Hogyan tudnék leszokni az önzőségemről?
Pont így. Megvallottad őszintén, tehát nem trükközöl, nincsenek kifogások. Menj ezzel Jézushoz, ugyanilyen nyílt sisakkal, kérj segítséget, ismerd be, hogy saját erőből nem megy. Kérj bölcsességet is, és már meg is köszönheted, mert hittel elfogadod, hogy Isten kézbe vette a dolgokat.
Rövidebb-hosszabb folyamat, de nálam ez mindig működik. Dicsőség ezért Jézusnak.
Ja, és olvasgass ehhez Igéket is, azok is erősítik a szíved. Olyankor valamelyik apostoli levelet veszem elő, amelyik épp a témába vág.
Szia
Tényleg jó úton jársz, hiszen ha már fölismerted magadban, akkor innen már csak néhány bibliai alapelvet kell követned, amelyek arra indítanak(formálják a gondolkodásodat és a szívedet) - változtass. Íme az egyik:
Máté 16:24
" Akkor Jézus ezt mondta a tanítványainak: „Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a kínoszlopát, és állandóan kövessen engem."
Mivel Jézus követői vagyunk, nekünk is önfeláldozónak kell lennünk. Mit jelent az önfeláldozás? Azt, hogy készek vagyunk háttérbe szorítani másokért a saját érdekeinket. Az önfeláldozás voltaképpen az önzés ellentéte.
Ha önfeláldozóak vagyunk, fontosabbnak tartjuk mások érzéseit és kívánságait.
Filippi 2:3, 4
" Semmit se tegyetek azért, mert veszekedést akartok szítani, vagy mert önteltek vagytok, hanem alázatosan tartsátok többre magatoknál a többieket, miközben nemcsak a magatok érdekeit keresitek, hanem a másokéit is."
Jézus azt tanította, hogy önfeláldozás nélkül nem lehet Istennek tetsző életet élni. Miért igaz ez? Mert Jézus igaz követőit a szeretet jellemzi, a szeretet pedig önfeláldozásra indít.
János 13:34, 35
" Új parancsolatot adok nektek: szeressétek egymást. Ahogy én szeretlek titeket, ti is úgy szeressétek egymást. Arról fogja tudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretet van köztetek.”
Nem akarom vitatni, amit az 1-es válaszoló írt, mert az is érvényes és fontos dolog, de azért kell ehhez a saját erő is. Ha az őszinte szándék megvan, akkor ahhoz a gyakorlati megvalósítást is hozzá kell tenni, amihez erő és kitartás kell.
Folyamatosan figyeld magad, milyen mozzanatokban érhető tetten az önzőséged, próbálj ezeken változtatni. Ha nem megy, gondolkodj el a motivációidon, próbáld feltárni magadban, hogy az adott helyzetben miért nem tudtál engedni az önzőségből. Ha ezt kitartóan csinálod, biztos a változás.
Hogyan? Valószínűleg majd rengeteg fájdalom, és kínlódás útján. Már az nem jó megközelítés, hogy a Biblia szerint. A Biblia nem mindig volt készen az embereknek, mint ma, az első keresztények sem a Bibliát olvasták, hanem feljegyzett eseményeket, és a bibliai eseményeket megélő tanúk által elmondottak alapján gyakorolták a hitüket.
Az eddigi válaszok, inkább illenek egy motivációs előadás keretei közé. Megkaptad azokat a válaszokat felettem, amik megnyugtatnak téged, hogy megvallottad, hogy nem megfelelő a magatartásod, belső hitvilágod, de nyugodjál meg, tedd Isten kezébe a dolgokat, és majd minden rendben lesz. Na pontosan ez a helyzet egy motivációs előadáson is, ahova az emberek elmennek, pénzt fizetnek, és az előadás ideéig, megnyugodnak, hiszen valaki simogatja az összetört lelküket, majd hazamennek, és az első adandó alkalomkor újra elkövetik az eddig sajnált hibákat, semmi sem fog változni.
Elnézést de ezt le kellett írnom, mert muszáj, hogy tisztán lásd a dolgokat. Te önző vagy, és ez nem egy két nap alatt fog rólad leomlani, ha egyáltalán leomlik. A rossz szokások, éppen azért rossz szokások, mert az agyadnak van egy berögződése, hogy a megszerzett tapasztalatok szerint hogyan reagálsz az eseményekre. Óriási önfegyelem kell ahhoz, hogy az ember képes legyen egy rossz szokását leküzdeni. Például az étkezés is kihathat arra, hogy mennyire tudsz tudatos maradni. Ha folyton szénhidrátot kajálsz, és mellette jól felnyomod a vérnyomásodat koffeinnel, akkor a káoszt önmagában a rossz étkezés is képes fentartani, vagy éppen táplálni, erősíteni.
