Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy hívják a kereszténységen...

Hogy hívják a kereszténységen belül azt a nézetet miszerint a szegények és betegek mind bűnösök és ez Isten büntetése rajtuk, míg a gazdagok pedig jóemberek és ők Isten kegyeltjei?

Figyelt kérdés

Észrevettem, hogy a kereszténységen belül van egy olyan nézet, ami lényegében a fogyatékosellenesség egyik formája, amely szerint az összes betegség azért következik be, mert az a személy valamilyen súlyos bűnt követett el és Isten büntetésként betegséggel sújtja (az számomra rejtély, hogy pl egy leukémiától ordító csecsemő vajon mit követhetett el). Ha egy beteg embert látnak, akkor arra csak annyit mondanak, hogy megérdemli, hisz ki tudja mit vétkezhetett korábban. Ha valaki haldoklik, akkor számukra az másodlagos, hogy meggyógyítsák, szerintük a lényeg, hogy megbánja a bűnét, ami miatt Isten betegséggel sújtott reá.

Egyszer nekem egy katolikus apáca azt mondta, hogy Nietzsche azért halt meg agyi demenciában kínok közt, mert az Úr megbüntette keresztényellenes filozófiája miatt.

Ezek a keresztények szerint akik, meg egészségesek és sokáig élnek azok csakis azért ilyenek, mert Istennek tetsző életet éltek és az Úr megjutalmzta őket, pl a hitgyülisek azzal magyarázzák, hogy a szektájuk az igazságot képviseli, hogy az amerikai neoprotestantizmus alapítói sokáig éltek. Vagy gondolhatunk a hitgyüli által '12-ben felvásárolt fideszre is, ahol az új emberierőforrás-miniszter szerint az összes betegség a tízparancsolat be nem tartása miatt következett be.

(Az persze nem zavarja őket, hogy Jézus a Jn 9:2-3-ban élesen elítéli ezt a nézetet és a vak emberre egyértelműen azt mondja, hogy sem a szülei sem ő nem vétkezett)

Akik szegények és sanyarú sorsúak azok szerintük nyilvánvalóan az Úr büntetétését szenvedik el bűnösségük miatt, míg a gazdagok Isten jutalmát kapják áldott életük jutalmáért.

Pl az amerikai keresztények szerint az, hogy a palesztinok nyomorban éheznek, míg az izraeliek a legnagyobb luxusban élnek az egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy a palesztinok gonosz terroristák, akikre Jahve haraga lecsap, míg a gazdag izraeliek nyilvánvalóan az Úr jutalmát kapják jóságukért. Olyat is hallottam már hitgyülisektől (és amerikai neoprotestánsoktól is) hogy az a bizonyítéka annak, hogy a zsidók Isten választott népe, hogy a zsidók nagy része gazdag, ergo meg vannak jutalmazva az Úrtól.

Republikánus keresztényektől pedig a gazdag Rockefeller család éltetése jellemző, kiken Isten áldása áll.

Amikor megkérdezik a hitgyüliseket, hogy miért van akkora vagyona Németh Sándornak és miért vannak Rolex órái, akkor csak azt a választ adják, hogy Sándor gazdagsága egyértelmű bizonyítéka Isten jutalmának, amiért ő az Úr munkáját végzi.

Ez a nézet eredetileg a zsidó vallásban van meg, de észrevettem, hogy pl a Hit Gyülekezetének is alap teológiája, és más neoprotestáns vallások is eszereint gondolkodnak. De félreértés ne essék, most nem a hitgyüli ellen szólok kizárólag (noha ez ott a leghangsúlyosabb) ez sokszor felüti a fejét sok más felekezet híveinél is.

2018. aug. 27. 20:46
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
23%

Péld 11,2

Kevélység jő: gyalázat jő; az alázatosoknál pedig bölcseség van.

Pél.14-

30.

A szelíd szív a testnek élete; az irígység pedig a csontoknak rothadása.

31.

A ki elnyomja a szegényt, gyalázattal illeti annak teremtőjét; az pedig tiszteli, a ki könyörül a szűkölködőn

A csontok rothadása=csontritkulás más néven.

Péld 29,23

Az embernek kevélysége megalázza őt; az alázatos pedig tisztességet nyer.

2018. aug. 27. 22:27
 12/28 anonim ***** válasza:
28%

*míg a gazdagok pedig jóemberek és ők Isten kegyeltjei?

Mindig a forrás a döntő:

Isten áldása van rajtuk, vagy sátáné

Ha a forrást megvizsgálod, egyéretelművé válik kicsoda és micsoda az illető.

