Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Halloween és a Kereszténység?

Halloween és a Kereszténység?

Figyelt kérdés

Protestáns vagyok, és tudom, ma van a reformáció napja. Luther ezen a napon szögelte ki azt a bizonyos papírdarabot, ami megváltoztatta a kereszténységet.

De a mindenszentek nem csak itthon, hanem világszerte keresztény ünnep.

Viszont Amerikából olyan dolog indult el ezekre az ünnepekre időzítve, ami nem egyeztethető össze a kereszténységgel szerintem.

Ti hogy álltok a Halloweenhoz? Lehet egy keresztény ablakában faragott tök? Elengeded/Elengednéd a gyerekedet "csokit, vagy életet" körjáratra a szomszédságba?

2018. okt. 31. 20:14
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
81%

A tökkel nincs semmi gond, mi is faragunk meg teszünk bele mécsest.

A többi részéről nem tudok nyilatkozni, itt nincs ilyen szokás.

2018. okt. 31. 22:05
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Álljon itt egy nemrég írt kommentem egy rokonom "mindenszentek van, nem halloween" típusú bejegyzése alá, rövidített formában (egyes személyesebb részeket kivettem):

Meg lehet kövezni nyugodtan a véleményemért, de én így gondolom. Jó, megkövezni nem, de normális stílusban megírt ellenvéleményt még úgy lehet, szívesen is olvasok, hisz ez csak az én álláspontom. Szóval. Szerintem van létjogosultsága a halloweennek és a mindenszenteknek is. Már csak azért is, mert két külön dátum. Sőt, még ha egy dátum is lenne, akkor is értékrendtől függően eldönthetné mindenki, hogy melyik a fontos neki. Van ám erre példa a világban. Ugyanebben a hónapban. November 11-én mi Márton-napot tartunk, mert a magyarok ezt tartják fontosnak, és német nyelvterületen is figyelmet fordítanak erre. Francia két tannyelvű tagozaton tanulok, francia anyanyelvi tanárral. Amikor az étkezési szokások kapcsán megemlítettem, közölte velem, hogy Franciaországban ezt a napot nem is tartják (pedig tudtommal Szent Márton ott halt meg), mert hősök napját tartanak (ilyesmi, nem tudom pontosan a nevét), ugyanis akkor ért véget az első világháború. Ez a franciáknak fontosabb, sőt a másik nagy antanthatalomnak, az angoloknak is, náluk is van aznap Veteran's Day (elnézést kérek, ha nem jól írtam). Teljesen érthető, hogy ők ezt ünneplik aznap, hiszen ők kerültek ki győztesen a háborúból. Nem tudom biztosan, de láttam már olyat, hogy ez az ünnep még a naptárban is benne van náluk. Mi is emlékezünk ugyan a nagy háborúban elesett hősökre, idén szerintem országszerte lesznek ilyen megemlékezések a centenárium miatt, de nem ünnepeljük. Mert mi elveszítettük a háborút, ez teljesen érthető. Német nyelvterületről sem hallottam még olyat, hogy ünnepeltek volna ilyen célból, hiszen ők is az akkori vesztes országok közé tartoznak. Inkább a régi népszokásunkra fordítják sokan aznap a figyelmet. Ebből azt szeretném, ha megértenék az emberek, hogy emberfüggő a dolog, mindenki eldöntheti a saját értékrendje alapján, hogy milyen ünnepet, jeles napot tart fontosnak, és milyet nem. Az megint egy másik kérdés, hogy szerintem igazából nem is feltétlenül szükséges egy évben egy kijelölt dátum, hogy na, most akkor mindenki emlékezzen az elhunytakra. Szerintem állíthatom, hogy minden ember életében vannak olyan napok, amikor így is, úgy is eszébe jutnak azon szerettei, akik már eltávoztak az élők sorából. Az ő születésnapjuk, névnapjuk, az elhalálozásuk évfordulója, bármi. Sokan inkább ilyenkor szeretnek emlékezni. Most, ahogy belegondolok, igazából nem is lenne szerintem olyan ember, vagy csak tényleg nagyon kevés, aki a halloweeni őrület közepette elfeledkezik elhunyt szeretteiről, ez már tényleg nagyon extrém eset lenne. De igen, arra is rájöttem, hogy igazából azért tartjuk ennyire fontosnak a november elsejét, mert beleneveltek minket ebbe, és megszoktuk, hogy van egy kijelölt dátum az évben ilyen célra, valójában pedig az is célszerű lehetne, ha mindenki akkor emlékezne, amikor úgy érzi. Az az érvelés pedig, hogy a halloween amerikai, sőt eredetileg kelta ünnep, szintén nem állja meg a helyét szerintem. Gondoljunk csak bele, hol tartana most a világ, ha az egyes nemzetek nem vennének át bizonyos nyelvi elemeket, kulturális értékeket, vallási szokásokat stb. egymástól? Nem élhetünk nemzetiségek szerint elszigetelődve. Így pedig, hogy nem is ugyanaz a dátum a halloween és a mindenszentek, szerintem mindkettő megtartható, nem érzem, hogy jogunk lenne elítélni azokat az embereket, akik halloweent tartanak, annak ellenére, hogy én ezt az ünnepet igazából nem szeretem annyira. Ne ítélj, hogy ne ítéltess. Régi közmondás, szerintem a világ egyik legnagyobb igazsága. Én is erősen dolgozom, hogy a létező összes előítéletet kiöljem magamból. Van, amit már sikerült. Mert ha mindenki magába nézne, mindenki találna olyan dolgot magában, amiért a másik ember ítélkezhetne felette. Csakhogy az ítélkezés, a gyűlölet nem igazán vezet jóra. Ennyi. Ez az én véleményem a dologról. (...) Még egyszer hangsúlyozom, ez a hozzászólás az én véleményemet tartalmazza, nyilvánvalóan lesz, akinek nem tetszik, és ha valaki szeretne egészséges vitát folytatni, szívesen beszélgetek vele, de csak civilizáltan megfogalmazott mondatokkal, normális stílusban. Tényleg utolsó dolog: ez a poszt igazából egy lehetőség is volt, hogy végre megoszthassam a véleményem néhány emberrel, szóval nagyon szépen köszönöm a lehetőséget. Ennyi.

