15 évesvagyok vega szeretnék lenni, komolyan is gondoltam. Tudom hogy hosszú folyamat. Elmondanátok hogyan érdemes elkezdeni?
Miért lenne hosszú folyamat? Mostantól nem eszel húst és zsírt és kész. Legalábbis nálam így volt, egyik pillanatról a másikra... Aztán évek után picit lazítottam, de az más kérdés.
Ez persze csak az akármilyen vegasághoz, ha egészségesen akarsz étkezni, nem árt, ha van némi tudásod. Ez egyébként a nem vegákra is áll.
S persze nem mindegy, milyen volt eddig az étrended. Nálunk a vega korszakom előtt heti 1-2 alkalommal volt hús, nem igazán volt változás, csak jobbá váltak a vasárnapjaim, nem ettem az unalmas húst :) Nem jutott eszembe "helyettesíteni" meg ilyenek, csak ettem, ami jött, ösztönösen, illetve az ízlelőbimbóim szeszélye szerint.
Az szerintem elég fontos, hogy ne kezdj el szóját és rengeteg gabonát enni, a zöldségek jók, a házi tojás is (ha azt sem akarsz enni - nekem volt olyan korszakom, de akkor még nem jutottam házi tojáshoz, a boltihoz most se lenne gusztusom -, akkor ehetsz sajtot. a szigorúan paleósok felhördülnének, de én nem vagyok az. vegán esetre is tudok fehérjeforrásokat, ha kell, de az már nem kezdő szint). Az olajos magvakat is haszosnak tartom, mindenképpen jobbnak, mint a gabonákat.
De hogy konkrétan hogyan étkezz, az nagyon függ az ízlésedtől és lehetőségeidtől. Nem egyetlen helyes út van, ki zsírosabban, ki gyümölcsösebben, ki fehérjésebben étkezik... Az esszenciális tápanyagokat be kell vinni, de utána van azért választási lehetőség.
Sehogy!!!
Nem lebeszélni akarlak róla, de jól gondold meg. Az ember szervezete alapvetően úgy van felépítve, hogy szüksége van bizonyos állati eredetű fehérjére. Ezek főleg az agy működéséhez kellenek. Mielőtt a "Tisztelt" vega társadalom elkezdene meggyőzni, hogy azt a növények, sajt, tojás evésével pótolni lehet, hát NEM!!! Nem tudom, hogy mi vezetett erre az elhatározásra, de a helyedben meggondolnám alaposan. És nem utolsó sorban, ha már mindenképp ezt akarod 3-4 évet várj vele, mert még a szervezeted épülőben van.
Na megnéztem a linket is. Uramatyám... Rengeteg viruló embert rakhatsz be a húsevők és a vegák közül is, beteg, rosszul táplálkozó roncsot, izmos sportolót, ésatöbbi.
Érvek esetleg? Bárki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!