Tehát az az ember aki a pénzmágiát használja, annak eszébe ne jusson Isten áldásának tartani.

5Móz 18,10

Ne találtassék te közötted, a ki az ő fiát vagy leányát átvigye a tűzön, se jövendőmondó, se igéző, se jegymagyarázó, se varázsló

11.

Se bűbájos, se ördöngősöktől tudakozó, se titok-fejtő, se halottidéző;

12.

Mert mind útálja az Úr, a ki ezeket míveli, és ez ilyen útálatosságokért űzi ki őket az Úr, a te Istened te előled.

13.

Tökéletes légy az Úrral, a te Isteneddel.

14.

Mert ezek a nemzetek, a kiket te elűzesz, igézőkre és jövendőmondókra hallgatnak; de tenéked nem engedett ilyet az Úr, a te Istened.

2018. aug. 27. 22:34
 13/28 anonim ***** válasza:
94%

Kérdező, valamit itt nagyon félreértesz. Hogy jön ide Pat Robertson és a Hit gyülekezete? Mert látom, a kulcsszavak közé ezt is betetted. nem alapteológia ez, legalábbis eléggé kiforgatod. Ha pl. te beteg vagy, az nem feltétlen azért van, mert te bűnös vagy (bár ez is lehet EGY lehetőség), lehet más oka is a betegségnek, és biztos vagyok benne, hogy azt a hitgyüli vagy a neoprotestánsok sem gondolják másként. A hitgyüli szerint alighanem a betegség az ördögtől van, nem pedig Isten büntetése.

Szerintem alaposabban nézz utána ezeknek a dolgoknak, mielőtt egy ilyen kérdést felteszel, aminek csak a fele igaz, a másik felét te találtad ki.

2018. aug. 27. 22:37
 14/28 A kérdező kommentje:

50%

Te talán hitgyülis vagy? Most azt akarod elhitetni velem, hogy akiknek csontriktulásuk van, azok mind irigyek voltak?

Ismerek személyesen egy idős embert, aki pap volt és egész életében könyveket adott ki Istenről, egész életében a legmélyebb hívő volt és emellett egyébként járni alig tudott a csontjai miatt. Ezt mivel magyarázod?

A Bibliát pedig ismerem, kérlek ne linkeld be ide is az egész Bibliát.

65%

Amiket leírtam egyiket sem én találtam ki. Sokat ezek közül pont ezen az oldalon olvastam.

2018. aug. 27. 22:43
 15/28 anonim ***** válasza:
87%

" Ez a nézet eredetileg a zsidó vallásban van meg, de észrevettem, hogy pl a Hit Gyülekezetének is alap teológiája..."

Kedves kerdezo en Hitgyulis vagyok de fogalmam sincs mi ez a felrebeszelesed a gyulekezet teologiajarol. Egyaltalan honnan szedted ezt a kijelentesed? Amit valakitol hallottal velekedest vagy sajatos ertelmezest az szerinted automatikusan a gyulekezet alap-teologiaja?

A betegsegek mogotti ok-okozati osszefuggeseket nem lehet csak es kizarolag az erintett egyenek cselekedeteire visszavezetni, mert - bar eredendoen nem volt betegseg a bunbeeses elott -, megis a mai emberek genjeiben 6000 ev fokozatos romlas halmozodott fel.

"Miert szulettem fogyatekkal? - Nemeth Sandor valaszol":

[link]

"Nem lehet azt a kovetkeztetest levonni a torvenytelenseg es a betegseg kozti osszefuggest vizsgalva, hogy minden betegseg mogott lazadas vagy bun lenne."

A gazdagsagrol meg csak annyit, hogy a gazdagsag onmagaban nem rossz, hiszen Job, Salamon, Abraham, stb is igen gazdagok voltak. A biblia tanitja, hogy el lehet karhozni gazdagkent is es szegenykent is. Ha a gazdagsag cel es nem eszkoz az mar bun, mivel ket urat nem lehet szolgalni.

Ugyanugy ha valaki pl. azert szegeny mert nem akar dolgozni, az Pal apostol szerint bun, valamint szegenykent is lehet irigykedni ami nem eppen krisztusi jellem. ;)

2018. aug. 27. 22:44
 16/28 A kérdező kommentje:

Undorító gyűlölködő vagy. Azt mondod Nietzsche azért halt meg kínlódva agyi demenciában, mert ledegradálta Istent és így csapott le rá.

