Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ismertek olyan "Szűz Mária a...

Ismertek olyan "Szűz Mária a gyermek Jézussal" ábrázolást, melyen a kis Jézus gömböt, vagy valamiféle gömb alakú tárgyat tart?

Figyelt kérdés
Szóval ismertek ilyen festményt, mozaikot vagy szobrot?

2018. okt. 14. 23:32
 1/7 anonim ***** válasza:
62%

montserrat fekete madonna

Jézus kezében is van egy kis gömb.

2018. okt. 15. 01:21
 2/7 anonim ***** válasza:
62%
Olyan szobra van egy rokonomnak, hogy a karon tartott kis Jézus gömböt tart, és ez a gömb szerintem egy perselynek tűnik.... Viszont ott nem Mária tartja Jézust, hanem egy férfialak, talán József, nem tudom. Ez csak egy ilyen egyszerű szobor, lakásokban vagy templomokban szokott lenni hasonló.
2018. okt. 15. 08:48
 3/7 anonim ***** válasza:
62%
Festményen láttam még gyermekkoromban, az apai nagymamámnál.
2018. okt. 15. 10:06
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat! És azt tudjátok, hogy mit jelképezhet a gömb?
2018. okt. 15. 11:29
 5/7 anonim ***** válasza:
A gömb az ő áldott mivoltát jelképezi
2018. okt. 15. 12:03
 6/7 anonim ***** válasza:

Már leírtam, hogy perselyt!

Persely, az tudod mi? Amibe pénzt dobnak...

A válaszom azon részében nem vagyok biztos, hogy az általam ismert szobrokon melyik férfialak tartja a kis Jézust. De hogy a kis Jézus perselyt tart kezében, ez 100%. Általában kék, zöld vagy szürke színű gömb, van rajta egy más színnel festett pánt vízszintesen körbe, majd a felső gömbfél is megfelezve egy ilyen pánttal, ezek arany vagy ezüst színűként élnek az emlékeimben, tehát mintha egy fémszerkezet lenne odafestve. Na és ami a lényeg, hogy a tetején oda van festve egy egyes nyílás, szóval teljesen egyértelműen perselyt ábrázol a gömb!!!

Igazából Szent Antallal szokták ezt ábrázolni, de a rokonom szobrán a férfialaknak hosszú hullámos haja van, és ezért nem vagyok biztos benne hogy ez Szent Antal, hanem inkább Szent Józsefre tippelek, de a kisgyermek, az biztosan Jézus, és Jézus kezében a gömb biztosan persely.

Semmi esetre sem földgömb, ha erre gondolsz...

2018. okt. 20. 08:20
 7/7 anonim ***** válasza:
Az édeni almát.
2018. okt. 22. 02:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!