Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy hívják a kereszténységen...

Hogy hívják a kereszténységen belül azt a nézetet miszerint a szegények és betegek mind bűnösök és ez Isten büntetése rajtuk, míg a gazdagok pedig jóemberek és ők Isten kegyeltjei?

Figyelt kérdés

Észrevettem, hogy a kereszténységen belül van egy olyan nézet, ami lényegében a fogyatékosellenesség egyik formája, amely szerint az összes betegség azért következik be, mert az a személy valamilyen súlyos bűnt követett el és Isten büntetésként betegséggel sújtja (az számomra rejtély, hogy pl egy leukémiától ordító csecsemő vajon mit követhetett el). Ha egy beteg embert látnak, akkor arra csak annyit mondanak, hogy megérdemli, hisz ki tudja mit vétkezhetett korábban. Ha valaki haldoklik, akkor számukra az másodlagos, hogy meggyógyítsák, szerintük a lényeg, hogy megbánja a bűnét, ami miatt Isten betegséggel sújtott reá.

Egyszer nekem egy katolikus apáca azt mondta, hogy Nietzsche azért halt meg agyi demenciában kínok közt, mert az Úr megbüntette keresztényellenes filozófiája miatt.

Ezek a keresztények szerint akik, meg egészségesek és sokáig élnek azok csakis azért ilyenek, mert Istennek tetsző életet éltek és az Úr megjutalmzta őket, pl a hitgyülisek azzal magyarázzák, hogy a szektájuk az igazságot képviseli, hogy az amerikai neoprotestantizmus alapítói sokáig éltek. Vagy gondolhatunk a hitgyüli által '12-ben felvásárolt fideszre is, ahol az új emberierőforrás-miniszter szerint az összes betegség a tízparancsolat be nem tartása miatt következett be.

(Az persze nem zavarja őket, hogy Jézus a Jn 9:2-3-ban élesen elítéli ezt a nézetet és a vak emberre egyértelműen azt mondja, hogy sem a szülei sem ő nem vétkezett)

Akik szegények és sanyarú sorsúak azok szerintük nyilvánvalóan az Úr büntetétését szenvedik el bűnösségük miatt, míg a gazdagok Isten jutalmát kapják áldott életük jutalmáért.

Pl az amerikai keresztények szerint az, hogy a palesztinok nyomorban éheznek, míg az izraeliek a legnagyobb luxusban élnek az egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy a palesztinok gonosz terroristák, akikre Jahve haraga lecsap, míg a gazdag izraeliek nyilvánvalóan az Úr jutalmát kapják jóságukért. Olyat is hallottam már hitgyülisektől (és amerikai neoprotestánsoktól is) hogy az a bizonyítéka annak, hogy a zsidók Isten választott népe, hogy a zsidók nagy része gazdag, ergo meg vannak jutalmazva az Úrtól.

Republikánus keresztényektől pedig a gazdag Rockefeller család éltetése jellemző, kiken Isten áldása áll.

Amikor megkérdezik a hitgyüliseket, hogy miért van akkora vagyona Németh Sándornak és miért vannak Rolex órái, akkor csak azt a választ adják, hogy Sándor gazdagsága egyértelmű bizonyítéka Isten jutalmának, amiért ő az Úr munkáját végzi.

Ez a nézet eredetileg a zsidó vallásban van meg, de észrevettem, hogy pl a Hit Gyülekezetének is alap teológiája, és más neoprotestáns vallások is eszereint gondolkodnak. De félreértés ne essék, most nem a hitgyüli ellen szólok kizárólag (noha ez ott a leghangsúlyosabb) ez sokszor felüti a fejét sok más felekezet híveinél is.

