Friss szentségi házasok áldása különleges?
Nemrég voltam katolikus esküvőn. A gratulációk során többen kérték az ifjú párt, hogy áldják meg őket. A katolikus egyházban a szentségben újonnan részesülők áldásának különös erőt tulajdonítanak. Amit mindenki ismer, az az újmisés paptól kapott áldás. Viszont nekem új volt, hogy friss házasoktól kérjen valaki áldást.
Ti hallottatok már erről?
Római katolikus vagyok, sosem láttam még ilyet, pedig voltam már Pest mellett és vidéken is esküvőn.
Merrefelé láttad ezt a szokást?
Budapesten láttam.
Az elsőáldozó azért más, mert az Oltári Szentséget rendszeresen magadhoz veheted.
Azt ugye tudjuk, hogy egy laikus hívő áldása nem ugyanolyan, mint a papé. Mert az áldást Isten adja, a pap közvetíti, a hívő csak kérni tudja. Ha egy civil hívő áld meg valakit, azzal kifejezi, hogy imádkozik érte és kéri rá Isten áldását, de nem úgy közvetíti azt, mint a felszentelt pap. Ezzel együtt szerintem nagyon szép, ha valaki valakit megáld.
Igazából azt sem tudom, hogy az újmisés pap áldása miért ér olyan sokat. Az új pap sem pap jobban, mint a többi pap. Ugyanazt az áldást közvetíti, mint a többi pap. Mégis úgy tartják, hogy érdemes érte egy pár csizmát elkoptatni. Akkor éppen a friss házasok áldása is érhet többet.
Lehet, de ez estben maga a Biblia a babonák gyűjteménye, mert tele van különféle áldásokkal.
Egyébként ilyen áldásról még én sem hallottam, kétlem, hogy lenne bármi hasonló hivatalosan.
"Budapesten láttam."
Valahonnan vidékről hozhatta magával a szokást a család. Én se hallottam még ilyenről, de szép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!