Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Akik nem imádják Szűz Máriát,...

Akik nem imádják Szűz Máriát, miért imádkoznak hozzá?

Figyelt kérdés
Tudtommal az ima az imádat fontos része.

2018. júl. 11. 12:20
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
50%
Mi az, hogy imádat?
2018. júl. 11. 20:59
 12/23 anonim ***** válasza:
0%

„Az ima használata kettős: egyrészt, mint minden más ima, az imádat cselekedete, másrészt, aszketikus szempontból olyan gyújtópont, amely lehetővé teszi, hogy figyelmünket csendben az Isten jelenlétében tudjuk tartani. „ [link]

"Az imádság egyben imádás is..." (Hitünk és életünk, Szent István Társulat, a Római Katolikus Püspöki Kar Hittankönyv Bizottsága, 1978., 127. oldal.) 

Mivel az ima az imádat fő része (vö. Csel 3:1; Jel 11:1), akihez imádkozunk (vö. Fil 4:6; Jel 8:4), azt imádjuk is! (vö. Jel 7:11; 14:7) Az imádatról meg azt mondja az Ó és Újszövetség egyaránt, hogy az egyetlen igaz Istenen, a Jahve/Jehován kívül mást imádni (vagy máshoz imádkozni) nem lehet (vö. 2Móz 34:14; Jel 19:10; 22:9), különösen nem bálványokat! Bálvány pedig az, amit az ember azért készít magának, hogy hozzá imádkozzon, vagyis imádja. (vö. Ézsaiás 44:9-20) 

A katolikus egyház bálványimádása abban ölt testet, hogy Máriát emelte a dicsőítés olyan fokú rangjára, hogy imádkoznak hozzá, ez pedig Isten szemében imádatot jelent. (vö. Ézsaiás 44:17) És ez alól az sem jelent kivételt, hogy szerintük az egyház 'hivatalos' imájában sohasem imádkoznak Máriához. A magánimák ugyanolyan bálványimádóvá tesznek, mint hivatalosak, ha nem Isten felé történnek!

2018. júl. 11. 22:40
 13/23 szp72 ***** válasza:
100%

A magyar nyelvben az imádkozni és az imádni szó valóban kissé szerencsétlenül hasonló hangzású, hiszen az imád-kozni szóban az imád szó sejlik fel. Más nyelvekben így a görögben is ez persze nem így van, hanem egy egészen más szócsalád a kettő. Mindenesetre amikor a szentekhez imádkozunk, az semmi esetre se jelenti azt, hogy őket is imádjuk. Mit jelent akkor az ima, és mit az imádat?

Az ima egy természetfeletti kommunikációt, egy szellemi módon jelenlevő láthatatlan személy megszólítását jelenti, ami persze leggyakrabban Isten. Az ima a fohász és a könyörgés szóval rokonértelmű, csak ugye fohászkodni-könyörögni természetes módon jelen levő személyekhez is lehet.

Az imádás pedig intenzív imát, imával való elhalmozást jelent, ami ugye egyedül Istennek jár. A bibliai görögben az imádni szó egy az egyben megegyezik a hódolni-leborulni igével, ugyanis az imádat intenzív gyakori mély hódolatot jelent. Tehát az eredeti görögben is egy olyan szó jelöli az imádatot, amely nem szigorúan csak Istenre van használva. Tehát nincs abban semmi rendkívüli, hogy a magyar nyelvben az ima és az imádás hasonló hangzású, hiszen a görögben is a hódolat és az imádat egy az egyben ugyanaz a szó.

2018. júl. 12. 04:25
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

"A katolikus egyház bálványimádása abban ölt testet, hogy Máriát emelte a dicsőítés olyan fokú rangjára, hogy imádkoznak hozzá, ez pedig Isten szemében imádatot jelent."

Tehát, ha én megkérlek Téged, mint Istenhívő keresztény testvéremet, hogy imádkozz értem, akkor én téged Istennel egy ragra emeltelek ezáltal és téged dicsőítelek?

Összevetettem az írásodat az Izajás 44, 17-tel, ahol ez áll: "A maradékából pedig istent készít, bálványt magának, meghajol és leborul előtte, könyörög hozzá, és így szól: »Ments meg engem, mert te vagy az én istenem!"

