Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Istennek és Jézusnak külön...

Istennek és Jézusnak külön lelke van? Miben különböznek egymástól?

Figyelt kérdés

Isten lelke ha tud világot teremteni, akkor az angyalok, vagy a sárból gyúrt emberek miért nem képesek rá?

Miben más a lelkünk, mint Isten lelke? Mitől egyedi? Ha Isten több mint lélek, akkor mi? Mi az Isten? Illetve ki?

2018. dec. 22. 21:53
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Jó kérdés, hogy miért beszélsz hülyeségeket, szerintem azért, mert alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában. De ha tudsz rá jobb magyarázatot, ne tartsd vissza.

A Szentháromságról szóló dogma így szól:

Istenben három személy van, az Atya, a Fiú, és a Szentlélek. A Három Személy mindegyike (számtanilag) egy Isteni Lényeget birtokol. (De fide)

Egy korai zsinati határozat így szól:

"(1.) Kiközösítjük azokat, akik nem vallják meg teljes szabadsággal, hogy Ő (a Szentlélek) az Atyával és a Fiúval egyhatalmú és egy-szubsztanciájú."

Tehát egy-szubsztanciájú, magyarul egylényegű.

De a Hitvallás is azt mondja:

"Született, de nem teremtmény, az Atyával egylényegű, és minden általa lett."

Egyébként kíváncsiságból, melyik felekezethez tartozol? Mert eddig úgy tudtam, hogy a szentháromságtagadókon kívül szinte minden keresztény felekezet elfogadja és hiszi ezen ősi dogmákat és hitvallásokat.

2018. dec. 27. 11:34
 12/12 anonim ***** válasza:

Nézd!

Ha te is azt vallod, hogy egy az Isten, Aki az Atya és Aki kinyilatkoztatta magát a Fiúban, Jézusban és vallod, hogy Jézus a testben megjelent Krisztus, azaz a testben megjelent Isten, akkor nagy baj nincsen. Gondolom te is ezt vallod? Én vallom, hogy Isten egy és vallom a Szentháromságot.

2018. dec. 28. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!