Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi, a Jel 17-ben...

Jehova tanúi, a Jel 17-ben szereplő nagy parázna (Babilon) lányai kikez jelképeznek?

Figyelt kérdés

Nem állítom, hogy egyetértek a Jehova tanúival, de úgy gondolom, hogy a Jel 17 értelmezésében előrébb vannak, mint a hagyományos kereszténység nagy része.

Értelmezésem szerint valószínűleg a Jel 17-ben szereplő babiloni parázna a Katolikus Egyházaz jelképezi, a lányai, pedig értelemszerűen a belőle kiszakadt egyházakat, ami minden bizonnyal a protestantizmus. Ez egyébként az adventista értelmezés.

Úgy tudom, hogy JT-i is vallással azonosítják Babilont. Érdekelne, hogy a parázna lányokon mely felekezeteket értik.

2018. nov. 26. 20:14
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

6-os és 8-as:

Tehát akkor Jehova tanúi szerint Babilon és lányai egy gyűjtőnév, és nem konkrét felekezeteket jelöl. Nos, ez ez idealista értelmezéssel van összefüggésben, és végülis észszerű. Köszönöm a választ, és bár nem vetem el, de azt gondolom, hogy történeti jelentésben elsősorban a katolikus és protestáns egyházakról beszél ott az Ige. Minden jót!

2018. nov. 26. 21:15
 12/28 A kérdező kommentje:

67%-os:

Csak azt be felejsd el, hogy az őskeresztény szóhasználatban a "katolikus egyház", a mindenkori (egyetemes) apostoli egyházakat jelentette. Szent Ignác egészen biztosan nem a Római Katolikus Egyházra gobdolsz.

Amúgy meg az 1-es válaszra. Lényegében a kereszténységben mindenki kiszakadt valahonnan. A jeruzsálemi ősegyház pl. a zsidó vallásból szakadt ki. Kérdés, ez a szakadás jogos-e.

A Jehova tanúival meg nem értek egyet mindenben, tényleg rá lehet sütni az Őrtorony szervezetre a parázna jelzőt, (mint ahogyan az egész kereszténységre) de a Jel 17 értelmezésük szerintem nem rossz, mint olvashattad, félig-meddig egyet értek vele.

2018. nov. 26. 21:22
 13/28 anonim ***** válasza:
0%

"parázna jelzőt"

Drága szívem. Jehova Tanúi semmilyen kapcsolatban sincsenek a világgal, és semlegesek a politikai és egyéb világgal kapcsolatos ügyekben.

Tehát Isten népe nem parázna, mivel nem ápol kapcsolatot ezekkel, ezért aztán haragszanak is az emberek, és némely politikai hatalmak is.

2018. nov. 26. 21:32
 14/28 anonim ***** válasza:

"Csak azt be felejsd el, hogy az őskeresztény szóhasználatban a "katolikus egyház", a mindenkori (egyetemes) apostoli egyházakat jelentette. Szent Ignác egészen biztosan nem a Római Katolikus Egyházra gobdolsz."

Nem felejtettem el :)

De gyanítom, hogy továbbra sem érted mi a katolikus Egyház, ezért hivatkozol mindig a rómaira. Wikiből idézem, elég jól meg van fogalmazva:

"Összesen 24 eltérő szertartású és különböző hagyományokkal rendelkező autonóm részegyházból áll, amelyek közül a legnagyobb a nyugati katolikus egyház, (pontosabban latin rítusú katolikus egyház)."

Tehát a római még mindig csak egy a sok (24 pontosan) közül, függetlenül attól, hogy a legnagyobb.

"A jeruzsálemi ősegyház pl. a zsidó vallásból szakadt ki."

Teológiai értelemben nem szakadt ki, mert írva van, hogy Krisztus alapította az Egyházat. Illetve itt már olyan lényegi különbségek vannak, hogy új vallásról lehet beszélni. Bár bizonyos értelemben akár ki is szakadhatott, ha egy kívülálló nézi.

"de a Jel 17 értelmezésük szerintem nem rossz, mint olvashattad, félig-meddig egyet értek vele"

Szíved joga. Szerintem meg az egész Jelenések könyve értelmezésük borzalmas. Kidobták az első keresztények értelmezését és kitaláltak egy teljesen újat. Lehet Russel a hasára csapott minden egyes mondatnál és mondta ami eszébe jutott, zéró háttérismerettel. Márpedig egy ilyen művet kellő tudás nélkül elemezni nem csak botorság, de nagyon veszélyes is.

