Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan lehet kilépni a Katolik...

Hogyan lehet kilépni a Katolikus Egyházból (más vallás miatt)?

Figyelt kérdés

Meg vagyok keresztelve, voltam elsőáldozó és bérmálkozó.

Viszont más vallást választottam, amit a sajátomnak érzek, szeretnék átkonvertálni, viszont ehhez feltétel, hogy egy másik egyháznak ne legyek a tagja.

25 éves vagyok, anyum fizet ugyan egyházadót, azt nem tudom, hogy utánam is vagy sem, viszont én nem szeretnék a Katolikus Egyház tajga lenni.

Van ennek valami menete, vagy az már önmagában egy "kilépés", ha nem járok templomba, és nem tartom a kapcsolatot semmilyen katolikus közösséggel?

Nem Magyarországon élek már, hanem külföldön, ha ez számít.

Valaki tudna segíteni? Az interneten nemigen találtam erről semmit.

2018. okt. 6. 21:08
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
0%

"Ez egy hivatalos okirat, vicc kategória"

Ez szerintem is vicc, hogy hivatalos okiratként kezeljek egy ellenőrizhetetlen nyilvántartást.

Eleve nincs olyan jogi fogalom, hogy hivatalos okirat.

Max közokiratra gondolhatnál, ilyet viszont egyház nem állíthat ki.

Ez egy egyszerű nyilvántartás.

Kérdező, keres rá a gyik keresőjében ez a téma már sokszor körül volt járva pro-kontra.

2018. okt. 7. 18:36
 12/22 anonim válasza:
63%

Nem tudom, hogy egyesek, mint pl a 8-as, miért lettek ennyire lepontozva.

Az egyházadó nem személyekre van. Aki Magyarországon dolgozik és fizet adót, annak alapból fizetni kell, aki nem, az nem fizeti. Ilyen alapon tulajdonképpen aki nem Magyarországon él, az már sehogy sem tagja a Római Katolikus Egyháznak, max akkor, ha a másik országban fizet egyházi adót.

Az, hogy valaki szerepel az egyházi névjegyzékben, semmit sem jelent. Ez nem tagsági névjegyzék. Egyszerűen nyilvántartják, hogy ki van megkeresztelve, meg ki volt bérmálkozó. Innen nem húznak ki senkit, mert a bérmálkozást/megkeresztelést nem lehet visszacsinálni.

A keresztény egyházaknál nincsen semmilyen kilépési folyamat. Ha nem fizeted az egyházadót, nem jársz a közösségbe, nem jársz misére, nem hiszel a keresztény tanokban, akkor nem vagy tag. Levelet írni pedig felesleges. Ez csak akkor lenne fontos, ha egyházadót fizetsz. Mivel nem Magyarországon élsz, és nem fizeted itt az egyházadót, így nem is vagy "tagja" a magyar katolikus egyháznak.

Tehát az elköltözéssel szó szerint "kiléptél" az egyházból.

2018. okt. 7. 19:27
 13/22 anonim ***** válasza:

Az utolsó bekezdésed 2. felével nem értek egyet, egyébként a többiben nagyjából helyes a meglátásod.

Attól, hogy valaki elköltözik, még ugyan úgy tagja maradhat az Egyháznak. A katolikus annyit jelent, hogy egyetemes. Teljesen mindegy, hogy valaki a magyar, a francia vagy a brazil katolikus Egyháznak a tagja, ahogy teljesen mindegy, hogy valaki a római, a görög, a szír, a kopt, az etióp, az örmény, stb... rítust követi, ugyan úgy az Egyház tagja. Sőt bár illik egyházi hozzájárulást fizetni a közösségnek, ez se feltétel. Az Egyházban lenni pedig annyit jelent, hogy Krisztussal közösségben lenni. Ezért is írtam, hogy Krisztusból (az Egyházból) kilépni nem lehet, csak elhagyni.

2018. okt. 7. 19:34
 14/22 anonim ***** válasza:

Nyolcszor volt már a kérdés!

Ki lehet lépni, nézd vissza.

2018. okt. 7. 19:39
 15/22 KZitus ***** válasza:

Szia

Ha nem jársz a iemplomba, nem fizeted az egyházadót, és ezt megírod egy levélben, gyakorlatilag megteszed azt, amire a Biblia tanácsot ad, illetve ír két helyen is. A 2Korintusz 6:14-18; és a Jelenések 18:4 versében. Nem számít az, hogy kihúznak, vagy ott marad a neved, ha már nem tartozol ahhoz az egyházhoz. Már nincsen jelentősége...

Hiszen ha az ember meghal, akkor is ott marad a könyvben a neve.

2018. okt. 7. 20:03
 16/22 KZitus ***** válasza:
47%

...talán még annyit, annak van igazán értelme(jelentősége), ha a nevünk belekerül az Isten könyvébe. A Szentírás jó néhányszor utal „az élet tekercsére” vagy Isten „könyvére”. Ez nyilvánvalóan mindazok nevét tartalmazza, akik a hitüknek köszönhetően az örök élet ajándékának várományosai, akár égi, akár földi életről legyen szó.

Jelen 17:8; Lukács 11:50, 51.

2018. okt. 7. 20:10
 17/22 Lux morulus ***** válasza:

14# nek igaza van. Gyakorlatilag ki lehet lépni.

Abba a templomba kell elmenni, ahol kereszteltek, beszélni a pappal, hogy te megtagadod a keresztény hitrendszert.

Ezután a keresztelő nyilvántartásban a neved mellémbejegyzésként odaírják, hogy te, nem gyakorlod a vallásod, és a keresztény közösségből kiléptél.

Kíváncsi vagyok, hogy mit választottál helyette.

2018. okt. 8. 06:20
 18/22 anonim válasza:
60%

Nekem van ismerősöm, aki "kilépett". A pap elmondta, hogy a kilépési szándék bejelentése vagy levél írása csak akkor fontos, és csak akkor ér valamit, ha fizeted az egyházi hozzájárulást. Amennyiben nem fizeted, úgy tulajdonképpen nem vagy tagja az egyháznak.

Nincsen tagsági nyilvántartás. Csak azt tartják számon, hogy ki fizet egyházi hozzájárulást, és ezáltal ki "jogosult" arra, hogy a temetésen egy pap prédikáljon.

Ha az a feltétel, hogy ne légy sehol máshol tag, az azt jelenti, hogy ne támogass anyagilag más egyházat, ne fizess egyházi hozzájárulást, ne légy aktív tagja semmilyen más egyházi közösségnek.

2018. okt. 10. 10:19
 19/22 anonim ***** válasza:
26%

"csak akkor fontos"

A hívők és a papok minden létező eszközzel próbálják akadályozni a kilépést, és összezavarni, eltántorítani a kilépőket.

Például hamis információk terjesztésével is. Hogy nem fontos, nem számít, igazából nem is lehet, mert örökre be van vésve, stb.

KI LEHET LÉPNI.

Úgy, ahogy leírták.

2018. okt. 10. 10:37
 20/22 anonim ***** válasza:
30%

Ha mindenki hülye és csak te vagy helikopter, mond már el, hogy miként történik. Kihúznak a megkereszteltek névsorából? Vagy ha ott házasodtál, akkor kiradírozzák onnan is a nevedet?

Nincs más nyilvántartás a hívőkről....

2018. okt. 10. 13:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!