Mondok egy csattanót: Nietzsche apja is ugyanígy halt meg kínok között ordítva a fájdalomtól agyi katasztrófában. És az édesapja mélyen hívő evangélikus lelkész volt! Apja egész életét átszőtte a kereszténység és mégis ugyanolyan sorsra jutott, mint a keresztényellenes fia.

Bukik az elvetek.

A többi felhasználónak meg gondolom ezek után nem kell bizonygatni, hogy igenis vannak ilyen keresztények, akik az általam leírtakban tényleg hisznek.

2018. aug. 27. 22:48
 17/28 anonim ***** válasza:
59%
Kérdező, én csak azt írtam, hogy ez nem keresztény nézet. Hogy valaki ezeket vallja és mellé kereszténynek mondja magát, az nem ugyanaz.
2018. aug. 27. 22:51
 18/28 anonim ***** válasza:
21%

*Ismerek személyesen egy idős embert, aki pap volt és egész életében könyveket adott ki Istenről, egész életében a legmélyebb hívő volt és emellett egyébként járni alig tudott a csontjai miatt. Ezt mivel magyarázod?

Pap az akit Isten papnak mond,ÁŐbrahám, Izsák és Jákób Istene és Isten Szent Szelleme igazolja a szövetségkötést.Akár hány könyvet is adott ki. Isten a lényeg,nem az amit a világiak mondanak rá.

Ferenc pápa is annak mondja magát, szerinted Isten papnak tartja? vagy bármelyik bálványimádó világi papot?

A világi pap, térjen meg, töltse be az Igei feltételeket, és kérjen Istentől kijelentést, hogy mit gondol róla Isten. Van-e egyáltalán az életén olyan Istentől származó elhívás amit Isten adott neki.

*járni alig tudott a csontjai miatt

örökölt generációs átok miatt, lehet irigység miatt, lehet sátáni támadás miatt

Szóval az hogy te kivül mit látsz az lényegtelen. Az a lényeg Isten m it mond az adott emberről.

2018. aug. 27. 22:54
 19/28 A kérdező kommentje:

Értem. Tehát ha egy csecsemő ordít a fájdalomtól, mert szétszaggatja a tüdejét a tumor, akkor az azt jelenti, hogy szülei bűnei helyett neki kell szenvednie.

Ez így teljesen ok, és kicsit sem igazságtalan.

2018. aug. 27. 23:00
 20/28 anonim ***** válasza:

Ja. Kásler "professzor" is memmmontttaaaa!!! Aki beteg, az nem tartotta be a 10 parancsolatot! :D

Félre a poént...

Szóval az van, hogy minden ember sorsa más és más... A betegségek java része lelki eredetű... Nem figyelsz magadra és az egészségedre, ezért kialakulhat olyan betegség, ami megelőzhető lett volna... Ezekhez semmi köze Istennek... Az emberi test sajnos ilyen... Nem tökéletes, megtámadhatja betegség, sorvadás, fertőzés stb. A rák tulajdonképpen modern korunk betegsége... iszonyat mennyiségű szennyezőanyaggal károsítja az emberiség a világot, a saját kénye kedvére... Ezért Isten lenne a felelős? Vagy a Sátán? Mindenért ami a Földön történik, az emberiség tehető felelőssé... A háborúkért, az éhinségért is (nem volt elég takarékos például). A fertőző betegségek is akkor terjednek jobban, ha szegénység van és ezáltal kevesebb igény jut a higiéniára. Vannak öröklődő betegségek, ez genetikai defektus... Rossz párválasztásból is adódhat... Mint az askenázi zsidóknál a Gaucher-kór... Hiba lenne mindent Istenre, démonokra és ördögre/sátánra kenni... Mondanám, hogy milyen jó lenne, ha a csoda gyógyítani lenne képes, de sajnos nem mindent lehet meggyógyítani, ahogy egy amputált lábat sem lehet visszanöveszteni... Sajnos az emberi test hibás... De csak így lehet értelmes módon fenntartani a földi életet... Ha a sejtregeneráció olyan mértékű lenne, hogy öngyógyításra lenne képes az emberi szervezet sejtszinten, akkor az öregedő sejtek is "megfiatalodnának" és a halál nem lenne természetes úton bekövetkező jelenség... Ami túlnépesedéssel és a leszármazottakkal való szexuális érintkezés miatt rengeteg genetikai hibát vagy defektust eredményezne... Veszélyes is az ember ezen álmodozása, hogy egyszer képes lesz a teljes sejtregenerációra... Sajnos a szerzett vagy szerezhető betegségekkel az embereknek együtt kell tudni élni... Az élet nem fenékig tejfel... :)

2018. aug. 27. 23:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!