Nem volt ciki, hogy 30 évesen nem volt nős Jézus?
Jézus idejében elképzelhetetlen volt, hogy egy egészséges ember, férfi 30 évesen nem volt nős, ÉS főleg, hogy "rabbiként", és "mester-ként" forgolódott az emberek között: úgy hallottam, hogy egy férfi nem lehetett tanító-rabbi-mester, ha nem volt nős, nem volt családja!
Az evangéliumokban ezt a dolgot nem tették szóvá a farizeusok, vagy bárki más akik előtt megfordult Jézus!
(30 éves koráig, egy alig ismert ember volt a környezetében, biztos sokszor megkérdezhették Tőle, hogy miért nem nősül, vagy csak nagyon válogat?)
"Végezetül" #34 és 35-nek is, ahogy egyes kommentekre reagáltam-válaszóltam: "...A fő kérdésem mellé azt is hozzá tettem, hogy, mint "rabbi" és "mester" forgolódott az emberek között, és így tanított, és ez nem volt (nem lehetett) valami "normális jelenség", hogy 30 éves rabbi tanít a "városban", és még nem nős(!). Egy rabbi "igazgatja" a népet Isten dolgaira, de úgyanakkor a nép szeretné látni, hogy a családját is tudja igazgatni, és hogyan?
Az akkori zsidó szokásban, kultúrában és elvárásokban az volt az alap, hogy, ha valaki rabbi, tanító, annak legyen családja, legyen nős! ILY környezetben és kultúrában értettem azt, h ciki lehetett, vagy szinte lehetetlenség, h valaki ne legyen nős és családos, ha már rabbi és a nép tanítója az Igére.
(a pesti főrabbi honlapján válaszólt egy kérdezőnek, egy úgyanilyen kérdésre, azt mondván, hogy "képtelenség volt a zsidóságban, egy életerős fiatalember ily korban ne legyen nős, és közben rabbi és mester szerepben jár a nép között.")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!