Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ez arra utal hogy van pokol?

Ez arra utal hogy van pokol?

Figyelt kérdés

Máté evangéliuma ötödik fejezet

Én pedig azt mondom nektek: Már azt is állítsák a törvényszék elé, aki haragot tart embertársával. Aki embertársát ostobának nevezi, állítsák a nagytanács elé. Aki azt mondja neki, hogy te bolond, méltó a pokol tüzére.

2018. máj. 30. 20:52
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
Persze, hogy van pokol! Több olyan kijelentése is van Jézusnak, hogy aki... (ezt meg azt teszi), az kivettetik a külső sötétségre, vagy pokolba, vagy tűzbe, vagy akármi. A lényeg, hogy több olyan utalás is van, amiben ír a pokolról.
2018. máj. 30. 20:57
 2/22 anonim ***** válasza:
Ráadásul minden keresztény felekezet azt tanítja, hogy létezik a pokol. Csak valamiért mostanában elterjedt az a tévhit, hogy Isten túl jóságos ahhoz, hogy poklot teremtsen.
2018. máj. 30. 20:57
 3/22 A kérdező kommentje:
A Jehova tanúi azt tanítsák, h nincs pokol. A gonosz ugyanúgy meghal mint a jó ember. Már nem tudom kinek vagy miben higgyek.
2018. máj. 30. 21:05
 4/22 anonim ***** válasza:
38%
Szerintem Jézusnak kellene hinned, Ő pedig tanított a pokol valóságáról. Egyébként a Szentírás nem csak utal, hanem számtalan helyen kijelenti, hogy van.
2018. máj. 30. 21:11
 5/22 A kérdező kommentje:

És ki kerül pokolra? Egyszer beszélgettem egy aszonyal, azt mondta hogy az egyik legnagyobb bűn, az abortusz. Aki elveteti a gyereke életét, hallgatnia kell majd a szenvedését. A másik, úgy emlékszem hogy a házasságtörés. Azt mondta hogy olvasott egy könyvet, amiben egy nő a halálból tért vissza az életbe, mégpedig azért kapott még egy esélyt, mert az anyja nagyon jó volt. Mikor halálközelben volt ez a nő, látta az eltávozott anyját aki fényességben volt, hozzá akart menni, de nem engedték meg neki, mivel ő gonosz volt. Sajnos nem tudom a könyv címét, de talán elkérhetném tőle, tudom a facebook profilját.

Ha ez mind igaz, Hitler például örökké fog szenvedni vajon,,

2018. máj. 30. 21:31
 6/22 anonim ***** válasza:
80%
Eredetiben Gé-Hinnóm (Gyehenna) tüzére. Ami egy szemétégető völgy volt nem messze Jeruzsálemtől. Szerintem tök átvitt, költői kijelentésről van szó, még csupán nem is valamiféle transzcendens állapotra utal a passzus. Szóval nem, ebből én nem vezetném le a pokolértelmezés mai verzióit.
2018. máj. 30. 21:44
 7/22 Mael ***** válasza:

Nem láthat tisztán az, ki a Bibliát szó szerint veszi.

A mindenkori szakrális szövegek legfőbb kifejező eszközei a metafórák, allegóriák és a szimbólumok.

Pont azért, mert a szakrális szövegek nem a racionális értelemhez szólnak, hanem az intuitív szellemhez.

Látnotok kell az összefüggéseket, és felfedi magát a "mennyországba vezető út".

A pokol helyileg nincs sehol. A pokol egy tudatállapotot jelöl. Azt a tudatállapotot, amiben az ember Isten ismerete nélkül él.

2018. máj. 30. 21:52
 8/22 anonim ***** válasza:
91%

"És ki kerül pokolra?"

Egyedül Isten tudja, de szerencsére adott nekünk néhány kiindulási alapot.

[link]

[link]

De még van sok, most nem idézem mindet.

"Egyszer beszélgettem egy aszonyal, azt mondta hogy az egyik legnagyobb bűn, az abortusz."

Jézus szerint meg a Szentlélek káromlása a legnagyobb bűn, inkább neki hiszek, mint valami asszonynak.

"Azt mondta hogy olvasott egy könyvet, amiben egy nő a halálból tért vissza az életbe"

Én meg a Harry Pottert olvastam, még sem gondolnám, hogy vannak varázslók. Nem kell minden kamu story-t elhinni.

"Sajnos nem tudom a könyv címét, de talán elkérhetném tőle"

Jobb, ha nem tudod.

"Ha ez mind igaz, Hitler például örökké fog szenvedni vajon,,"

Jó esélye van rá, de biztosat csak Isten tudna mondani, nem tudom gyakorizik-e.

2018. máj. 30. 21:52
 9/22 A kérdező kommentje:
Nyolcas neked mi bajod van? Utálom a szövegbemásolókat, akik visszaidézik mások mondatait. Ez mire jó?? Gondolom ezt is mind bemásolod vissza egy válaszodban. Rajta másolgasd csak és illeszd be.
2018. máj. 30. 22:02
 10/22 ka.ka.o ***** válasza:

Az idézett bibliavers a Máté 5:22.

És először szögezzük le, hogy ott nem a "pokol" szó áll a görögben, hanem a "gyehenna" (γέενναν). Lásd az alábbi linket--->

[link]

A szó maga azt jelenti: "Hinnom-völgy".

[link]

Ez egy létező hely Jeruzsálemtől nem messze, ahol a szemetet égették. De olyan emberek, bűnözők holttestét is ide vetettek (tehát miután már meghaltak, és nem kínozták már őket),akiket nem tartottak méltónak tisztességes temetésre. A helyről képeket lássátok itt -->

[link]

Ezen látni lehet, hol van: Jeruzsálemtől délre és kicsit délnyugatra is --->

[link] [link]

(a völgy teljes neve: Hinnom Fiának völgye, angolul: Valley of the Son of Hinnom)

Persze a gyehenna egy jelkép. De ezekről, legalább ennyit szükséges volt írni, leszögezni.

Így a kérdés tulajdonséképpen azt jelenti, hogy "mi az a gyehenna?".

2018. máj. 30. 22:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!