Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mik a legfőbb keresztény...

Mik a legfőbb keresztény erkölcsi alapok, amelyek egyetemesek/-nek kéne, hogy legyenek?

Figyelt kérdés

A legfőbb indok ami miatt ez a kérdés megszületett, az amiatt van, mert a pápa a Katolikus Egyház Katekizmusát megváltoztatta, amely szerint semmilyen körülmények között nem megengedett a halálbüntetés. Szerintem a halálbüntetés tilalma alapvető keresztény erkölcs.

És hasonló erkölcsi alapú témák megítélésére gondolok a keresztény alapokat nézve.

Köszönöm mindenkinek!

2018. aug. 2. 22:06
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem a legalapvetőbb dolog az emberi élet védelme, egészen a magzati kortól életünk végéig. Ebbe beletartozik az általad említett halálbüntetés, de akár az abortusz, eutanázia is.

Egyébként azért nehéz sokat felsorolni, mert a legtöbb ilyen a keresztény kultúránk révén már közel egyetemessé lett.

2018. aug. 2. 23:32
 2/11 A nép hiteője ***** válasza:
35%
a halalbuntetest csak kifacsart teologiaval lehet meg az ujszovetsegben is elvetni, ugyhogy magyon el vagytok tevedve.
2018. aug. 3. 03:59
 3/11 anonim ***** válasza:
29%

A kereszténység egyetemes erkölcsi alapja maga a Krisztus, a Logosz. A Biblia a Logosz lábnyoma, lenyomata, önmagában csupán betű, nem hordozója az életnek, ezért szükség van Isten Szellemére(Lelkére), hogy élettel töltse fel. A sok halott vallás abból született, hogy Isten Szelleme nélkül próbálták a Bibliát értelmezni és végrehajtani az általa mondottakat, de élet híján csak a halált tudták szolgálni. Vagyis az egyetemes erkölcs alapja a Logosz, Aki a Bibliában jelentette ki Magát, de a Szent Szellem által értelmezi számunkra most. Természetesen a Krisztust követő emberek, az Élő Gyülekezetben csoportosulnak, és élik meg a hívő életüket, amiből életmód és kultúra fakad, ami begyűrűzik a társadalomba is, noha a valódi keresztények a társadalomban mindig kisebbségben voltak/vannak. A Tíz Parancsolat alapelvei mindenképpen mértékadóak, ha keresztény erkölcsi alapelvekről van szó. Ezt az Újszövetség nem helyezte hatályon kívül, csupán a törvénynek való engedelmesség mechanizmusát lényegítette át azáltal, hogy nem szedte pontokba, és írta elő tételesen, hanem az újjászületett ember szívébe írja be Isten az Ő Törvényét, ami ugyanazon az szellemi/erkölcsi alapelven nyugszik, mint a 2 Mózes 20-ban leírt Tíz Parancsolat.

Amúgy a Tíz Parancsolat nem azt mondja ki, hogy ne ölj, hanem azt, hogy ne gyilkolj, amelyek bár ugyanúgy halott emberben manifesztálódnak, ám a gyilkolás mind társadalmi, mind bibliai megítélés szerint békeidőben, előre megfontolt szándékkal, vagy véletlenül ugyan, de aljas indokból hajtatik végre. Könnyű belátni, hogy ez nem terjeszthető ki az önvédelemre, mások megvédésére, vagyis háborús helyzet esetére, ha valaki a maga, a szerettei és az embertársai életben maradásáért öl. Ezen kívül a Biblia szerint a társadalom feladata, hogy a gyilkost - azaz embertársa életét békeidőben előre megfontolt szándékból és/vagy aljas indokból kioltó embert - halállal büntesse. Ezt már jóval Mózes előtt megfogalmazza a Biblia, ezt Jézus is megerősítette, illetve a Róma 13-ból is következik, úgyhogy a pápa bibliai terminológiával kifejezve tévelyeg. Tudtuk eddig is.

2018. aug. 3. 05:13
 4/11 anonim ***** válasza:
Egyetértek az elsővel
2018. aug. 3. 07:47
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Szeresd az Istent teljes szívedből, elmédből és lelkedből. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Jézus ezt a kettőt tartotta a legfontossabbnak.
2018. aug. 3. 08:38
 6/11 anonim ***** válasza:
20%
A valódi 10 parancsolat (nem a katolikusok által átgyártott)+minden ami a Példabeszédek könyvében áll.
2018. aug. 3. 12:41
 7/11 anonim ***** válasza:
41%

3 Ezt ahonnan plagizáltad jó, van alapja, csak hogy ez nem a kérdésre adott jó felelet. Mert mit adott Isten/Krisztus az embernek a kezébe a Hóreben Mózesnek? Mik az egyetemes íránymutató alapok:

A tiz parancsolat. Az eredeti. Amit jelenkorunkban élő embernek a legjobban eddig Károlí Gáspár fodított.

2018. aug. 3. 12:46
 8/11 anonim ***** válasza:
41%

7+

II.Mózes 20-

3.

Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

4.

Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.

5.

Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek.

6.

De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.

7.

Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.

8.

Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt.

9.

Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat;

10.

De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van;

11.

Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.

12.

Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr a te Istened ád te néked.

13.

Ne ölj.

14.

Ne paráználkodjál.

15.

Ne lopj.

16.

Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.

17.

Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé

2018. aug. 3. 12:49
 9/11 anonim ***** válasza:
Jézustól lérdeztek egy hasonlót, ő azt mondta hogy az összes törvény akörül a törvény körül forog hogy “szeresd az Urat a te Istenedet...” és hogy “szeresd felebarátodat mint magadat”.
2018. aug. 3. 21:25
 10/11 anonim ***** válasza:

A cenzúra miért tüntet el minden értelmes választ?

Vallásilag elfogult az oldal, és nem képesek önvizsgálatra?

Mi értelme van így az egésznek?

"Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom." Lk.14.26

2018. aug. 4. 17:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!