Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Most akkor tilos vagy sem a...

Most akkor tilos vagy sem a Megváltót ábrázoló szobor készítése és ahhoz a zarándoklat?

Figyelt kérdés

Nem vagyok otthon a témában, de annyi rémlik, hogy a tízparancsolat szerint "ne készíts magadnak faragott képet vagy bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízben a föld alatt van..."

Akkor ez nem elítélendő, amikor valaki a Megváltot ábrázoló szoborhoz ellátogat, elzarándokol és tiszteletét fejezi ki?

2018. nov. 2. 14:14
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Szerintem pont ezért tiltott az ábrázolás, mivel ember nem láthatja Istent és nem tudja ábrázolni sem. Valami rémlik is, hogy ez benne van a Bibliábai.
2018. nov. 2. 15:47
 12/21 anonim ***** válasza:
75%

Nem tilos. De attól várni a csodát értelmetlen.

Ami viszont bűn: a tárgyakat szentebbnek kezelni az embereknél.

2018. nov. 2. 15:52
 13/21 anonim ***** válasza:
60%

Esetleg érdemes elolvasnod a Szentírást, nem de? Talán akkor nem írnál ilyen butaságokat. Dániel próféta látomásban látta, még leírást is adott, hogy néz ki. János apostol szintén látta, erről beszél Jelenések könyvében. De Ábrahámot is meglátogatta Isten emlékeim szerint.

Nem beszélve arról a sokezer emberről, akik látták a megtestesült Istent 2000 éve.

Persze te dolgod, hogy hiszed-e a Szentírás szavát, láthatóan nem, de legalább olyat ne írj, amire rácáfol a Biblia.

2018. nov. 2. 16:01
 14/21 anonim ***** válasza:
75%
Illés biztosan látta :)
2018. nov. 2. 16:04
 15/21 munyamunya ***** válasza:
0%

2Mózes 33:20, 1Tim. 6:16

olvasgatás végett...

2018. nov. 2. 16:08
 16/21 anonim ***** válasza:
25%

(5Mózes 4:23, 24) . . .és ne készítsetek magatoknak faragott képmást bárminek a formájára, amely felől Jehova Istened parancsot adott. 24 Mert Jehova, a te Istened emésztő tűz, olyan Isten, aki kizárólagos odaadást vár el.

(5Mózes 5:8) 8 Ne készíts magadnak faragott képmást, vagy ahhoz hasonló alakot, ami fenn van az egekben, vagy lenn van a földön, . . .

(Zsoltárok 115:4–8)  4 Azoknak bálványai ezüst és arany, Földi ember kezének munkája.  5 Szájuk van, de nem beszélnek, Szemük van, de nem látnak,  6 Fülük van, de nem hallanak, Orruk van, de nem szagolnak.  7 Kezük van, de nem tapintanak, Lábuk van, de nem járnak; Nem adnak ki hangot torkukon.  8 Amilyenek ezek, olyanok lesznek alkotóik is, Mindenki, aki bennük bízik.

Isten szellem, és akik Őt imádják, azok szellemmel és igazságban imádják, mert Isten is ilyeneket keres.

(János 4:24) 24 Az Isten Szellem, és akik őt imádják, azoknak szellemmel és igazsággal kell imádniuk.”

(János 4:23) . . .az igaz imádók szellemmel és igazsággal fogják imádni az Atyát, mert az Atya is ilyeneket keres, hogy imádják őt.

Isten, soha semmilyen formában nem engedélyezte, és nem is engedélyezi az ábrázolásokat. Ő láthatatlan, és nem is tudni, hogyan néz ki, és nem is ez a lényeg.

Jézus pedig, nem úgy néz ki mint az Atya, hiszen Fizikai testet kapott, Istennek pedig soha nem volt és nem is lesz Fizikai teste.

2018. nov. 2. 16:57
 17/21 pelgrim ***** válasza:
0%
Nem csak a szobrok és képek tisztelete bálványimádás, hanem az is, ha azok személyiségét imádjuk, akik a legszentebb eszményeinket hozzák kifejezésre, akikről szobrokat és festményeket készítünk.
2018. nov. 3. 11:29
 18/21 yesyesyes ***** válasza:
25%

Én igaz Atyám! A világ nem ismert meg téged, de én ismertelek téged, és ők is megismerték, hogy te küldtél engem.

Megismertettem velük a nevedet, és meg is fogom ismertetni, hogy a szeretet, amellyel engem szerettél, bennük legyen, és én őbennük. Jn 17,25-26

...és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig...Mát. 28,20

Ennek alapján miért kellene szobrot, képet készíteni vagy bárhova is zarándokolni...???

Ti azonban nem testi, hanem lelki emberek vagytok, ha valóban Isten Lelke lakik bennetek. Akiben viszont nincs meg Krisztus Lelke, az nem az övé. Róm 8,9

Akiben Krisztus Lelke van, az az élő Krisztussal van közösségben és nincs szüksége szobrokra, képekre, zarándoklatokra...

2018. nov. 3. 20:31
 19/21 Theophilus ***** válasza:
28%

Semmi sem tilos, mindent lehet...csak nincs semmi értelme!!!

Minden szabad, de nem minden használ. Minden szabad, de nem minden épít. 1Kor. 10,23

2018. nov. 3. 21:24
 20/21 anonim ***** válasza:

Isten csak annyit kér, hogy az ember fogadja el Istent olyannak, amilyen. Mindenhatónak, láthatatlannak, térben és időben végtelennek, és fogadjuk el, hogy semmi, de igazán semmi nem üdvözít minket, csak Jézus.

Hiába a szobor, hiába a zarándoklat, mert ezek nélkül lehet, hogy könnyebben rálelünk a Láthatatlan Istenre.

De miért ítélném el azokat, akik hosszú testi-lelki utazást tesznek? Ki tudja, lehet, hogy a csendben az Isten jobban tud velük beszélgetni. Majd ráébreszti őket az Isten, hogy nem a szobor meg az utazás a lényeg, hanem a vele töltött csendesség.

2018. nov. 10. 21:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!