Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mitől szekta egy szekta?

Mitől szekta egy szekta?

Figyelt kérdés

Egy jóbarátom miatt kérdezem, aki félő hogy egy szekta karmai közé került.

El tudná valaki ezt röviden mondani nekem?

2018. nov. 27. 17:10
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
2018. nov. 27. 17:31
 2/21 A kérdező kommentje:

A szekták alapvető jellemzője, hogy kizárólagosan egy vallás vagy vallási tanító tanításait, dogmáit követik, és elítélik, elutasítják a rajtuk kívül álló vagy tőlük különböző gondolkodást, nézeteket. Az emberek, felekezetek egy csoportja nem feltétlenül jelent szektát. Akkor válik szektává, amikor a tanító vagy az egyház vezetője azt mondja, hogy mindenkinek az ő tanításait kell követnie, és a tagoknak más tanításra nincs szükségük, illetve az üdvözülést csak az adott egyház tanításai jelenthetik az emberek számára.

Akkor a kereszténység is szekta ezek szerint?

2018. nov. 27. 17:42
 3/21 anonim ***** válasza:
88%

Az etimológiai jelentésen túl pár jellemző:

- a "csak nálunk az igazság, csak ránk tekint Isten kiemelt figyelemmel" mentalitás túlhangsúlyozása

- a modern természettudománnyal szembeni ellenségeskedés

- kiválasztottság érzet: XY személyt Isten elhívta, látomásokaz adotz neki, stb...

- érzelmi túlfűtöttség és a logikus gonsolkodás teljes számüzése

- Lehúzzák az embert nagyon finoman, sunyi módon pénzzel.

Na, kb. ezek a szekták jellemzői.

2018. nov. 27. 18:01
 4/21 A kérdező kommentje:
Értem,köszönöm.Akkor jól éreztem.
2018. nov. 27. 18:08
 5/21 anonim ***** válasza:
75%
Nem a valosagot hirdeti,ami igazabol a bibliaban van,hanem azt megmasitjak es nem a helyes iranyba terelik az embereket.
2018. nov. 27. 18:35
 6/21 anonim ***** válasza:
58%
Azt hirdetik, hogy egyedül náluk van az üdvösség. Csak az ő csoportjukból menekülnek meg bizonyos számban, vagy csak náluk tud a pap atvaltoztatni. Ilyenkor életbe lép az, hogy Isten helyett a szervezet üdvözít. Persze ez hamis, de elhiszik a tagok, ez a tapasztalat.
2018. nov. 27. 18:36
 7/21 anonim ***** válasza:
17%

Még annyit egyébként hogy igen, szerintem a keresztényseg is szekta és az összes vallás káros.

(2-es voltam)

2018. nov. 27. 19:53
 8/21 anonim ***** válasza:
24%
(vagyis 3-as)
2018. nov. 27. 19:53
 9/21 KZitus ***** válasza:
0%

Szia

Érdekes dolgokat írtak neked a "szektáról" Miért?, mert Krisztus követőit is "szektásoknak" nevezték, sőt magát Krisztust szekta létrehozójának nevezik az ellenségei. A Celekedetek 24:5-ben.

Krisztus halála után s kívülállók általában úgy utaltak a kereszténységre, hogy „az Út” pl.

Cselekedetek 9:2; 9:19,23; 22:4

"és leveleket kért tőle a Damaszkuszban levő zsinagógáknak, hogy megkötözve Jeruzsálembe hozhasson bárkit, akit talál, aki az Úthoz tartozik, férfiakat és asszonyokat egyaránt."

"Mikor azonban egyesek makacsul ellenálltak, és nem hittek, továbbá gyalázkodva beszéltek az Útról a tömeg előtt, otthagyta őket, különválasztotta tőlük a tanítványokat, és naponta előadásokat tartott Tirannusz iskolájának előadótermében. Ebben az időben elég nagy zűrzavar támadt az Út miatt."

"Halálra üldöztem azokat a férfiakat és asszonyokat, akik ezt az Utat követik, megkötöztem és börtönbe juttattam őket,"

a keresztények ellenségei pedig „a názáretiek szektájának” vagy csak ’szektának’ nevezték, pl.

Cselekedetek 24:5; 28:22

" Mert úgy találtuk, hogy ez a férfi valóságos pestis, zendüléseket szít minden zsidó között szerte a lakott földön, és a názáretiek szektájának élharcosa."

"De úgy tartjuk helyesnek, hogy tőled halljuk, mit gondolsz, mert bizony ami ezt a szektát illeti, tudjuk, hogy mindenhol ellene beszélnek.”

Akor most mit is értsünk a "szekta" alatt?

2018. nov. 27. 20:00
 10/21 anonim ***** válasza:
46%

Jehovások, mormonok, hitgyülisek, szcientológusok, krisnások, moonisták, rózskeresztesek, stb... lehetne sorolni bőven.

Általában lehúzásra épülnek, vagy egy adott vallást teljesen kicsavart nézetben tálalnak, vagy egyszerre mindkettő, áltudományos tanokat is hirdethetnek, némelyik káros lehet a társadalomra is, lehetne még ilyen jellemzőket találni.

2018. nov. 27. 20:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!