2018. nov. 26. 21:38
 15/28 anonim ***** válasza:

A Jehova Tanúknak szerintem ebben sincs igazuk. A katolikus egyházban vannak és voltak szentek, és gazemberek is. Nem lehet ezért an'blok mindenestül "páráznának" minősíteni.

Akkor kire, vagy kikre lehet mondani a "parázna" Jézusi értelemben vett kifejezést?

"Minden speciális hitet képviselők hatalmasaira, „véneire”, akik uralkodni akarnak és ítélni akarnak a lelkek felett, vonatkozik a Jelenések könyvének nagy babiloni, parázna asszonya.

Csak az univerzális hitet képviselők azok, akik lélekben függetlenek minden megszervezett hatalmasságoktól, akár Jehova Tanúinak, akár Hitgyülekezeti hatalmasságoknak, akár katolikus uralkodóknak nevezik magukat.

Az univerzális hitet képviselők az Én, a te Jézusod tanítványai. Ők azok, akik hiszik, hogy ők emberek, és joguk van arra, hogy ezt az elismerést másoktól is elvárják a maguk számára, s ugyanakkor élni akarják azt, hogy mások is emberek, s ezért szeretniük kell mindenkit, mint önmagukat, függetlenül attól, hogy milyen valláshoz, nemzethez, fajhoz tartozik az a másik ember. "

Jézus; A HANG - könyv 4095

2018. nov. 26. 21:47
 16/28 A kérdező kommentje:

13-as:

A 2000-es évek elején nagy balhé volt, amikor kiderült, hogy Jehova tanúi titkos kapcsolatot tartottak fent az ENSZ-el. Az újságok azt hozták le, hogy a tagok képmutatónak nevezték a szervezetet, akik azonnal megszakították a kapcsolatot az ENSZ-el, és körlevélben magyarázkodtak. Másik ilyen példa, hogy az Őrtorony szervezet mint kiderült, befektetett a hadiiparba is.

Ez csak két példa volt. Nincs kedvem ezekről vitázni (időm sincs rá) és ez a kérdés sem a JT-iről szól, csak egy értelmezésről. Jogos van a szervezeteddel kapcsolatban nem elfogadni a parázna jelzőt, de nekem meg jogom van alkalmazni rá, ha úgy látom jónak. Szólásszabadság van.

2018. nov. 26. 22:03
 17/28 anonim ***** válasza:
0%

Én sem vitázom, azonban ezt már mindenki tudja mert tisztázva lett, hogy a Tanúk soha nem voltak az ENSZ tagja.

A Testvérek néhány információért mentek, ami szükséges volt a múltban történt eseményekért. Ahogy a Vatikán könyvtáraiba sem azért kérünk engedélyt a belépésre, mert lepaktálunk az egyházzal.

Ez ugyan úgy ki lett fordítva, ahogy más egyéb is.

2018. nov. 26. 22:12
 18/28 A kérdező kommentje:
Ha tényleg csak ennyi történt volna, akkor nem szakították volna meg azonnal minden kapcsolatot az ENSZ-el akkor, amikor kiderült a dolog. Az interneten viszont bőséges anyag ezzel kapcsolatban rendelkezésre, többek közt a vezetők magyarázkodásai is. Még nem néztem át, de majd át fogom.
2018. nov. 26. 22:52
 19/28 A kérdező kommentje:
Nem lett kifordítva amúgy más dolog sem :D
2018. nov. 26. 22:55
 20/28 anonim ***** válasza:
0%

De hogy nem. Mamár úgy készítek interneten hamísított összevágott dokumentumokat, ahogy akarnak.

Emlékszem, akkor is hozzászóltam, hogy az ENSZ-nek is szokása megkérdezni vallásokat, véleményeket a világ dolgairól.

S ezért a Tanúkat is felkérték, hogy nyilatkozzanak. Így volt ez "kapcsolat".

S nem úgy, ahogy némelyek előadják.

Na de mindenki azt gondol amit akar.

2018. nov. 26. 23:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!