Érdekes apró dolgokban magadat változásra bírni, nem rögtön azzal kezdeni, hogy egy évek óta berögzült szokást 1-2 napra magadra kényszeríteni, aztán, ahogy a fellelkesedett kövér ember, az első gyenge, érzelmi esemény hatására elkzedeni 2x annyit visszakajálni.
Jó az ima, ha olvasod a Bibliát, bizonyosan segít, de jó ha komplexen látod a dolgokat.
Lehet, hogy akkor ez egy beugratós kérdés, amit egy már megtért keresztény tett fel?
Lehetséges, de a jó válaszok mindig hasznosak!
Ezen pedig valóban csak Jézus tud változtatni. Az őszinteség, a változni akarás, a felismerés mind szükséges, amit valóban az embernek kell megtennie.
Legjobb példa erre a tékozló fiú esete. Elhagyta az Atyai házat, élte a tékozló életét, majd lesűlyedt.
Leült gondolkodni. Nem jó ez így, a vagyonom elfogyott, feléltem, elszórtam, eltékozoltam, elmulattam, elszórakoztam, most semmim sincs. Megalázott helyzetbe kerültem, nincs becsületem és tiszteletem.
Két dolog van. Vagy élem tovább önerőből, erőlködve ezt az életet "lesz, ami lesz", vagy "majd én megmutatom", vagy pedig visszamegyek az Atyai házhoz Apámhoz és nagy erőt véve magamon a büszkeségemen, az önzőségemen, a gőgömön, az egó-mon és megvallom neki őszintén a bűneimet, és, hogy vétkeztem.
Ez még csak egy terv, egy elgondolás, amit meg is kell valósítani.
Nos a tékozló fiú hazament. A lényeg pedig most jön. Még haza sem ért a fiú, de az Atya már örömében elébe rohant.
Itt jön képbe az Isteni segítség, rásegítés. Ekkor a fiú gyakorlatban is megtette, amit eltervezett, megbánta a bűneit, színt vallott, belátta, hogy vétkezett. Ez gyakorlatilag és szellemi, lelki síkon is egyfajta halál állapot. Ekkor a tékozló fiú meghalt önmagának és a bűnnek, a szégyennek. Az Atya pedig felemelte, felmagasztalta, megbocsátott neki. Nem csak, hogy megbocsátott, hanem hatalmat is adott neki. Odaadta a családi címeres pecsétgyűrűjét, új ruhába öltöztette és ünnepelve vígadalmat ültek.
Így van ez az életben is, amikor valaki Jézus elé tárul őszinte, alázatos bűnbánó, szabadulni akaró megtört szívvel és mindegy, hogy mi lesz csak bocsáss meg és legyél az életemben, a szívemben, akkor Jézus ott lesz és segíteni fog, csak el kell kezdeni beszélni, imádkozni, a szív terheit lerakni, kipakolni Ő neki, és akkor Ő megteszi, hogy megbocsát, kegyelmébe fogad, megtisztít, beköltözik a szívedbe az elmédbe és világosságot gyújt benne és elveszi a terhet és boldogság, szeretet tölti be a helyét!
Utána már nem magadra fogsz gondolni és nem magaddal fogsz törődni, hanem,hogy, hogyan segíts másokon, mert bizonyságot ad a szívedbe, hogy Ő Él és létező valóság, és van örök élet és a testi halállal nem szűnik meg az ember lelke, szelleme, és a testi halál után mindennel el kell számolni és csak a romlandó dolgok maradnak meg.
Ez pedig a szeretetből fakadó önzetlen másokért nyújtott segítség adás.Ez örök! Ennek jutalma pedig a Jézussal, Istennel való együttlét, Jézus örököstársaként.
Bocsánat, elírtam valamit: " csak a romlandó dolgok maradnak meg."
Azt akartam írni, hogy csak a romolhatatlan dolgok maradnak meg, amit a tolvaj nem tud ellopni, a moly nem rágja meg és a rozsda sem eszi meg.
Ami a világé az itt is marad a világban (pénz, vagyon, hatalom stb.), de amit az ember a tetteivel véghezvitt, és megcselekedett másokkal, az mindörökre megmarad. Ezek a jó cselekedetek, azok a kincsek, melyek az Atya szemei előtt vannak leplezetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!