Most akkor tilos vagy sem a Megváltót ábrázoló szobor készítése és ahhoz a zarándoklat?
Nem vagyok otthon a témában, de annyi rémlik, hogy a tízparancsolat szerint "ne készíts magadnak faragott képet vagy bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízben a föld alatt van..."
Akkor ez nem elítélendő, amikor valaki a Megváltot ábrázoló szoborhoz ellátogat, elzarándokol és tiszteletét fejezi ki?
A Biblia a bálványimádást tiltja, illetve a bálványimádás céljából készített szobrok és képek faragását. Gondolom nem magát a szobrot akarod bálványként imádni, hanem akit ábrázol, a megtestesült Istent.
Egyébként az első Istenről készült ábrázolást maga Isten készítette, amikor a Fiú emberré lett.
Ez egyben van a következő szakasszal: Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr féltőn szerető Istened vagyok.
Ha ezt külön parancsolatnak vesszük, akkor a figurális ábrázolás minden formában tiltott, és nemcsak Jézust nem lehet ábrázolni, hanem egy embert, egy állatot vagy egy növényt sem. Márpedig a protestánsok sem tartják be, akik formailag külön parancsolatnak veszik. A protestáns holland festészet tele van arcképekkel, és nem absztrakt mintákkal, ahogy az iszlám művészetben.
Ha a szobrot önállóan, Jézustól függetlenül kezdik tisztelni, akkor ott gond van. Ha csoda történt, akkor a csodatevőt tisztelhetjük, nem a szobrot. Vajon kinek szól a zarándoklat?
Isten megtestesült, önmagát ábrázolta Krisztusként, ezt vagy elfogadod, vagy nem. Én hiszem.
Amikor Isten megparancsolta a zsidóknak, hogy készítsenek kerub szobrokat, akkor ők tudták hogy egész pontosan miként néznek ki a kerubok? Nem.
6-os válaszolónak.
Azok a mesterek, akik a sátor szentély felszerelését csinálták, közvetlenül az Örökkévaló szelleme által dolgoztak. Mózes maga pedig látta a mennyei mintát, így kiigazíthatott minden tévesztést. (2Mózes 31:1-11, 25:40, 27:8)
Vajon akik elkészítik a Jézus-szobrokat, pontosan tudják, hogyan nézett ki az Úr, vagy csak egy random fehérember-arcot farigcsálnak szakállal?
"közvetlenül az Örökkévaló szelleme által dolgoztak..."
És készítettek egy szép aranyborjút, hogy azt imádják az Örökkévaló helyett.
Mire mentek azzal a tudással, amit Isten rájuk bízott, ha közvetlenül utána rosszul használták fel és bálványt kezdtek imádni?
8-asnak
A jelen kérdés szempontjából ez lényegtelen. Az volt az érved korábban, hogy mivel az izraeliták sem tudták, hogy nézett ki pl. egy kerub, ezért bárki bármilyen szobrot csinálhat még akár a Felkentről is. Ennek cáfolatául hoztam az említett verseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!