A korai keresztélység idején hány püspökség alakult ki és hol?
"napi jehovista gyűlölködés pipa, akár mehetsz is dolgodra Kati."
Tévedés, ez nem gyűlölködés, hanem a történelmi beszámolók Ténye. "Kati" nem így hívnak.
Semmiféle történelmi dokumentumra nem hivatkoztál, mivel nem is tudsz, hiszen eleve nem vagy jártas az ókori keresztény irodalomban.
Annyit tudsz, amennyit a szektád magazinjában olvastál, az meg hazugság.
"Tévedés, ez nem gyűlölködés, hanem a történelmi beszámolók Ténye. "Kati" nem így hívnak."
Hazugságok terjesztése az nem tények közlését jelenti. Te nyilvánvaló hazugságokat terjesztesz, vagy szándékosan vagy saját tudatlanságodból. Az őrtorony hazugsággyára szeret minden neki nem tetsző tanítást János apostol halála utánra helyezni, pedig például a püspökök esetében közel sem így volt. Az említett Szent Kelemen vagy Szent Linus püspökök korábban haltak meg, mint Szent János apostol.
Az pedig abszurd, hogy az apostolok által tanított és kinevezett püspököket merészeli valaki tévtanítóknak, hitehagyottaknak beállítani, mert nem felelnek meg szektájuk eltorzult és hazug elméleteinek.
"hiszen eleve nem vagy jártas az ókori keresztény irodalomban."
Azt nem mondom, hogy hatalmas képzést kaptam vagy szereztem iskolákban ezekből. DE magam is elolvastam olyan Jezsuita, vagy egyház vezető írásait, amik által, leleplezik az egyházak első századi mintájára kapott keresztény élet elhagyását, illetve összekeverését, más népek hagyományos isteni gondolkodásának.
A Zsidók is tettek ilyet, amiért Jehova megfeddte őket, hiszen belekeveredtek más imádati formákba.
Nem kell ehhez "iskolázottság", egy paraszt ember is ha értelemmel olvas, és elgondolkodik, rájön hogy sántítanak a dolgok. Az első választottak is járatlanok voltak az írásokban, nem kaptak képzést, viszont megtartották azt, amit Isten kért tőlük. Így nem az számít, hogy emberi szemszögből, milyen világi iskolát végez valaki.
Igaz ez a beszéd: Ha valaki püspökséget kíván, jó dolgot kíván. >>
1Tim 3:2 Szükséges annak okáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmas; >>
1Tim 3:3 Nem borozó, nem verekedő, nem rút nyereségre vágyó; hanem szelíd, versengéstől ment, nem pénzsóvárgó; >>
1Tim 3:4 Ki a maga házát jól igazgatja, gyermekeit engedelmességben tartja, minden tisztességgel;
Ornella Mutti!
"Azt nem mondom, hogy hatalmas képzést kaptam vagy szereztem iskolákban ezekből."
@Azzal van a baj, hogy alapszinten sem vagy tisztában az ókori egyháztörténelemmel. Nyugodtan utána nézhettél volna a témának, hiszen, van irodalma.
"DE magam is elolvastam olyan Jezsuita, vagy egyház vezető írásait, amik által, leleplezik az egyházak első századi mintájára kapott keresztény élet elhagyását, illetve összekeverését, más népek hagyományos isteni gondolkodásának."
@Nem tudom, hogy észrevetted-e, de minden resztoránus vallás az "1. századi keresztényekre" hivatkozik, mintha csak az lenne a mérce. Arról a korszakról nem tudunk sokat, mivel nem maradt fent sok dokumentum, a Biblia pedig értelmezés kérdése. Így míg te arianuzmust olvasol ki a Szentírásból, addig más resztoránusok mást olvasnak ki. A vitát tehát nem ezen a szinten kell eldönteni. Az 1. századból, illetve az azt követő rövid időszakból maradtak fent olyan dokumentumok amik alapján hozzávetőlegesen tudjuk rekonstruálni, hogy mi volt abban az időszakban. A Kelemen levél amely 1. századi, alapjaiban cáfolja a resztoránusok (ide tartoznak a Tanúk is) állításait, hiszen hangsúlyozza a katolikus tanításoknak megfelelően Róma elsőbbségét, és a szenthagyomány fontosságát. Egy korábbi kommentben már említettem, hogy ha ez tévtanítás lett volna, akkor János apostol minden bizonnyal fellépett volna ez ellen, hiszen ismernie kellett Kelelemen püspököt, mivel kortársak voltak, és vezető személyek,. Ráadásul a harmadik levelében néven is nevez egy tévtanítót, tehát ő nem olyan volt, aki szemet hunyt volna az ilyen dolgok felett.
