Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A gyilkosság bűn ha önvédelemb...

A gyilkosság bűn ha önvédelemből teszi valaki?

Figyelt kérdés
Illetve a baleset okozta halál az-e?

2018. dec. 5. 09:34
1 2 3
 1/21 anonim válasza:
22%
Mindkettő az. Csak Istennek van joga emberi életeket elvenni!
2018. dec. 5. 09:55
 2/21 anonim ***** válasza:
0%

A törvényszövetség alatt baleset okozta halálnál is volt büntetése a zsidóknál a gyilkosnak. Menedékvárosban kellett élnie a főpap haláláig. Ha idő előtt elhagyta azt, akkor a vérbosszuló rokon szabadon megölhette.(IV. Mózes 35. rész). Innen látszik, hogy a nem szándékos ölés is bűn Isten előtt. De a Jézus váltságába vetett hit által tiszta lehet Isten előtt egy ilyen nem szándékos gyilkos.

A gondatlanságból elkövetett emberölésért halál járt a törvényszövetség alatt. (V. Mózes 22:8; II Mózes 21:29) Nagyon vigyáznunk kell arra, hogy a mi gondatlanságunk senki halálát ne okozza, mert akkor Isten előtt gyilkosokká válnánk.

2018. dec. 5. 09:56
 3/21 A kérdező kommentje:
Nem tudtam hogy ilyen nagy szakértők vannak itt.
2018. dec. 5. 10:00
 4/21 anonim ***** válasza:
9%

"Nem tudtam hogy ilyen nagy szakértők vannak itt."

Viszont a törvény szövetsége már lejárt. Már van Krisztusunk:)

Szerintem a szeretettel nem fér össze az önvédelem sem

2018. dec. 5. 11:21
 5/21 A kérdező kommentje:
Vagyis hagynia kéne az embereknek hogy megöljék őket?
2018. dec. 5. 11:26
 6/21 anonim ***** válasza:
10%

"Vagyis hagynia kéne az embereknek hogy megöljék őket?"

Most a kereszténységet kérdezed, vagy az emberiséget?

Hívő tekintetében sztem nem krisztusi, ha belemegyünk az agresszióba. Hiszem, h Isten megóv ettől a szituációtól

2018. dec. 5. 11:46
 7/21 A kérdező kommentje:

Mindkettő.

Hogy érted hogy megóv?

2018. dec. 5. 11:48
 8/21 Mansour ***** válasza:
96%

Egyéni véleményem (nem gyakorlok egyetlen vallást sem, de az értékrendem közel áll a hagyományos vallási értékrendekhez):

Az emberi élet kioltása bűn, ez nem lehet vita tárgya. Viszont mindig az egyedi esetet kell vizsgálni, mindig a körülményektől függ az, hogy milyen mértékű ez a bűn. Vannak olyan helyzetek, ahol nemcsak hogy igazolható, de erkölcsileg kifejezetten elvárható is az emberi élet kioltása. Ilyen például az abortusz olyan esetben, ha a terhesség közvetlenül veszélyezteti az anya életét, és ide tartozik az olyan önvédelmi helyzet, ahol a saját életedet csak a támadó életének kioltásával tudod megvédeni.

Én úgy gondolom, hogy az embernek alapvetően joga van az önvédelemhez. Egy vallásban sem tudok olyan előírásról, ami ezt a jogot közvetlenül tagadná. Viszont az önvédelemnek arányosnak kell lennie, csak a támadás elhárításáig, a támadó harcképtelenné tételéig szabad elmennie. De őszintén szólva, érthető az is, hogy egy esetleges éles helyzetben az ember nem képes mérlegelni, és esetleg ösztönösen, aránytalanul reagál. Ezért nem mindig könnyű az ilyen szituációkat megítélni, de azért az alap mindig az kell hogy legyen, hogy a támadó a hibás. Soha nem szabad a védekezőt a támadónál súlyosabban megítélni.

"Szerintem a szeretettel nem fér össze az önvédelem sem"

Ez hülyeség, ha így vesszük, az sem fér össze a szeretettel, ha pénzért dolgoztatunk másokat, és ha pénzt kérünk azért hogy odaadjuk másnak, ami a miénk, vagy amit mi állítunk elő...

Szerintem nem akkor szeretjük a tolvajt, amikor hagyjuk nyugodtan lopni, és nem akkor szeretjük az erőszakos embert, amikor hagyjuk erőszakoskodni, hanem amikor megpróbáljuk megértetni velük, hogy helytelen, amit csinálnak.

És ha már szeretetről van szó, az hogy fér össze a családod iránti szereteteddel, hogy hagyod magad megöletni?

2018. dec. 5. 12:20
 9/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes és elfogulatlan választ.

Egyetértek hogy az ember nem képes mérlegelni a dolgokat.És tényleg nem egyszerű ilyenkor eldönteni hogy ki a bűnös.

Az abortusz mint önvédelem is megosztó, úgy hiszem.

Szerintem jogos, de biztos van olyan aki mem ért ezzel egyet.

2018. dec. 5. 12:32
 10/21 Mansour ***** válasza:
100%

"Az abortusz mint önvédelem is megosztó, úgy hiszem."

Úgy tudom, hogy az életmentő abortuszt egy pár szektán kívül sehol sem tartják bűnnek. Ahol már nincs közvetlen életveszély, ott már lehet megosztó a dolog. Az "önvédelem" itt elég képlékeny fogalom, mert az anya életének vagy egészségének közvetlen veszélyeztetésétől egészen odáig terjedhet, hogy a megszületendő gyerek veszélyeztetné az anya addigi életszínvonalát, megszokott életvitelét. Szerintem az utóbbi semmiképp sem lehet indok az élet kioltására.

2018. dec. 5. 12:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!