Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek mi a helyes? Mi...

Szerintetek mi a helyes? Mi fog torteni?

Figyelt kérdés
Elore bocsi a helyesirasom miat , magyar kent notem fel de mas nyelven tanultam meg helyes irni. A problemam az , hogy Reformatus valasu vagyok, meg voltam keresztelve amikor meg kicsi voltam , Istenben hiszek mar 2 eve probalok neki tetszo eletet elni de most sok minden oszejot es elkoltoztem, talaltam egy masik templomot de azok babtistak es erzem , hogy Isten aszt akarja hogy megkeresztelkedjek megegyszer azal is szeretnem erositeni a hitemet de tovabbra is szeretnek reformatus maradni. Mijen kovetkezmenyei lesznek ha megteszem eszt a lepest a jovomre nezve. A hazasag ra ertem , valas ra , mijen leszek hivatalosan reformatus vagy baptista? Nem szeretnem elmondani senkinek amit teszek csak a szulom tud rola, tudom hogy kioktatnanak miata foleg a reformatus lelkeszem, hisz ijet nalunk nem szokas. Legyszi mondjatok valamit :) segitsetek !!! Kerlek ne hulyeskedjetek el es Istenben hivo emberek kerdezek.

2018. aug. 2. 16:28
 1/4 anonim ***** válasza:

Nos ez nem hülyeség. Persze Isten nem vallások sokféleségét hozta létre, hanem egyetlen imádati formát, amit az embereknek egységesen kellene gyakorolniuk, bárhol éljenek is. Most nem térek ki arra miért van ennyi vallás, mert nem ez a kérdés.

Azonban maga Jézus is felszólít a Jelenések könyvében, hogy ha valaki felismeri, hogy rossz tanítást követ, az hagyja el azt, mert a vallások az írások alapján nagy büntetésre számíthatnak. S aki részese ezeknek, ha passzívan is, azok is abban a büntetésben fognak részesülni.

2018. aug. 2. 17:14
 2/4 anonim ***** válasza:

Rendkívül érdekes amit írsz.

"talaltam egy masik templomot de azok babtistak"

Majd rendkívül meglepő módon:

"es erzem , hogy Isten aszt akarja hogy megkeresztelkedjek megegyszer"

Miből érzed, hogy Isten akarja? Tehát véletlenül se a baptistáknak van hozzá köze, akik az újrakeresztelést propagálják?

A keresztség a reformátusoknál is egy szentség, egyszeri és megismételhetetlen. Az a baj, hogy valószínűleg fogalmad sincs a keresztség lényegéről. Természetesen érvénytelen lenne a 2. keresztséged és bűnt is követél el. Jézus nem azt parancsolta az apostoloknak, hogy kereszteljenek meg mindenkit kétszer-háromszor, esetleg még többször, ahányszor csak szükségét érzik egy kis "hierősítőnek".

"Nem szeretnem elmondani senkinek"

A keresztség a hit megvallása is, ha nem mondod el senkinek, akkor azzal a hitedet sem vallod meg. Ennyi erővel engedj vizet otthon a kádba és fürödj meg benne párszor.

2018. aug. 2. 18:25
 3/4 anonim ***** válasza:

Én csak a magánvéleményemet írom, mert kérted, és eddig kevesen válaszoltak, kérlek ne tekints ezt útmutatásnak. Ez egy nagyon komoly helyzet a hitéletedben, és neked kell dönteni.

Ha megkeresztelkedsz a baptistáknál, az valószínűleg súlyos dolognak fog számítani a református közösséged illetve lelkészed szemében. Hiszen ezzel a lépéseddel mintegy közvetve azt fejezed ki, hogy a református keresztelésedet érvénytelennek tartod. Ami egyébként így is van: a református egyház helytelen módon keresztel, és emiatt számos egyháztagjuk nem születik újjá. A baptista keresztelés viszont helyes (a Bibliában, ha végignézed, mindenütt alámerítéssel kereszteltek, mint ahogy a baptisták csinálják). Ebben igaza van a baptista ismerőseidnek, és ebben a kérdésben Isten igazságát képviselik. Csak hát a refomátusok nem így látják. Ebben a pillanatban nem biztos, hogy újjá vagy születve (lehet, hogy igen, lehet, hogy nem), a baptista keresztelés után viszont 100%-ig biztos, hogy újjászületik az ember (Ján 3,5).

Most az, hogy pontosan mi fog történni, ha újra megkeresztelkedsz, az jelentős részben szerintem a református lelkészedtől függ. Előfordulhat, hogy nem csinál nagy ügyet az egészből, és hagy tovább járni a református egyházba. Az is könnyen lehet azonban, hogy nem hagyja ennyiben, hanem megpróbál lebeszélni, vagy pl. azt mondja neked, hogy valld meg előtte bűnként az új keresztségedet vagy tagadd meg. Ilyeneket semmiképp ne tegyél meg, ha esetleg ilyen helyzet adódna, mert ha most megkeresztelkedsz, és később megtagadod, azzal óriási bűnt követnél el (és rettenetesen rosszul lennél utána lelkileg)! Semmiképp ne tegyél ilyet, akárhogy is győzködne a ref. lelkészed!

Mindenestre nem könnyű elképzelni, hogy hogyan fogsz úgy járni református közösségbe, hogy közben azt képviseled, hogy rossz a református keresztelés?!

Szóval könnyen lehet, hogy végül átkerülsz majd a baptistákhoz. Az egy jóval kisebb egyház, komoly hitélettel.

Házasság terén nem világos számomra mit szeretnél kérdezni. Ha még nem vagy házas, úgy tudom, baptistáknál elsősorban baptista, másodsorban más kisegyházas társ szokott szóbajönni házastársként, de elméletileg lehet bármilyen hívő keresztény a házastársad. Isten biztos segíteni fog majd ebben a kérdésben. Ha viszont már házas vagy és a párod is református, akkor ez is egy komoly probléma, hogy ő hogy tudja majd ezt az egész helyzetet feldolgozni.

Mindenesetre szerintem a legfontosabb, hogy azt az utat válaszd, amelyikről úgy látod, hogy Isten akarata számodra - ilyen kritikus helyzetekben bölcs dolog sokat imádkozni, és buzgón kérni Isten segítségét és vezetését. Lehet, hogy emiatt lesznek kellemetlenségeid, de Krisztus követése időnként próbákkal és nehézségekkel is jár.

2018. aug. 3. 09:37
 4/4 A nép hiteője ***** válasza:

A ref. lelkesz ne tudja meg szerintem.

Amugy meg 1. kisgyerekkent nem nagyon foghattad meg fel, hogy miert keresztelnek meg, 2. lelocsolas az nem kereszteles.

2018. aug. 3. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!