Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mire hasonlít a magyar mitológia?

Mire hasonlít a magyar mitológia?

Figyelt kérdés
Most főként a népmesékre és a mondákon keresztül.

2018. ápr. 13. 20:19
 1/8 anonim ***** válasza:
85%

Mi az, hogy mire hasonlít? Vallásilag? Leginkább egy sámánista kultúrára, amibe beleivódtak a kereszténység egyes elemei. A magyarok ősvallása minden bizonnyal a Finnugor Sámánizmus volt, de már a legkorábbi forrásokban is találunk Keresztény elemeket. Pl. ott is volt Menny, Föld, és Pokol, ami nem sokban különbözik ezek kereszténységbeli értelmezésétől.

Nem hit, hanem tettek által üdvözül az ember. A jó emberek a Mennybe kerülnek, a rosszak a Pokolba. Az ősmagyar istenek nem vártak el hitet, csak cselekedeteket értük (pl. áldozás) és egymásért (jó tettek, emberség, és békesség)

A három világot az Életfa köti össze, amit a Táltos (magyar sámán) képes jelképesen megmászni, hogy láthassa a más világokat.

A fa törzse itt van a Földön, a lombkoronája a Mennyben, a gyökerei lent a tüzes Pokolban.

Fent a Mennyben az Életfa lombkoronáján fészkel a Turulmadár. Ő hozza le az újszülöttek lelkeit a Földre. Lent a Pokolban a gonosz emberek lelkei rémisztő szellemek képében keringenek a gyökerek között.

Ezek mellett sok természetfeletti lény volt, egyesek jók (ezek megfeleltethetőek az angyaloknak), egyesek rosszak (ezek a démonoknak).

Mindent összevetve, szerintem az Ősmagyar Vallás leginkább a Katolikus vallásra hasonlít a mai hitek közül.

2018. ápr. 13. 20:41
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ! :D Én olyan választ vártam, hogy: kicsit hasonlít a Skandinávra vagy a Görögre, vagy az Indiaiaknál egyes elemek stb. Azt amit leírtál az én is tudtam, bár én azt hittem, hogy a Turul a holtak lelkét is elviszi a nekik szánt helyre! :D Nagyon köszi a gyors választ!
2018. ápr. 13. 20:45
 3/8 anonim ***** válasza:
78%

A Skandinávra hasonlít az Életfában. A skandinávoknál is volt Életfa, melynek neve Yggdrasil, bár az ő világképük komplexebb volt és többféle világot is elképzeltek, mint az ősmagyarok.

Ami közös az ősmagyar, a skandináv, és kismértékben a katolikus keresztény vallásban, hogy mindháromban inkább a tettek, mint a hit által lehet a jobb fajta túlvilágra bekerülni, tehát a hitbuzgóságnál többet ér az isteneknek tetsző életvitel, az istentisztelet, és az áldozatok.

Van viszont egy lényeges különbség a kereszténység, valamint a magyar és skandináv pogányság között:

Az ősmagyarok és a skandinávok sosem érezték bűnösnek, vagy alávalónak magukat isteneikkel szemben, hiába volt az isteneknek több hatalma. A skandinávoknál pl. ünnepekkor szokás volt az égbe emelni a söröskorsót, hogy koccints egyet Thor-ral, vagy Odinnal. Az ősmagyaroknál is az emberek úgy tekintettek az istenekre, mint másfajta lényekre, akiknek más dolguk van, mint a földi embereknek.

2018. ápr. 13. 20:54
 4/8 anonim ***** válasza:
63%

Természetvallás volt. Talán a többi természetvallásra hasonlít jobban.

A kereszténység nem az.

2018. ápr. 13. 21:20
 5/8 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem nehéz pontosan megmondani, mert csak nagyon halvány ismeretünk van ezekről. Többnyire feltételezésekből, más hasonló népek kultuszaiból vagyunk kénytelenek tippelgetni.
2018. ápr. 14. 09:59
 6/8 anonim ***** válasza:
0%
Baromság amit az egyes leír. A magyar az eredeti ezért semmire sem hasonlít. Az már más kérdés hogy fordítva tanítják. Nem kéne ennyire a fing ugorokat majmolni úgysincs hozzájuk semmi közünk. Nagyon sok jó könyv van ami ezekről ír
2019. márc. 23. 13:42
 7/8 anonim ***** válasza:
48%

Nagyon halvány ismeretünk van??!! Te hallod magad miről beszélsz? Egyes számban írj mert neked biztos az van. A valóságban nagyon is sok! Attól hogy te nem olvastál egy könyvet sem más még igen. Egész könyv sorozatok mutatják be a valós magyar őstörténetet, ősvallást mitologiat stb.

Ez az eredeti, a többi csak lopkodás tőlünk.

2019. márc. 27. 13:56
 8/8 anonim ***** válasza:
Ahha és mond már okoska, mégis milyen írásos források maradtak fenn a honfoglalás előtti magyaroktól? Ami alapján ilyen jól és nagyképűen tudtad rekonstruálni.
2019. márc. 27. 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!