Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért vastagabb a Katolikus...

Ifjsandor kérdése:

Miért vastagabb a Katolikus Bibliám?

Figyelt kérdés
Van itthon nekem több biblia, és utána néztem, hogy az egyik Katolikus a másik pedig Református fordítás. Azt nem értem hogy a Katolikus miért vastagabb, annak ellenére, hogy a kettő magassága és mélysége ugyanakkora. Meg egyébként is a református 1295 oldalas, a katolikus pedig 1384. Ez hogy lehet, ennyire különbözik a két szóhasználat? (mint pl. Keresztény-Keresztyén)

2018. aug. 19. 11:26
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
69%

"Ahogy mondták, a SZIT fordítás olyan könyveket is tartalmaz, amelyeket a Károli, vagy az újabb református fordítás nem"

Csak pontosítanék, a Károlyi fordítás tartalmazta ezeket (legalább is az eredeti), a későbbi fordítások valóban nem.

2018. aug. 20. 16:50
 22/28 anonim ***** válasza:
28%
Ennyi teológust egy helyen... Olvasd el a kétfajta Bibliát és megtudod miben térnek el egymástól...
2018. aug. 21. 08:00
 23/28 A kérdező kommentje:
Elképesztő végtelen kánonjogi vitát indított el a kérdésem, csak azért mert a Protestánsok annyira autentikusak akarnak lenni, hogy nem a septuagintát nézik, hanem a régebbi Héber Tanachot. Attól függetlenül a septuaginta összes könyve megvan azóta héberül, csak amikor kitalálták, hogy ne legyen benne az a 7 könyv akkor még nem volt ennyi régészeti feltárás.
2018. aug. 21. 12:37
 24/28 anonim ***** válasza:
100%

" Protestánsok annyira autentikusak akarnak lenni, hogy nem a septuagintát nézik"

Az ugye megvan, hogy nem létezik egységes septuaginta sem?

Codex Vaticanus nem tartalmazza a [Róma szerint kanonikus] 1-2 Makkabeusokat, viszont tartalmazza a [Róma szerint nem kanonikus] Ezsdrás 1. könyvét.

Codex Sinaiticus nem tartalmazza a [Róma szerint kanonikus] Bárúk könyvét, viszont tartalmazza a [Róma szerint nem kanonikus] Makkabeus 4. könyvét.

Codex Alexandrinus három nem-kanonikus könyvet is tartalmaz: Ezsdrás 1. és Makkabeus 3-4. könyvei.

2018. aug. 21. 17:09
 25/28 Alex Fly ***** válasza:
31%
@23: helyesen: a protestánsok annyira autentikusak akarnak lenni, hogy csak a bizonyítottan hiteles, mindenki által elfogadott könyveket tekintik a szűkebb Szentírás részének...
2018. aug. 21. 21:54
 26/28 anonim ***** válasza:
54%

Hogy még ezt is tetézzük...

Még helyesebben, a protestánsok a maszoréták által elfogadott ószövetségi könyveket tekintik hiteles könyveknek. Figyelmen kívül hagyva azt, hogy például mind a Jézus korabeli zsidók, mind Jézus és az apostolok, az első keresztények, a későbbi keresztények mind-mind elfogadták ezeket.

De ez csak egy mellékes megjegyzés volt, mint többen is leírták, az üdvösség nem ezen múlik. Ahhoz igazából Biblia se kell, az első keresztényeknek sem volt, hitük pedig sokkal nagyobb volt, mint most szinte bármelyik kereszténynek. Szóval talán felesleges ilyen apróságokon vitatkozni.

2018. aug. 21. 23:41
 27/28 anonim ***** válasza:
0%

"Az egyik ilyen protestánsból kimaradt könyv: A Sirák fia könyve- az egyik legszebb ószövetségi könyv."

Jonnek ezzel az ervvel, hogy hasznalta a korabeli egyhaz ezeket a konyveket stb, de azt vagy nem tudjak vagy egyszeruen elhallgatjak, hogy ezeket, pl a Sirak fia konyvet is Izrael teruleten soha nem hasznaltak zsinagogai felolvasasra a zsidok, mert nem tartottak a szentirassal egyeneretekunek, hanem csak hiteletet erosito konyveknek tartottak ezeket. Kivulallo konyvekkent voltak ertekelve es nem Istentol ihletettnek. Ezt a vonalat vitte tovabb Luther es a protestantizmus is. Eleinte benne voltak a forditasaikban de aztan elhagytak oket.

2018. aug. 22. 03:12
 28/28 anonim ***** válasza:
75%
"Jonnek ezzel az ervvel,27" én írtam, nekem kell a szellemi utamon haladni - és én választom ki, hogy mi a segítő ebben. Tehát 100%-an szubjektív vélemény volt, nem érdekel hogy ezer éve ki mit tartott autentikusnak. És ha rühellem az Eszter könyvét - mert egy bosszúálló némberről szól -nem olvasom, akármennyire is betették a Szentírásba. És nem érdekel, hogy ezért ki-mit mond. Senki sem fog helyettem a szellemi utamon járni. Ha úgy látom, hogy szinte ha csak Szent János evangéliumát olvasnom,és főleg a Logosz-himnuszt, kegyelemből mindet megkaptam, ami kell, azt teszem.
2018. aug. 22. 08:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!