Jehova tanúinak pontosan mi is a problémája a születésnap megtartásával?
A hónapok nevét, ugyan hogyan lehetne kikerülni, ha ez a megszokott. Ezt nem vallási hagyományból mondjuk ki, hanem mert így ismerik mindenhol.
Evvel az erővel, a Zsidók sem mondhatták volna ki, és írhatták volna le a Bibliában, idegen istenek nevét,nem beszélve a keresztény írókról akik gyakran emlegettek, isteneket, világi tekintélyeket, írókat.
"Néhány szokás, amely a múltban vallásos természetű volt, számos helyen már nem az"
Az nem jutott el az agyadig, hogy ugyanez az egy mondat helyből megcáfolja minden tiltott hülyeségetek? Például pont a szóban forgó szülinapot is?
Szervusztok. Láttam ezt a kérdést, és úgy láttam érdemes írni, mert páran nem igazán vannak tisztában a dolgokkal. A 25%-os válaszoló eléggé furcsa dolgokat ír.
Például nem lehet az önigazoló magatartást mellett elmenni. Én azt látom, hogy fontosabb az egyéni értelmezésből fakadó "igazsá" képviselete, mint a valós tények. Márpedig én, aki pogány kultúrák kutatója, és részben követője vagyok, egyértelműen, mindenféle kétséget kizáróan kimerem jelenteni, hogy a jegygyűrű pogány eredetű, és csakis kettős mercével lehet elfogadni, a születésnapot meg elítélni. Arról nem is beszélve, hogy a jegygyűrű első megjelenési formája Egyiptomhoz köthető, majd az ezt követő időszakban, a legnagyobb jelentősséget a római birodalomban kapott, így aztán még én is tudom, hogy a Biblia fényében ez a két ország nem éppen a kereszténység támogatója volt, sőt....
Én végig olvastam a bemásolt hosszú érvelését a kedves válaszolónak, és megnéztem kik is ezek az emberek, akik állítólag szaktekintélyek a témában. Az elmondható, hogy a cikk úgy lett összeválogatva, hogy a válaszoló által képviselt szervezet ezzel kapcsolatos véleményét alátudják támasztani, de ugye erre bárki képes. Ha például én szeretnék egy pogány kultúrát mondjuk védelmezni, én is hasonlóképpen összetudom válogatni a számomra jelentőségteljes személyek publikációit, összetudom vágni, majd a saját szájízemnek megfelelően a közönség felé publikálni, mint igazságot. De ettől még csak az én egyéni véleményem lesz, vagy legfeljebb az enyém, meg másik 1000 emberé, de ettől még nem válik igazsággá.
Zársképpen. Ha bárki azt hiszi, hogy a jegygyűrű vagy a nyakkendő használat kevésbé pogány, és jobban elvesztette jelentőségét, mint a születésnap az téved, és legfeljebb önámítja magát. Továbbá gyanítom, hogy a cikket bemásoló személy szervezetének, csoportjának több tagja is hord márkás ruhákat, mint például a Nike márka, ami például egy pogány istennő neve. De azt is feltételezem, hogy a csoport használja a hét napjainak a nevét is, amik meg szintén nem titok, hogy több északi isten nevéről kapták a nevüket, méghozzá olyanokról, akik már a kereszténység szemében pogányabbak nem is lehettek.
"Ahogy írtam, de valószínű, hogy nem olvastad el figyelmesen, utána járunk dolgoknak."
Én is azt írtam hogy utána járok dolgoknak. Bár az egy másik kérdés hogy Jehova tanúinál mit is jelent az hogy utána járnak valaminek.
Én meg azt írtam hogy ezen az alapon rengeteg baj van Jehova tanúival. Nem gondoltam hogy ezt külön magyarázni kell. De úgy értettem hogy azok alapján amit felvázoltál a szülinappal kapcsolatban egy csomó más dolgot is el kellene hagynia Jehova tanúinak mivel ugyan ilyen kötődési pontokat lehet találni azoknál is.
"Néhány szokás, amely a múltban vallásos természetű volt, számos helyen már nem az. A jegygyűrű például valamikor vallási jelentőséggel bírt, de ma már a legtöbb helyen többé nem tekintik így."
Ezen logika vagy irányelv alapján, elmagyaráznád nekem hogy a szülinap az miben vallásos természetű?
"Ezért sok igaz keresztény gyakorolja azt a szokást, hogy jegygyűrűt visel annak bizonyítékaként, hogy házas. Az ilyen dolgokban általában az a mérvadó, hogy a szóban forgó gyakorlat jelenleg kapcsolódik-e a hamis valláshoz."
Ez is jó kérdés hogy kik az igaz keresztények. De most nem kanyarodok el. Jehova tanúi használnak e olyan eszközöket amelyen USB-csatlakozó van? Mert ha igen az egyértelműen kapcsolódik a hamis valláshoz.
"Valójában ókori egyiptomi szokás volt.”"
Pont mint a karikagyűrű! És ez a dolog lényege hogy mi alapján van megkülönböztetve. Tehát, mi a különbség?
"Mivel adva van a születésnapok ünneplésének jól ismert eredete, s mivel — ami még fontosabb — a Biblia kedvezőtlen megvilágításban mutatja be azt, ezért Jehova Tanúinak alapos okuk van arra, hogy tartózkodjanak ettől a gyakorlattól."
Ez nem igaz! A Biblia nem a születésnapot mutatja be kedvezőtlen megvilágításban. A gyilkosságot mutatja be kedvezőtlen megvilágításban. Vagy csak akkor probléma a gyilkosság ha azt a szülinaphoz kapcsoljuk máskülönben elfogadott? A bibliai történetekben nincs minősítve maga a szülinap és ez tény! Máskülönben hivatkozni lehetne az adott részre a Bibliában.
"Az ajándékozás nem kötelező számukra, s nem válik kényszerré egy ünnep miatt; az ajándékozás bármelyik időpontban a nagylelkűség és az őszinte szeretet önkéntes megnyilvánulása"
Ne is legyen kötelező. De nem is erről van szó.
"Nincs szükségük arra, hogy kövessék ezt a világi szokást, mivel az egész év folyamán bármikor tarthatnak és tartanak is vidám hangulatú étkezéseket."
Arra sem lenne szükség hogy vallási alapon tiltsák ezt a szokást mert erre nincs bibliai alap. De még is ez követelmény a tanúknál. Aki tehát kijelenti, hogy Istennek nem tetszik a születésnap ünneplése, az Isten helyett akar és mer kimondani olyasmit, amiről ő nem nyilatkozott.
Az hogy hogyan viselkedik egy ilyen alkalmon az egy másik kérdés. Mert az viszont teljesen egyértelmű hogy Isten nyilatkozott azt illetően ami a tivornyát és az alkohol fogyasztást illeti! Ezek nem vita tárgyai!
"A hónapok nevét, ugyan hogyan lehetne kikerülni, ha ez a megszokott. Ezt nem vallási hagyományból mondjuk ki, hanem mert így ismerik mindenhol."
De más istenségek neveit tartalmazza és pontosan azért hogy így is ki fejezzék a tiszteletüket irántuk.
Ezen logika alapján akkor a szülinap is csak a hagyomány része és nem vallási gyakorlat és ez a szokás mert így ismerik az emberek. Ismersz olyan embereket akik a születésnapot vallási ünnepként tartják meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!