Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Akik nem imádják Szűz Máriát,...

Akik nem imádják Szűz Máriát, miért imádkoznak hozzá?

Figyelt kérdés
Tudtommal az ima az imádat fontos része.

2018. júl. 11. 12:20
1 2 3
 21/23 szp72 ***** válasza:

Az imádat valójában egy kiemelt hódolatot jelent. Hol van a pontos határ az imádat és a hódolat között?

A Jelenések könyvében olvassuk:

"Én, János, hallottam és láttam ezeket, és amikor hallottam és láttam, leborultam az angyal lába előtt, hogy imádjam őt, aki megmutatta nekem ezeket." (Jel 22,8)

Bizonyára János valójában nem volt annyira komplett idióta, hogy egy angyalt a mai értelembe tényleg imádni akarjon. Amint azt már korábban említettem, a görögben az imádni ige hódolni értelemben is fordítható. János tehát inkább csak hódolni akart nagy megilletődöttségében, amit az angyal azonban visszautasít, mert már túlságosan is hasonlított az imádathoz. Ha János valóban imádni akarta volna az angyalt, akkor az angyal nem lett volna ilyen szelíden visszafogott, hanem lehet helyben megöli.

Tehát hol kezdődik az imádat, s hol ér véget a hódolat? Nos mivel nem lehet pontos határt húzni, jó ha akkor egy kicsit szélesebb mezsgyét hagyunk, hogy az imádat egyértelműen imádat, a hódolat egyértelműen csak hódolat legyen. Aki túlzásba viszi a hódolatot és hanyagolja az imádatot, az könnyen lehet, hogy már tényleg bálványimádó.

Aki imádkozik az imád témaköréhez is hagy szóljak hozzá. Az ima egy természetfölötti személy megszólítás, megkérése. Ha egy természetes személy megszólítása és megkérése nem bálványimádás, akkor mitől lesz egy természetfeletti személyé rögtön az? Ebben nincs logika.

A bibliai zsoltárok ugye imák. Az egyikben ez áll:

"Imádjátok őt, angyalai mind!" (Zsolt 97,7; 148,2) Vagyis megszólítja, sőt felszólítja a láthatatlan szellemi lényeket. Akkor a szerző most bálványimádó, mert megszólította az angyalokat?

De tény is való, aki elhanyagolja Istenhez való imát és túlzásba viszi a szentekét, az lehet, hogy inkább már bálványimádó. Természetesen aki túlzásba viszi a pénz vagy az emberek szeretetét, s hanyagolja az Istenét, már az is egyfajta bálványimádás.

2018. júl. 12. 14:22
 22/23 anonim ***** válasza:
0%

""Mit tennétek, ha megjelenne Mária nektek. Fénnyel, glóriával, mit tudom én hogyan. Leborulnátok, vagy nem? Áhítattal néznétek, mint valami Istent?"

Honnan veszed, hogy megjelenik, ha nem az ájtatos katolikus félrebeszélésekből? Az agyrémeidet veted össze a valósággal és a valóságot alárendeled az agyrémeidnek? Ez magyarázza meg, hogy miért rekedtél meg a katolicizmusnál. Ha pl. albérletre van szükséged, imádkozol szentantalhoz, és az szerez neked. Ez lenne a katolicizmus Krisztus-követése - köze sincs hozzá semmilyen szinten!!!

2018. júl. 14. 23:16
 23/23 anonim ***** válasza:
Te mit tennèl?
2020. márc. 13. 14:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!