Istennek és Jézusnak külön lelke van? Miben különböznek egymástól?
Isten lelke ha tud világot teremteni, akkor az angyalok, vagy a sárból gyúrt emberek miért nem képesek rá?
Miben más a lelkünk, mint Isten lelke? Mitől egyedi? Ha Isten több mint lélek, akkor mi? Mi az Isten? Illetve ki?
Jó kérdés, hogy miért beszélsz hülyeségeket, szerintem azért, mert alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában. De ha tudsz rá jobb magyarázatot, ne tartsd vissza.
A Szentháromságról szóló dogma így szól:
Istenben három személy van, az Atya, a Fiú, és a Szentlélek. A Három Személy mindegyike (számtanilag) egy Isteni Lényeget birtokol. (De fide)
Egy korai zsinati határozat így szól:
"(1.) Kiközösítjük azokat, akik nem vallják meg teljes szabadsággal, hogy Ő (a Szentlélek) az Atyával és a Fiúval egyhatalmú és egy-szubsztanciájú."
Tehát egy-szubsztanciájú, magyarul egylényegű.
De a Hitvallás is azt mondja:
"Született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű, és minden általa lett."
Egyébként kíváncsiságból, melyik felekezethez tartozol? Mert eddig úgy tudtam, hogy a szentháromságtagadókon kívül szinte minden keresztény felekezet elfogadja és hiszi ezen ősi dogmákat és hitvallásokat.
Nézd!
Ha te is azt vallod, hogy egy az Isten, Aki az Atya és Aki kinyilatkoztatta magát a Fiúban, Jézusban és vallod, hogy Jézus a testben megjelent Krisztus, azaz a testben megjelent Isten, akkor nagy baj nincsen. Gondolom te is ezt vallod? Én vallom, hogy Isten egy és vallom a Szentháromságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!