Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A gyilkosság bűn ha önvédelemb...

A gyilkosság bűn ha önvédelemből teszi valaki?

Figyelt kérdés
Illetve a baleset okozta halál az-e?

2018. dec. 5. 09:34
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Na igen, de itt szektásokból akad bőven.

Nyilvánvalóan utóbbi esetben nem igazolható az önvédelem.

2018. dec. 5. 12:48
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően az önvédelem nem bűn, persze itt is van arányosság. Mondjuk ha ki akarnak rabolni, te meg lepuffantod, nyilván súlyos bűn, valószínűleg a bíróság is elítélne téged, mert ott is van arányos önvédelem.

Amennyiben a baleset nem a te hibádból történik, akkor nem bűn. Ha pl. részeg vagy és elütsz valakit, akkor téged terhel a felelősség érte és nagyon súlyos bűn.

2018. dec. 5. 13:04
 13/21 Mansour ***** válasza:
100%
A balesetről nem beszéltünk még. Baleset vagy az ember ellenőrzésén teljesen kívül álló okból történik (ilyenkor nyilván nem lehet szó bűnről), vagy pedig emberi figyelmetlenségből, hanyagságból. Itt az ember nyilván a hanyagság mértékében felelős, ez alapján "bűnös". De itt is bőségesen figyelembe kell venni a körülményeket, mert lehet például, hogy a figyelmetlenség fáradtságból adódik, ami gyakran nem is az "elkövető", hanem mondjuk a főnöke hibája. De lehet az is oka egy balesetnek, hogy valaki önző érdekből nem mérlegeli kellőképpen, hogy mit okozhat a cselekedeteivel. Itt azt hiszem, elég egyértelmű a felelősség kérdése. Aki mondjuk úgy öl meg egy másik embert, hogy az úton száguldozik és előzget, mert éppen a saját anyagi érdekeit hajtja vagy csak mert ő "megteheti", akkor szerintem ugyanolyan bűnös, mint aki rablógyilkosságot követ el.
2018. dec. 5. 13:05
 14/21 A kérdező kommentje:
Ezzel nem tudok vitatkozni
2018. dec. 5. 13:09
 15/21 jdfGabrella ***** válasza:
Igen
2018. dec. 5. 15:09
 16/21 anonim ***** válasza:
10%

"Mindkettő."

A nem hívő részéről nem nyilatkoztam. A világiak oldják meg, ahogy akarják

"Hogy érted hogy megóv?"

Úgy rendezi a dolgokat, hogy ne kerüljek olyan szituba

"Ez hülyeség, ha így vesszük, az sem fér össze a szeretettel, ha pénzért dolgoztatunk másokat, és ha pénzt kérünk azért hogy odaadjuk másnak, ami a miénk, vagy amit mi állítunk elő..."

Nem hülyeség, rossz példákat hozol. Ráadásul Jézus és az apostolok jóváhagyják a munkát, és a főnöki beosztást is.

Te világi "fejjel" válaszolsz, én hívő "fejjel". A kettő ég és föld.

"Szerintem nem akkor szeretjük a tolvajt, amikor hagyjuk nyugodtan lopni"

Példa rossz, hiszen nem fogsz lopni a tolvajtól ...

"és nem akkor szeretjük az erőszakos embert, amikor hagyjuk erőszakoskodni, hanem amikor megpróbáljuk megértetni velük, hogy helytelen, amit csinálnak"

Megint nem erről volt szó, hanem az önvédelemből történő gyilkolásról. Szövegértés okés?

Ha hívő lennél, tudnád, h miről beszélek. De világi fejjel neked csak bolondságok ezek.

Neked is van véleményed, nekem is. Ezt el kell fogadnod

2018. dec. 5. 15:55
 17/21 Mansour ***** válasza:
85%

"Úgy rendezi a dolgokat, hogy ne kerüljek olyan szituba"

Ez szuper, csak szerintem nem általános. Én még nem hallottam olyanról, hogy hívők tömegei úszták volna meg például a háborúkat úgy, hogy nem védekeztek, az ellenségnek semmit nem ártottak.

"Megint nem erről volt szó, hanem az önvédelemből történő gyilkolásról. Szövegértés okés?"

Márpedig ezek a példák ide kapcsolódnak, mivel te hivatkoztál a szeretetre. Továbbra sem értem, hogy mi köze a szeretetnek ahhoz, hogy nem védekezel. Azt értem, hogy Istenben bízol. De ha mégis ilyen helyzetbe kerülnél, akkor komolyan gondolod, hogy egy életedre törő támadó felé az a szeretet megnyilvánulása, ha hagyod magad?

"Ha hívő lennél, tudnád, h miről beszélek. De világi fejjel neked csak bolondságok ezek."

Nem vagyok hülye, értem, hogy miről beszélsz, és egyáltalán nem tartom bolondságnak. Csak nem minden tekintetben értek veled egyet.

"Neked is van véleményed, nekem is. Ezt el kell fogadnod"

Honnan veszed, hogy van itt bárki is, aki nem fogadja el a véleményed? Az elfogadás nem helyeslést jelent. Mindenki elmondhatja a véleményét (a másik véleményéről is), ezt nevezik vitának vagy eszmecserének.Nekem úgy tűnik, hogy itt te vagy az, aki a vitapartnereiddel szemben előítéletesen és lekezelően viselkedsz.

2018. dec. 5. 16:31
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Tiltakozom a kérdés megfogalmazása ellen.

A gyilkosságot a jogtalan emberölésre szokták használni. A jogos önvédelem nem gyilkosság. Nem vagy köteles feláldoznod magadat a támadódért.

2018. dec. 5. 17:01
 19/21 Mansour ***** válasza:
100%

"A gyilkosságot a jogtalan emberölésre szokták használni."

Ez is teljesen jogos felvetés. Ha jól tudom, a héberben is külön szó van a gyilkosságra és az emberölésre, és a tízparancsolatban a "gyilkosságnak" megfelelő szó szerepel. Tehát a köztudatban "Ne ölj!"-ként ismert parancsolat valójában így szól: "Ne gyilkolj!"

2018. dec. 5. 18:30
 20/21 anonim ***** válasza:

a kutyámat megölhetném akkor, de én szeretem. Előbb halnék meg, minthogy őt feláldozzam! A volt kutyám 21.-én halt meg tavaly, olyan élölény volt, hogy a pokolba is utánamennék! Annyira soha nem fog szeretni senki sem! Rohadtul imádtam Őt!

Egy makacs kan kutya volt, de imádnivaló! Úgy nézett, amikor a halálán volt, hogy ezt soha nem felejtem el! Én odaadnék neki 10-20 évet is a sajátomból, mert ő megérdemli!

Ilyen jó volt Ő. A szívem szakadt meg, amikor meghalt. Chrone betegsége volt, véresen székelt végül, fájt is neki, kihívtam az állatorvost végül, hogy altassa el.

Soha nem fogom elfelejteni, hogy nézett rám. Mint aki megmentheti a halálból. Nem tudtam sajnos, de ha lenne valaki, akit visszahoznák az életbe, ő lenne az első!

2018. dec. 5. 20:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!