Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik évben kezdte a Katoliku...

Melyik évben kezdte a Katolikus vallás a gyontatást, és milyen célból?

Figyelt kérdés

Tudjuk,hogy Jézus és az apostolok,nem alkalmazták ezt a gyakorlatot,és ezért nem a Krisztusi folytonosság része.

Mégis ezt a biblián kívüli tevékenységet miért vezették be?

2018. máj. 14. 19:38
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
79%

Kérdésedben miért fogalmazol meg olyan állítást, amiről halvány fogalmad sincs?

Alkalmazták, Jakab levelében olvashatod:

"A hitből fakadó ima megszabadítja a betegeket, és az Úr talpra állítja. Ha pedig bűnöket követett el, bocsánatot nyer. Valljátok meg tehát egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Igen hathatós az igaz ember buzgó könyörgése."

Arról nem beszélve, hogy Jézusnak is többen megvallották bűneiket, ő pedig mindig mondta; menj és többé ne vétkezz.

"De tudjátok meg, hogy az Emberfiának igenis van hatalma a földön a bűnöket megbocsátani!"

Még hogy Jézus nem alkalmazta... Olvasnod kéne a Szentírást, akkor jobban ismernéd. Ajánlom kezd az evangéliumokkal.

Egyébként már Keresztelő Szent Jánosnál is olvashatod majd, ha egyszer elkezded a Szentírást olvasni:

"Kivonult hozzá egész Júdea vidéke és Jeruzsálem minden lakója. Miközben megvallották bűneiket, megkeresztelte őket a Jordán folyóban."

2018. máj. 14. 19:49
 2/15 A kérdező kommentje:

1.Nem a kérdésre feleltél.

Ugyanis valoban megvolt a gyónás Jézus tanítása szerint.

"Ő ezt mondta" 'gyonjátok meg a büneiteket egymásnak'

Tehát mindenki annak kellett a bünét meg valja akinek vétet.

Nem irja Sehol,hogy a papnak kell meggyonni.

Én ha töled ellopok valamit,és a papnak gyonom meg,azért még nem kapod vissza a lopott tárgyat.

De ha én neked gyonom meg,akkor már megismersz és vissza is kapod.

Jézus,sem az apostolok a gyonást sem papra sem vallásra nem hagyta hátra.

Külömben is legtöbb keresztény vallás nem gyakorolja a papnak való,vallás tantétel szerinti gyonást.

A Katolikus vallásban 1215-ben vezették be a "Legalább évente egyszer papnak való kötelező gyonást"

Ugyn ebben az évben "A 4.Iateralis zsinat hivatalisitotta és léptette érvénybe az inkvizíciót"

Ez olvasható ha beírod a keresőbe a következőt."A Katolikus Egyház eretnekségeinek(tévtanitásainak,és eretnek gyakorlatainak)kialakulása időrendi sorrendben"

2018. máj. 14. 20:36
 3/15 anonim ***** válasza:
82%

Hogyha "tudod" (amúgy rosszul) a választ, akkor minek kérded? :)

Az első jól mondja.

Mellesleg:

"Akiknek megbocsátjátok a bűneit, azok bocsánatot nyernek, akikéit pedig megtartjátok, azoknak a bűnei megmaradnak.”

(János 20:23)

Tessék, látod, Jézus hatalmat adott az apostoloknak a bűnök megbocsátására, szóval már a kereszténység kezdetén létezett ez a gyakorlat. :)

Mellesleg mi az a 4.Iateralis zsinat?? 🤔🤔

2018. máj. 14. 20:53
 4/15 A kérdező kommentje:

Már ahogy irtam"volt/van gyónás de nem a papoknak, egy vallás tantétel alatt,hanem minden emmber annak akinek vétett.

A 4.Iaterális zsinat a fenti bejegyzésem cim alatt,amint irtam ird be a keresőben és megkapod.

2018. máj. 14. 21:22
 5/15 anonim ***** válasza:
87%

#4, olvasd el a Bibliát, mert nagyon nem értetted meg ezek szerint. :)

Szóval akkor mért vallották meg pl. Keresztelő Jánosnak a bűneiket, amikor nem ellene követték el?

4. Iaterális zsinatról még nem hallottam, feltételezem a 4. Lateráni zsinatra gondolsz.

2018. máj. 14. 21:38
 6/15 anonim ***** válasza:
87%

""A 4.Iaterális zsinat a fenti bejegyzésem cim alatt,amint irtam ird be a keresőben és megkapod."

Lateralis zsinat... :D

Ezen jót nevettem.

De amúgy az inkvizíciót nem ebben az évben "vezették be". Már a XII. század során a katar és albigens eretnekségek vizsgálatakor is működött. Kicsit bővebben: [link]

Viszont nem akarok offolni, az inkvizíció mindegy is, mert a gyónás a téma.

A IV. "lateralis" zsinat csak azt mondta ki, hogy évi rendszerességgel gyónjon mindenki, tehát nem 10 évente, hanem évente. De pl. hogy egy magyar példát hozzak, korábban, az esztergomi nemzeti zsinat 1114-ben előírta a gyónást húsvétkor, karácsonykor, pünkösdkor az egész nép számára.

A gyónás gyakorlatáról az ókeresztény írók is írnak, legismertebb és legjobban fennmaradt Tertullianustól (Kr.u. 200 körül).

2018. máj. 14. 21:48
 7/15 anonim ***** válasza:
86%

A korai egyházban nyilvános gyónás volt, az egész gyülekezet előtt. Ez alakult át az idők során személyes (fülbe) gyónássá, de maga a gyakorlat mindig is létezett.

Zárójeles megjegyzés: Nincs olyan, hogy katolikus vallás, keresztény vallás van, ezen belül van a Katolikus Egyház.

2018. máj. 14. 22:03
 8/15 A kérdező kommentje:

5.Érted amit irtam,csak éppen terelsz.

Már harmadikszor irom le,hogy a gyónás létezik/létezett minden bünre minden alkalomkor a biblia szerint,de az a tanítás nem létezik,hogy a papoknak kell meggyonni vallási tantétel szerint.

Hanem mindenki annak kell gyonjon akinek vétet és Istennek,hogy bocsánatot nyerjen.

Úgylátszik vagy a bibliát nem olvastad,vagy szégyeled az igazságot felvállalni.

Ez már csak a te dolgod.

A 4.Iaterális zsinattal kapcsolatosan már irtam,ha akarod ird be a következő címet a keresőbe és ott az 1215 évsorban megkapod.

"A katolikus egyház eretnekségeinek(tévtanitásainak,és eretnek gyakorlatainak)kialakulása időrendi sorrendben".

2018. máj. 14. 22:07
 9/15 anonim ***** válasza:
87%

#8, látom nagyon nem akarod megérteni. :D

Olvass egyházatyákat, és egyéb ókori keresztény műveket.

"4. Iaterális zsinat" 😂 először azt hittem csak elgépelted, de így, hogy már harmadszorra írod le, kicsit meglepődtem. Lateráni lesz az.

2018. máj. 14. 22:12
 10/15 A kérdező kommentje:

9 Mit nem értesz azon ha a biblia ezt irja .

. "GYONJÁTOK MEG A BÜNEITEKET EGYMÁSNAK"

De ezt nem irja,hogy.

GYONJÁTOK MEG A BÜNEITEKET A PAPOKNAK.

Ezen mit nem lehet érteni?

Van valami szégyelnivaló benne?

Elnézést kérek töled,de egy elemi dologról beszélünk,amiért nem akarlak megsérteni.

2018. máj. 14. 22:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!