Miért olyan vidámak és hippi fesztivál hangulatúak az afro amerikaiak keresztény miséi?
Félreértés ne essék, nem vagyok vallásos, tőlem a keresztény (és az összes többi vallás is) olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemhez. Viszont érdekelnek maguk a vallások, elsősorban filozófiai megközelítésből.
A európai keresztény egyházak miséi számomra mindig olyan depresszív (szomorkás) hangulatot árasztanak, azonban a feketék miséin folyamatos vidámság és dáridó hangulat van.
Mivel az én egyik kedvenc zenei műfajom a blues, ezért a Gospel - függetlenül a vallási tartalomtól - rám igazi pozitív benyomást tett.
Egy feketék által tartott misében sokkal több élet és vidámság található, mint egy átlagos fehér, keresztény misében. Érdekelne, hogy a feketéknél honnan származik ez a vidám vallási felfogás és ők miért gondolják azt, hogy így illik Isten előtt tiszteletüket tenniük, nem pedig félelemből fakadó tisztelettel és áhítattal vegyes megalázkodással (ahogy ez a legtöbb fehérember-féle keresztény felekezetben tapasztalható)?
A temetés hasonlít a misére, ebben egyetértünk. A Biblia örömmel és tánccal való Isten dicséretre buzdít, ha nem a misékkel van a baj, akkor a Bibliával van ezek szerint.
150. zsoltár:
1
Dicsérjétek az Urat! Dicsérjétek Istent az ő szent helyén; dicsérjétek őt az ő hatalmának boltozatán!
2
Dicsérjétek őt hősi tetteiért, dicsérjétek őt nagyságának gazdagsága szerint!
3
Dicsérjétek őt kürt-zengéssel; dicsérjétek őt hárfán és citerán;
4
Dicsérjétek őt dobbal és tánccal, dicsérjétek őt hegedűkkel és fuvolával;
5
Dicsérjétek őt hangos cimbalommal, dicsérjétek őt harsogó cimbalommal.
6
Minden lélek dicsérje az Urat! Dicsérjétek az Urat!
Tánc, dob, pengetős hangszerek szerepelnek itt. Valakinek ez a zsoltár hippi fesztivál fuj, és a komor orgona a fain, valaki szerint a zsoltár írja le Isten dicséretének helyes módját, és a mise orgona középkori, komor, avitt, öreges, búskomor, temetésre hasonlító.
Egy szóval sem állítottam, hogy más hangszerek nem valók Isten dicsőítésére, akár mise keretében. Ezek például XIII. századi keresztény énekek Galíciából:
https://www.youtube.com/watch?v=m3P2xWSS5YA
https://www.youtube.com/watch?v=tn6U2utoIko&
https://www.youtube.com/watch?v=D4nHUUXcMHU (ezt egy korábbi hozzászólásban is linkeltem).
Amúgy az orgona sem egy komor hangszer, rengeteg fennkölt, emelkedett zene van orgonára, amit miséken is játszanak. Ne hollywoodi formanyelvből induljunk ki, ahol orgonán mindig a vámpír játszik a kastélyában, meg az énekkórus mindig valami végzetes dolgot jelent.
"valaki szerint a zsoltár írja le Isten dicséretének helyes módját"
Akkor mind Jézus, mind az apostolok, mind az első keresztények helytelenül dicsérték Istent. Ez felveti, ha szerinted ekkora nagy probléma, ki tudja még mit adtak át helytelenül Jézus és az apostolai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!