2018. nov. 1. 01:03
 13/18 anonim ***** válasza:
57%
A halloweennak pont annyi köze van a pogányokhoz mint egy mikulásos/fenyőfás/ajándékozós/családi összejöveteles/zabálós, de Jézus nélküli karácsonynak a keresztyénséghez.
2018. nov. 1. 08:55
 14/18 anonim ***** válasza:
3%

Szerintem nem is főleg azzal van baj a Halloween kapcsán, hogy pogány ünnep, hanem a baj az, hogy ezzel a halált éltetik az emberek, azáltal, hogy ilyenkor mindenféle sötét alaknak, szellemnek, boszorkánynak, vámpírnak beöltöznek, illetve hogy tököt faragnak. Úgy gondolom hogy egy igaz keresztény, aki a Bibliát ismeri és igyekszik követni, még el sem gondolkodik azon, hogy ezeket a szokásokat megtartsa-e vagy ne. Csak kérdezzük meg magunktól: Mit tenne Jézus? Vajon Ő gyakorolná ezeket a szokásokat? Beöltözne boszorkánynak? Faragna tököt?

Nekünk minden tettünkkel arra kell törekednünk, hogy hozzá méltóak legyünk, ezt pedig úgy tudjuk megtenni, ha megvizsgáljuk, hogy ő hogyan viselkedne ebben a helyzetben.

2018. nov. 1. 11:19
 15/18 Alex Fly ***** válasza:
100%
Pontosan úgy állok a halloweenhez, mint pl. a húsvéti locsoláshoz. Nem ünnep, hanem népszokás...
2018. nov. 1. 22:40
 16/18 anonim ***** válasza:
87%

Nekem katolikus keresztényként nem az a bajom ezzel, hogy zombinak öltöznek és ijesztgetik egymást. Még csak okkultnak sem mondanám halloweent. Biztos vannak néhányan, akik tudatosan okkult dolgokat csinálnak, de ők valószínűleg nem csak ekkor. A többség nem hisz ténylegesen ezekben, csak bohóckodik.

A problémám pont ez, hogy olyan, mint karácsonykor a zenélő Mikulások tömkelege, amik időnként lengén öltözött nőkkel pózolgatnak és akkor ez a karácsony. A lényegről veszi el a figyelmet. A gyász, a halál nem vicces, hanem egy komoly dolog. És igen, a gyerekeknek is ezt meg kell mutatni. Egyszer véget fog érni a földi életünk, a halál nem kerül egy egyikünket sem, és nagyon nem mindegy, hogy az oda vezető úton hogyan éltünk. Ezt a szellemiséget írtja ki halloween, legalább is itt nálunk Magyarországon, ahol megvan a hagyománya halottak napjának.

Lehet azzal érvelni, hogy dehát nem is egy napon van mindenszentek/halottak napja és halloween. Nem persze, de pl. a katolikus liturgia szerint október 31. este már mindenszentek vigiliája, tehát az már mindenszentek napja a liturgikus rendben. Ha két héttel korábban vagy később csinálnák, már rohadtul nem érdekelne. Így viszont üti egymást a kettő.

2018. nov. 3. 09:16
 17/18 anonim ***** válasza:

Evangélikusként

Nagyon vágyom Amerikába ahol vidáman ünneplik és nem lenézik ezt az ünnepet.

Minden évben dekorálok, beöltözök

Csak azért mert kiskoromban belemártották vízbe a fejem meg hiszek az ősrobbanásba nem szerethetem?!

2023. ápr. 1. 18:00
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

teologus prof irta

csak a tisztanlatas vegett, ha mar utalkozni akar valaki tudja mar rendesen a hatteret

[link]

2023. nov. 3. 23:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!