Mindebből az következik, hogy az 1. századi kereszténység valamennyire a RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZ mintájára működhetett. Tévedésben vagy tehát, ha azt gondolod, hogy azok az emberek a Jehova tanúi által elfogadott tanításokat vallották, mivel dokumentum bizonyítja, hogy NEM.
(zárójelben jegyzem meg, hogy hivatkozol egyházi vezetőkre források nélkül szóval fogalmam sincs, hogy kikről beszélsz. Nem az Őrtorony magazinban olvastál valamit? Nehéz elhinnem, hogy te független jezsuita anyagokat böngészel, bár ha így van, csak örülök neki.)
"A Zsidók is tettek ilyet, amiért Jehova megfeddte őket, hiszen belekeveredtek más imádati formákba."
@A fentiekből látható, hogy erről szó sincs. Vagy talán János apostol tévedett, amikor szó nélkül hagyta Kelemen püspök tanításait?
'Nem kell ehhez "iskolázottság", egy paraszt ember is ha értelemmel olvas, és elgondolkodik, rájön hogy sántítanak a dolgok."
@Egyetértek. A baj csak az, hogy ez, amit leírtál, egyáltalán nem jellemző rád. Ne állítsd be magad úgy, mint aki függetlenül olvas, és gondolkodik. A te mentalitásodat a vallási szervezeted tanításai szablyák meg, és mivel elfogult vagy, nem jössz rá, hogy valóban "sántítanak a dolgok", csak nem a 2. századi keresztényeknél, hanem az Őrtoronynál.
"Az első választottak is járatlanok voltak az írásokban, nem kaptak képzést, viszont megtartották azt, amit Isten kért tőlük."
@Nem igazán értem, mire célzol. Most azt mondod, hogy te járatlanabb vagy az Írásokban, mint az 1. századi keresztények, vagy járatosabb?
"Így nem az számít, hogy emberi szemszögből, milyen világi iskolát végez valaki."
@Valahol olvastam, hogy Jehova tanúinál vannak a legalacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező emberek. Nem csodálom, hiszen ezt tanítjátok, hogy nem kell "világi" iskolába járni, szóval miért is tanulna tovább egy Tanú, ha "Jehova szervezete" azt mondja, hogy az nem fontos? Idefigyelj: alacsony iskolai végzettséggel egyrészt nem fognak komolyan venni az emberek, másrészt elhelyezkedni is nehéz lesz munkaügyi szempontból, harmadrészt pedig aki nem növeli a tudását, az befolyásolhatóbb lesz, és végül Jehova tanúinál, vagy más szektában köt majd ki.
A "világi iskola" tehát fontosabb mint hinnéd. Azonban maradva a témánál, egyháztörténelmi ismereteket iskola nélkül is lehet szerezni, ha a megfelelő szakirodalmat olvasod. A jelek szerint ez nálad nem történt meg.
Ornella Mutti!
"Talán annyit még, hogy azért, hogy senki ne dicsekedjen Isten előtt, hogy milyen okos...."
Szó sincs arról, hogy valaki azzal dicsekedne, hogy okosabb nálad (ha esetleg erre gondoltál). Arról van szó, hogy rendkívül taszító, ha valaki olyan témába szól bele, amihez nem ért, mert ezzel másokat is félrevezet!
Ha tehát megnyilvánulsz egy témában, akkor érts hozzá. Ha tudatlanul osztod az észt, akkor butának fognak nézni.
Nem szégyen, ha nem vagy jártas valamiben. Itt van ez az oldal is, lehet kérdezni. Én sem szólok bele abba, amihez nem értek.
17# remek íràs!
Ha erre jàrsz egy privit ìrj légyszìves.
Koszonom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!