Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Átkeresztelkedni bűn? Ha igen...

Haemorgen kérdése:

Átkeresztelkedni bűn? Ha igen akkor miért?

Figyelt kérdés
katolikus -> baptista

2018. ápr. 27. 11:03
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:

Meglep, hogy mennyire aktív vagy itt GYK-n, ez nyilván a segítőkészségedet bizonyítja, ami egy jó emberre vall.

Én nem akartam rágalmazni senkit. Egész egyszerűen már Luther is azért indította meg a reformációt, mert a katolikus egyház emberi állománya, illetve vallásgyakorlata mindig is hagyott kivetnivalókat maga után.

Én is azt mondom a bullák kapcsán, amit Luther: ellentmondásosak.

A mai katolikus teológia szerint mindenkinek az a felekezet vezet az üdvösséghez, amibe bele teremtette az Isten. Itt több ellentmondás is van: 1. minek keresztelnek át katolikussá reformátusokat, ha ezt gondolják (kell a szent pénz?)? 2. ha a református felekezetek leegyszerűsített katolikus tanokat hirdetnek -> mégis a JELENLEGI álláspont szerint az az, ami üdvözítő, nemde?

2018. ápr. 30. 23:13
 22/30 anonim ***** válasza:
30%

"Meglep, hogy mennyire aktív vagy itt GYK-n, ez nyilván a segítőkészségedet bizonyítja, ami egy jó emberre vall."

Elvileg még két 67%-os is van, akik szoktak ide írni, bár valóban viszonylag sok hozzászólást írok. Sokszor próbálok felszólalni az igazságtalanság ellen. Hogy jó lennék, azt erősen kétlem, de igyekszem.

"Én nem akartam rágalmazni senkit."

Márpedig akaratlanul is megtetted. Mindig igyekszem felszólalni bármilyen általánosítás esetén. Ugyan úgy írtam, amikor a jehovások ellen szóltak általánosítással.

Minden felekezetben vannak Krisztust követő emberek, ahogy vannak olyanok is, akik képmutatók, stb... Akár még csak ismerősi körön belül is. Egy rossz tulajdonságot kivetíteni emberek tömegére rendkívül helytelen, mint írtam, egyáltalán nem krisztusi tett.

"Egész egyszerűen már Luther is azért indította meg a reformációt, mert a katolikus egyház emberi állománya, illetve vallásgyakorlata mindig is hagyott kivetnivalókat maga után."

Luther egyes kirívó esetek miatt indította a reformációt, mint az akkori búcsúcédulák például. De messze nem általánosított hozzád hasonlóan. Assisi Szent Ferenc is reformációt indított, még sem szakadt el az Egyháztól.

De nem akarom véletlenül sem bírálni Luthert, mert számos dologban igaza volt, noha nem mindenben. Viszont ha ennyire tetszenek Luther nézetei, akkor nagyon rossz helyre készülsz, mert ő az evangélikus egyházat alapította.

"Én is azt mondom a bullák kapcsán, amit Luther: ellentmondásosak."

Rendben, ezt már hallottuk. Erre kértem példát korábban. Konkrétan arra, hogy hol buzdítanak abortuszra, mint megfogalmaztad. Vagy bármi más súlyos bűnre.

"A mai katolikus teológia szerint mindenkinek az a felekezet vezet az üdvösséghez, amibe bele teremtette az Isten."

Ilyet sehol sem állít a katolikus teológia. Továbbra is az "extra ecclesiam nulla salus" van érvényben, bár könnyen félremagyarázható, amivel igen sokan élnek. Nem túl rég volt is erről egy kérdés.

"1. minek keresztelnek át katolikussá reformátusokat"

Ilyet nem tesznek. Ellentétben a baptistákkal, a katolikus Egyház elfogadja a Hiszekegyben vallott "egy keresztséget", ezért egy református hívőt sem keresztel meg, hiszen érvényes keresztségben részesült.

"2. ha a református felekezetek leegyszerűsített katolikus tanokat hirdetnek"

A reformátusok nem hirdetnek katolikus tanokat, szerintem sok református hevesen kikérné magának. De sok mindenben ugyan azt vallja a református felekezet és a katolikus Egyház, hiszen a Biblia alapján nem vallhatnak mást. Ilyen például a Szentháromság, de akár a keresztség is. Kálvin (de Luther is) például hevesen támadta azokat, akik újrakeresztelnek és elvetik a gyermekkeresztséget.

