ne játék legyen helyette, hanem elmélyülés!
Ezért mondom, hogy ez sokkal-sokkal fontosabb, mint az, hogy eszel-e húst, vagy salátaöntetet, és hogy mivel kínzod magad.
Sőt: egyáltalán nem szabad kínozni magad ilyenkor, pl. nem lehetsz éhes se. Mert akkor erre összpontosítasz, és nem tudsz a sokkal fontosabb dolgokkal foglalkozni.
"ugyanúgy eszel iszol mint korábban?"
Neked ebből csak ennyi jött le?
Akkor:
1: NEM!
2: TE NE BÖJTÖLJ! Mert nem érted az egészet.
"Akkor ezek szerint Jézus és János is rosszul csinálta?"
Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de Jézus nem csupán éhezett a pusztában - hanem spirituális közelségbe került az istennel.
Mondhatnám úgy is, hogy folyamatosan beszélgetett vele (amit amúgy a mindennapi életében NEM tett meg).
Gyakorlatilag együtt gondolkodtak.
És elárulom: Jézus SEM az éhezés miatt csinálta a böjtöt, és őt is az éhezés érdekelte a legkevésbé az egészből.
Tévedsz mert böjtöltem.
Te viszont saját kedved szerint felülírod a Bibliát. Inkább mond azt hogy nehezedre esik az étel és ital megvonása. Ez sokkal őszintébb lenne. Ugyanis A Bibliából egyértelműen kiderül hogy teljes étel és folyadékmegvonással jár a böjt. Jézus és János is így böjtöltek. Azt nem vitatom hogy Jézus célja az volt hogy közelebb kerüljön Istenhez, de nyilván okkal böjtöltek így.
"nehezedre esik az étel és ital megvonása"
Józsikám, olvasd el még egyszer a #19-et!
Tudod, a kutyát nem érdekli, hogyan jutsz el a meditációs állapotba. Csak telezabálva nehéz eljutni oda (előbb elalszol), ezért nem szabad zabálni.
(Egyébként sem egészséges.)
De ezen kívül SENKIT nem érdekel, hogy mit eszel. Istent a legkevésbé.
Összekevered őt valami ókori pogány istennel, aki tényleg annak örült, ha minél nagyobb áldozatot kapott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!