Mit kérnél Isten-től, ha megjelenne előtted és azt mondaná, hogy teljesíti egy kívánságodat, legyen az bármi!?
#20 Ez nem ilyen. Az hogy mit gondolsz arról van Isten vagy nincs, az nem olyan mint egy vélemény vagy állásfoglalás egy összetett kérdésről. Mert valójában nem is az a kérdés, hogy van vagy nincs. Ezt senkisem "tudja". A kérdés az, hogy hiszel-e benne. És a hit onnantól kezdve létezik, hogy elérted a 100%-ot. Nem lehet kicsit hinni, majdnem hinni, úgy ahogy nem tudsz félig hűséges lenni, vagy kicsit kleptomániás.
Azért írta a #18, hogy tudja, mert megéli az Istenhitet. Mert érzi. Biztos volt már veled is ilyen, hogy nem tudtad másnak megmagyarázni miért, csak éreztél valamit amit azelőtt nem. Lehet arra is tudományos magyarázat, hogy azért érezted mert rossz gyógyszert vettél be, vagy soha nem ittál még annyit azelőtt, tényleg lehet bármi az oka, de ettől még az az érzés létező marad. Akkor is létező, ha azt rajtad kívül senki más nem tapasztalta meg. Nem fogod azt állítani, hogy majdnem egészen biztosan érezted, mert tudod hogy érezted. Nem adsz neki esélyt, hogy esetleg nem is érezted, mert ha nem érezted, beszélni sem lehetne arról, hogy mit nem éreztél.
Úgyhogy mondhatod, hogy úgy döntöttél nem hiszel Istenben, de nem zárod ki teljesen a létezését. Azt viszont nem mondhatod, hogy úgy döntöttél hiszel Istenben, de némileg bizonytalankodsz a létezésében.
Tetszik a válaszod, köszönöm.
Van egy olyan elméletem, hogy az emberi agy úgy működik, hogy hozzájut bizonyos információkhoz, abból alkot egy véleményt, vagy érzéssé alakul benne és azt eltárolja az agyának egy másik zugában. Legközelebb, ha döntést kell hoznia, akkor már nem az eredeti összes információt dolgozza fel újra, hanem csak azt a véleményt, érzést használja fel. Lehet, hogy időközben az eredeti információk már el is felejtődtek.
Én régebben párszor megégettem magam, amikor "véleményt" / "érzést" alkottam hiányos információk alapján. Azóta megpróbálok úgy élni, ha csak lehet, akkor nem alkotok véleményt semmiről addig, ameddig nem gyűjtöttem be elég információt. Ilyenkor is mindig fenntartom a lehetőséget, hogy tévedhetek. Ez nem könnyű és a régi érzéseket/véleményeket is néha felül kell vizsgálni.
A gond ott kezdődik, amikor bizonyos dolgokról ennek ellenére is alkotsz véleményt / érzést hiányos információk alapján. Ekkor, egy idő után már nem fogod tudni, hogy melyik a biztos és melyik a bizonytalan vélemény/érzés.
Amikor pedig döntést kell hozz, akkor ugyanúgy felhasználod a hibásat is, mintha biztos lenne és úgy is véled, hogy biztos vagy benne.
Ha valaki megengedi azt magának, hogy bizonyos dolgokban a véleménye 100%-s legyen, akkor az más dolgokat is hasonlóan kezelhet.(politika, összeesküvés-elméletek, stb.)
Ha a hit az 100%-ot jelent, akkor én valószínűleg már soha nem lehetek hívő. A jelenlegi software-em ezt nem teszi lehetővé. :) Annak ellenére, hogy 30 évé nagyon mélyen vallásos voltam.
Persze, mint mindig, lehet, hogy tévedek :)
Azt, hogy én legyek Isten.
Rengeteg ötletem lenne, hogy mit kéne máshogy teremteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!