Ismertek olyan "Szűz Mária a gyermek Jézussal" ábrázolást, melyen a kis Jézus gömböt, vagy valamiféle gömb alakú tárgyat tart?
montserrat fekete madonna
Jézus kezében is van egy kis gömb.
Már leírtam, hogy perselyt!
Persely, az tudod mi? Amibe pénzt dobnak...
A válaszom azon részében nem vagyok biztos, hogy az általam ismert szobrokon melyik férfialak tartja a kis Jézust. De hogy a kis Jézus perselyt tart kezében, ez 100%. Általában kék, zöld vagy szürke színű gömb, van rajta egy más színnel festett pánt vízszintesen körbe, majd a felső gömbfél is megfelezve egy ilyen pánttal, ezek arany vagy ezüst színűként élnek az emlékeimben, tehát mintha egy fémszerkezet lenne odafestve. Na és ami a lényeg, hogy a tetején oda van festve egy egyes nyílás, szóval teljesen egyértelműen perselyt ábrázol a gömb!!!
Igazából Szent Antallal szokták ezt ábrázolni, de a rokonom szobrán a férfialaknak hosszú hullámos haja van, és ezért nem vagyok biztos benne hogy ez Szent Antal, hanem inkább Szent Józsefre tippelek, de a kisgyermek, az biztosan Jézus, és Jézus kezében a gömb biztosan persely.
Semmi esetre sem földgömb, ha erre gondolsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!