2018. aug. 27. 20:46
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Kíváncsi vagyok az ilyen keresztények mit csinálnának ha egyszer valamelyik gyerekük vagy éppen ők súlyos betegséget kapnának, akkor vajon mit szólnának ahhoz.
2018. aug. 27. 23:42
 22/28 anonim ***** válasza:
86%
Kérdező, az átok nem Isten büntetése. A bűn kiszolgáltatja az embert az Isten ellenségének, és az ő tevékenysége az, amit generációs átoknak neveznek. Isten nem tulajdonítja az ősök bűnét a leszármazottnak, ezt egyértelműen elmondja, nem idézem. Az azonban tény, hogy a Biblia egy sor bűnnel kapcsolatban jelenti ki, hogy az elkövetőjét átok sújtja. Csak értelmezés kérdése, hogy az átkot Isten büntetésének, vagy a Sátánnak való kiszolgáltatottság következményének tekinted. A dolgot bonyolítja, hogy a héber nyelvben a felszólító mód és a jövő idő egyforma, tehát a szövegkörnyezetből kell kikövetkeztetni, hogy adott helyen melyikről van szó. Tehát az "Átkozott legye", illetve az "Átkozott lesz", ugyanúgy van. Tehát melyik a helyes értelmezés? 'Ádám, átkozott legyen a Föld temiattad', vagy 'Ádám, átkozott lesz a Föld temiattad'? Ha a Biblia egészét nézem, akkor a második értelmezést tartom helyesnek, azaz Isten nem az akaratát fejezte ki Ádámnak az átokkal kapcsolatban, hanem tényt azt közölte, hogy milyen következmény éri el a Földet Ádám engedetlensége miatt.
2018. aug. 28. 05:47
 23/28 anonim ***** válasza:
78%
Két 50%os van, de nem írom a szeretetlen hülyeségeket. De látom nem tetszik ez sem sok embernek, hogy nem tartom kereszténynek azt, aki ilyet állít.
2018. aug. 28. 07:46
 24/28 anonim ***** válasza:
100%

"Hogy hívják a kereszténységen belül azt a nézetet miszerint a szegények és betegek mind bűnösök és ez Isten büntetése rajtuk, míg a gazdagok pedig jóemberek és ők Isten kegyeltjei?"

Én az adventista gyülekezetben találkoztam ezzel a teológiai magyarázattal. A gazdag azért nem segített a szegény testvérnek, mert biztos, hogy bűnben él. A szegény nénike idős volt, mindig segített, ment, önálló munkát vállalt. A gazdag pár meg jó dagadt volt, állandóan fúrtam valakit a gyüliből vagy éppen egymást ölték

2018. aug. 28. 10:49
 25/28 anonim ***** válasza:
82%

"Értem. Tehát ha egy csecsemő ordít a fájdalomtól, mert szétszaggatja a tüdejét a tumor, akkor az azt jelenti, hogy szülei bűnei helyett neki kell szenvednie."

Ez nincs így, ne aggódj. Jézus nem ezt tanította. A Deuteronomiumban a zsidó nép valóban ezzel magyarázta és elterjedt ez a nézet, amit itt fentebb is kifejtettél. Ez a gondolkodás Jézus korában is elterjedt, a tanítványai is megkérdezték tőle egy vak ember láttán: "Egyszer útközben Jézus látott egy vakon született embert. Tanítványai megkérdezték tőle: „Mester, ki vétkezett, ez vagy a szülei, hogy vakon született?” „Sem ez nem vétkezett – felelte Jézus –, sem a szülei, hanem az Isten tetteinek kell rajta nyilvánvalóvá válniuk."

Nem üt vissza a szülők bűne a gyerekeikre. Legalább is ilyen formában biztos nem. Olyan formában igen, hogy ha a szülők békétlensége szétszakít egy családot, akkor a gyerek lelkileg megsínyli.

Ez a gondolat, hogy aki gazdag azt jobban szereti Isten, ez valami eretnek tanítás. A szektás szót nem merem használni, mert sértené a jelenlevők érzékenységét... :))

2018. aug. 28. 13:50
 26/28 anonim ***** válasza:
85%
Van egy másik nézet is, hogy a betegség, szenvedés automatikusan jót tesz a hitnek, és közelebb visz Istenhez. Ez nem így van, akár le is rombolhatja az Istenbe vetett bizalmat.
2018. aug. 28. 18:35
 27/28 anonim ***** válasza:
Ezt a bővölködéstan néven nevezik. Illetve annak egy területe.
2018. aug. 29. 05:53
 28/28 zsomi17 válasza:
Nem vagyok nagyon otthon a témában, de tudtommal van olyan, hogy eleve elrendelése, vagyis predesztináció. Több "nézetben", szektában, vallási felekezetben is igaznak tartják, a lényege az, hogy Isten már a születésünkkor elrendeli, hogy a Pokolba vagy a Mennybe kerülünk, és e szerint élünk. Szerintem valami ilyesmire gondoltál.
2019. ápr. 12. 22:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!