2018. ápr. 30. 23:40
 23/30 anonim ***** válasza:
60%

"Én biztos vagyok benne, hogy a baptistáknál ugyanannyian vagy többen fognak üdvözülni, mint a katolikusoknál. Azoknál, akik rózsafüzért szorongatnak a kezükben, de abortuszt javasolnak illetve volt nekik akár több is (farizeusok), és senki ne mondja nekem, hogy a katolikusok közül a többség nem ilyen."

Te miről beszélsz? A katolikus felekezet az egyik leginkább életvédő egyház, a katolikusok nagyon szigorúan veszik az abortusz kérdést.

2018. máj. 1. 06:39
 24/30 anonim ***** válasza:
49%

Kedves Kérdező,

Esetedben nem is volt átkeresztelkedés, mert a csecsemőkeresztség az elkövető hite híján érvénytelen a Biblia alapján.:)

Felnőttként való bemerítkezésed/keresztelkedésed (baptizo) Isten akarata szerinti lépés, nem pedig bűn!

Sok sikert és Isten gazdag áldását kívánom a hívő életedre!!

2018. máj. 19. 16:41
 25/30 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó,

Köszönöm! :)

2018. máj. 19. 18:53
 26/30 KZitus ***** válasza:

Szia

Nem bűn, sőt kell(főleg ha csecsemőként kereszteltek), de vedd figyelembe a Máté 28:19,20 verseit, és fogadd meg Krisztusnak ezt a tanácsát. Mert ez az egyetlen keresztelkedés, amelyet Urunk meghagyott és kedves, elfogadható Isten előtt.

2018. máj. 19. 21:39
 27/30 anonim ***** válasza:

Ahonnan átkeresztelkedsz, ott igenis bűn. Ahova átkeresztelkedsz, ott nem bűn.

Mindenesetre Isten a szívet vizsgálja, és az alapján dönt.

2018. máj. 27. 17:12
 28/30 anonim ***** válasza:
89%

Kedves kérdező!

Én református voltam, a katolikus hitben találtam meg Istent és nagyon jól érzem magam ebben az egyházban. 2 hete áldozhatok, már az elsőáldozáson es a bérmáláson is túl vagyok :)

Szerintem nem bűn egy másik valláshoz áttérni. Viszont az "átkeresztelkedés" szó téves. Ha megkereszteltek azt már nem lehet 'lemosni'. Akit megkereszteltek az Isten gyermeke lett. Telejesen mindegy higy milyen egyháznál. A lényeg hogy Krisztus követője legyél.

NEM BŰN ÁTTÉRNI. Istennek tökre mindegy hogy hova jársz gyülekezetbe, a lényeg hogy járjál. Hogy érezd azt hogy Istennek fontos vagy, hidd el Ő is ezt akarja. És Jézus is nagyon boldog azért amiért megtaláltad őt :))))

2018. máj. 27. 22:43
 29/30 anonim ***** válasza:

Attól tartok Forestjo személyében egy Jehova Tanuja lakozik.

Ismerek sokat közülük olyanokat is akiknek tönkre tették az életét és Isten szemszögéből nem lehet vizsgálni az eseményeket még a Biblián keresztül sem.Lehet Jehova Tanui mint az Igazsság Bajnokai de inkább a Mevezetettségé.. képesek erre de kötve hiszem.

Kérdező a Kérdésedre a Válaszom NEM.Katolikusnak kereszteltek Istenben hiszek de sok mindent nem fogadok el ami a római katolikus egyházra jellemző például a Gyónást sem gyakorlom mert soha nem is létezett és Adorján pápa hozta be az Egyházba.És nem ismerem el a Pápát olyan értelemben mint Péter apostol utódját mert ez is csak egy dogma semmi más.

2018. júl. 15. 20:07
 30/30 anonim ***** válasza:

Nekem úgy tűnik, hogy a katolikus és a baptista vallás között olyan túl sok különbség nincsen (a kemény követelményrendszer tekintetében.)

Mindkettő az ember másokkal/felebarátaival szembeni kötelezettségeit hirdeti az örök üdvösség fényében...

2018. júl. 16. 04:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!