Felnőtt keresztelés előkészűlete miért ilyen hosszú folyamat?
Bevallom őszintén, én nem akarok 1-2 évig hittanra járni, hogy megkereszteljenek. Gyerekként jártam hittanra, csak aztán nem kereszteltek meg, az okára már nem emlékszem.
Utóbbi időben megvettem az újszövetséget és kiolvastam az egészet az elejétől a végéig. Tisztában vagyok a dolgokkal.
Erre itt van ez a katekumenátus dolog, ahol nekem kell bizonyítani, hogy alkalmas vagyok-e keresztség szentségére. Járjak 1 évig hittanra, de ha nem vagyok elég felkészült szerintük akkor lehet 2 év is. Kérdezem, hogy miért kell ezt így bonyolítani? Nem lenne elég 5-6 alkalom, beszélgetés?
Szerintem Keresztelő Szent János sem tartott éves prédikációkat a Jordán partjánál mielőtt megkeresztelte az embereket.
Kedvelem a katolikus egyházat, de szerintem ez így nem fair.
Nincs mód arra, hogy ne évekig kelljen várnom egy olyan szentségre, ami mindenkinek jár egy keresztény világban?
Ugye te sem gondolod komolyan, hogy olyan helyen, olyan személy aki bálványimádást gyakorol, hirdet, és a helyisége tele van bálványokkal ott valaha kapsz valódi Igei keresztséget?
Nem kapsz. Gyerekként végképp, maximum vallásos kötelékeket, amik még jobban megnehezítik, hogy valaha eljuss Istenhez.
1+ Tíz parancsolat, ami alap, és minden más erre jön!
Mózes II.20-
2.
Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából.
3.
Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.
4.
Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.
5.
Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek.
6.
De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.
Az lehet a gond, hogy egy gyerek azonnal bármit elhisz.
Egy felnőttnél pedig bizonyosságot kell szerezniük, hogy tényleg elhitt már mindet, és nem fogja pl. kiforgatni az egészet.
"Szerintem Keresztelő Szent János sem tartott éves prédikációkat a Jordán partjánál mielőtt megkeresztelte az embereket."
Nos pont ezért kell járnod. A János féle bűnbánati keresztségnek nincs sok köze a keresztény egy keresztséghez, ami immár a Szentháromság nevében történik vízzel és Szentlélekkel.
A felnőttek keresztelése már az óegyház idejében is így történt, néhány évig katekumen volt az illető, majd ha bizonyságot nyert hite és készen állt rá, akkor kapta meg a keresztség szentségét.
Felnőttként a felkészítés után a többi szentségben is részesülhetsz egyébként.
Ha tényleg annyira felkészült vagy akkor természetesen el lehetne tekinteni a további tanulmányoktól, de erről a papot kell meggyőzni nem minket.
Az újszövetségi időkben az apostolok azokat keresztelték meg azonnal, akiknek már eleve volt egy kellő képzettsége a zsidó hitben vagy annyira látványosan megérintette őket a Szentlélek, hogy feltételezhető volt, hogy tényleg komolyan gondolják.
Az ősegyházban ez a felkészülési idő több év volt. És jogosan. A te érdeked. Ma már nem több év, nálunk fél év - egy év szokott lenni. Ennyi idő kell, hogy 2000 év teológiáját megismerd, hogy aztán őszintén tudj rá igent mondani.
Egyébként hova sietsz? Ha halálveszélyben vagy, akkor megkeresztelnek hamarabb is, de gondolom nem ez áll fenn. Ha valóban vonz az Egyház, akkor örömmel kezd el vele ismerkedni.
"egy olyan szentségre" - na igen, nem egyre, hanem egyből háromra. Felnőtt korban a keresztség, a bérmálás és az Eucharisztia felvétele egyszerre történik.
A csecsemőket meg instant megkeresztelik azzal a feltétellel, hogy majd a szülők és keresztszülők fogják vele megismertetni a keresztény értékrendet. Rengeteg ember nő fel úgy, hogy megkeresztelték de alig gyakorolják a hitüket.
De olyan embereket akik tanulmányozzák a bibliát, minden nap imádkoznak, böjtölnek és próbálnak Istennek tetsző életet élni őket pedig minimum egy évig "figyelik", hogy biztos-e a szándékuk.
"egy évig "figyelik", hogy biztos-e a szándékuk."
Meg a sok "figyelés" mellett mondjuk pár hónap alatt megpróbálják összefoglalni nekik az Eucharisztia teológiáját, ha már részesülni fognak belőle a keresztség után.
A másik meg, hogy nem csak a tanulás szempontjából van szükség ennyi időre, hanem a lelki fejlődés miatt is. Gyakori tapasztalat a frissen "megtérteknél", hogy 1-2 hónapig lelkes, naponta olvassa a Bibliát, aztán rájön, hogy mégsem kell ez neki. Jobb ilyenkor várni.. De ha nem tetszik, nem muszáj katolikusnak lenni. Valami "kisegyház" boldogan várna a sorai közé, ahol nem kell ennyit "várni" és talán még a gyermekkeresztség "bibliaellenességét" is megmagyarázzák neked a maguk módján... :))
Nincs problémám a csecsemők megkeresztelésével. Én csupán felvázoltam, a "kiskapúkat". Amikor a nagymama hatására megkeresztelik a kisdedet majd elfelejtik a hitet elültetni a szívében.
Tisztelem a katolikus egyházat. Tisztelem a szenteket. Nincs bajom semmivel és senkivel.
Csupán az érdekel, hogy akkor most kit verünk át? Ha szigor van, akkor legyen egységes, kivétel nélkül.
Pl : gyermek keresztelése. A pap megbizonyosodik arról, hogy a gyermek keresztényhez méltó neveltetést fog kapni. Beszélgetés a szülőkkel, hitbéli kérdésekről stb.
Ha úgy találja a pap, hogy nem erős a hitük, akkor ne kereszteljen előre.
De ha egy felnőtt szeretne részesülni a beavató szentségekben akkor jönnek a hosszú hónapok és beszélgetések a komoly szándékról. Mintha ez egy kiváltság lenne a legjobbak számára.
Úgy érzem, hitemet és szándékaimat Jézus ítélje meg. Aki meghalt értem és a többi emberért a kereszten.
"Ne ítélj, hogy ne ítéltess."
Isten bocsássa meg, de hozzám hasonló földi halandók akik nem tévedhetetlenek, ne ítéljék meg az én Istenbe vetett hitemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!