No most, 28 év alatt elég sok katolikus templomban, közösségben, eseményen megfordultam, de a Szűzanyát Istennek sehol nem nevezték. Ilyen szavakkal egy katolikus ima sincs.

2018. júl. 12. 08:44
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Istenszülő, Θεοτόκος, Богородица

az egész támadás hogy "bálvány így meg úgy" arra jó, hogy elfedje a valódi mai problémát, mikor is egyre több embernek isten a pénz és templom a bank- és a bálványaik is pénzügyi dologhoz köthetőek -befektetés stb.

Mekkora probléma ez a világban! és a bűnözőknek maguk elé kell elé kell tolni a szerencsétlen asszonykát, aki elvesztette fiát és bánatában leborul a falusi kis templom festett szobra előtt sírdogálva - ő a bűnös, gazember, bálványimádó.

2018. júl. 12. 08:51
 16/23 anonim ***** válasza:
0%

Tehát, ha én megkérlek Téged, mint Istenhívő keresztény testvéremet, hogy imádkozz értem, akkor én téged Istennel egy ragra emeltelek ezáltal és téged dicsőítelek?

Máriát imában kéred, engem miért nem imában kérsz?

No most, 28 év alatt elég sok katolikus templomban, közösségben, eseményen megfordultam, de a Szűzanyát Istennek sehol nem nevezték. Ilyen szavakkal egy katolikus ima sincs.

Elég hogy imádkozol valakihez, aki nem a Legfelségesebb Isten, és nem Jézus nevében, az bálványimádás.

A katolicizmusban emberekhez /!/ imádkoznak, hogy segítsenek nekik. Az emberhez, angyalhoz stb. történő imádság bálványimádás, nem fogod fel?

2018. júl. 12. 10:44
 17/23 anonim ***** válasza:
0%
Mit tennétek, ha megjelenne Mária nektek. Fénnyel, glóriával, mit tudom én hogyan. Leborulnátok, vagy nem? Áhítattal néznétek, mint valami Istent? Valljátok csak be legalább magatoknak az igazat. És mennyiben különbözne Mária előtt tett cselekedetetek mintha Isten vagy Jézus jelenne meg nektek. Válaszoljatok magatoknak, talán rájöttök, hogy Istennek tett imádatotok nem különbözik Mária vagy a szentek előtt tett imádatotokkal.
2018. júl. 12. 11:24
 18/23 anonim ***** válasza:

"Máriát imában kéred, engem miért nem imában kérsz?"

Ezt tényleg nem értem. Tehát ha azt mondom a Szűzanyának, hogy "imádkozz érettünk, bűnösökért" az már imádás, de ha ugyanezt mondom neked, akkor nem az...

"Mit tennétek, ha megjelenne Mária nektek. Fénnyel, glóriával, mit tudom én hogyan. Leborulnátok, vagy nem? Áhítattal néznétek, mint valami Istent?"

És te mit tennél, ha találkoznál Üdvözítőd Édesanyjával? :)) Ugyanazokkal a szavakkal le-"Maris"-oznátok, mint ahogy itt a net előtt teszik páran?

Egyébként meg Lót is leborult Szodomában a két angyal elé és úgy kérte őket. (vö Ter 19,1) Akkor miért ne borulhatna le bárki is Mária elé, aki "áldottabb minden asszonynál", ha valóságosan megjelenik?

2018. júl. 12. 13:13
 19/23 anonim ***** válasza:

"És te mit tennél, ha találkoznál Üdvözítőd Édesanyjával? :)) Ugyanazokkal a szavakkal le-"Maris"-oznátok, mint ahogy itt a net előtt teszik páran?"

Nem borulnék le, nem imádnám, és nem tennék vele semmit sem. És igen, akár le is Marisoznám. Miért ne? Nem különb anya Ő, mint az én saját anyám. Sokkalta inkább különb anyának tartom a sajátomat, mint bárki másét. Ez egyértelmű.

2018. júl. 12. 13:41
 20/23 anonim ***** válasza:
Csak sajnos a terelésed nem mentesít, hogy magadnak megválaszoljad, hogy mennyiben különbözik Istennek tett imádatod Máriának tett imádatodtól.
2018. júl. 12. 13:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!