Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondják azt, hogy a...

Miért mondják azt, hogy a katolizálás egy hosszú folyamat (évben, években mérendő), amikor nekem 6 hónapon belül lezajlik? (Részletek a kifejtősben).

Figyelt kérdés

Több helyen is érdeklődtem felnőtt katolizálással kapcsolatban.

Azt egy hosszú, macerás folyamatnak írták le elméletben, sok-sok elvárással.

Ami a gyakorlatot illeti, az egészen más.

Kerestem egy atyát.

Elbeszélgettem vele őszintén az ügyben.

Nem voltak olyan elvárásai, hogy minden egyes vasárnapi misén ott legyek (a munkabeosztásom egyszerűen lehetetlenné tette ezt), viszont amikor tudok, akkor megyek (havonta 2x).

Néhány alkalommal találkoztunk, hogy az alaptanításokat megbeszéljük. A kérdéseimre türelmesen válaszolt.

Többször mondtam neki, hogy még ha "kötekedő" is a kérdésem, én őszintén tudni akarom a választ, hiszen keresés közben találtam egy utat és azt akarom megismerni.

Erre azt mondta mindig: nagyon örül az őszinte kérdéseknek, mert azok vihetnek előre igazán.

Nem sokára pedig megtörténik a keresztség felvétele és bérmálás is.

:)

2014. márc. 14. 15:41
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Melyik pap milyen alapos, milyen kiscsoportot indít a saját plébániáján, mire van igény!? Én 3 évig jártam katekumen csoportba, 1 év után elsőáldoztam, 2. év után bérmálkoztam. Volt, aki a keresztségre várt.

Szisztematikusan haladtunk előre, lépésről lépésre a teológiában.Minden félévnek megvolt a maga témaköre.

Szerintem nem a katolizálás hosszú folyamat, hanem a megtérés. Az szerintem folyamatos és soha nincs vége.

2014. márc. 14. 16:00
 2/8 anonim ***** válasza:
54%

Mert tudatlanok.

Maga a felkészítés nem hosszú. A Katolikus Egyház tanítását meg lehet tanulni pár hónap alatt is. A megtérés az, ami egyénenként változó.

Azért is lehet sokaknál hosszú, mert még keresők és ők sem tudják, hogy mit akarnak. Hol eljárnak a felnőtt katekézisre, aztán abbahgyják, aztán újra mennek... Így kitolódik.

2014. márc. 14. 16:07
 3/8 A kérdező kommentje:

Szerintem ez nem feltétlenül alaposság kérdése.

Inkább "felkészültség" és a megtérési folyamatban megtett út kérdése lehet.

Eredetileg ketten jelentkeztünk, egymástól függetlenül, hogy szeretnénk katolizálni. A másik személy valami oknál fogva "meggondolta" magát még az elején.

Azóta egyedül jártam az oktatásra.

Viszont gyorsabban is haladtunk, hiszen előtte évekig tanulmányoztam egyedül a katolikus tanításokat, és igenis, saját akaratból, Isten kegyelméből döntöttem a katolizálás mellett.

De érdekel mások meglátásai, tapasztalatai is. :)

2014. márc. 14. 16:10
 4/8 A kérdező kommentje:

Látom, közben érkezett egy másik válasz is.

Mintha ugyanazt írtuk volna le, más szavakkal. :)

2014. márc. 14. 16:12
 5/8 KZitus ***** válasza:
100%

Szervusz

"előtte évekig tanulmányoztam egyedül a katolikus tanításokat" - hol olvastad a Bibliában, hogy ezt kell tenned?

Légy óvatos, nehogy beteljesedjenek rajtad Jézus szavai, amit a vallástanítókról mondott:Ő ezt felelte: „Minden növény, amelyet nem az én égi Atyám ültetett, gyökerestől kiszaggattatik. Hagyjátok őket. Vak vezetők. Ha pedig vak vezeti a vakot, mindketten verembe esnek.” Máté 15:13,14

2014. márc. 15. 00:31
 6/8 A kérdező kommentje:

KZitus!

Nálatok is vannak Tanítók!

Akikkel együtt lehet tanulmányozni a ti nézeteiteket.

Vigyázzatok, mert ti ugyanúgy felelősek lesztek érte, mint mindenki más is.

Tudom, hogy nektek, Tanúknak a katolikusok "ősi ellenségek", de éppen ezért is csak megmosolyogni tudom a válaszodat.

Köszi, az feldobta a napomat. :)

2014. márc. 15. 07:57
 7/8 A kérdező kommentje:

KZitus!

""előtte évekig tanulmányoztam egyedül a katolikus tanításokat" - hol olvastad a Bibliában, hogy ezt kell tenned? "

És az Őrtorony újság hol szerepel a Bibliában?

Ugyanis abban a ti tanításaitok vannak - alátámasztva a saját félrefordított bibliai szövegekkel.

:)

2014. márc. 15. 09:21
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

" Szerintem nem a katolizálás hosszú folyamat,

hanem a megtérés. Az szerintem folyamatos és soha

nincs vége."

Pedig az egy pillanat. Viszont Krisztusban maradni, kitartani, jóban rosszban hűségesen, az tart egy életen át. Megtérés után a Szent Szellem segít, de a döntés mindig a tiéd.

2014. márc. 15. 15:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!