Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mikor alakult a katolikus egyház?

Nicola73 kérdése:

Mikor alakult a katolikus egyház?

Figyelt kérdés

2018. márc. 19. 14:59
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
78%

Ok 28-as, fogalomzavarban szenvedsz...

Amiket felsoroltál: lábcsókolgatás, halottakhoz ima? (nem is értem, hogy jött, mert a katolikusok ma sem imádkoznak halottakhoz), búcsúcédulák és spanyolcsizma (a spanyol inkvizíció nem is volt egyházi, ezt se tudom, hogy miért kell idekeverni) - ezek közül egyik sem dogma. Felsoroltjaid közül egyedül dogma a Szeplőtelen Fogantatás. A dogma Isten által kinyilatkoztatott hittétel. Éppen ezért nem lehet olyasvalami dogma, ami ellentétes a kinyilatkoztatással. Ebből kifolyólag nem lehet dogma az sem, amit az Egyház kezdetektől fogva nem vallott. Ha felkel a pápa holnap és közli, hogy Jézus egy marslakó volt és a párhuzamos univerzumból jött, akkor ez nem lesz automatikusan dogma. A Szeplőtlen Fogantatás nem a Szentszék hasra ütése volt a XIX. században.

Igazából még mindig várom azt az alátámasztást, hogy mire alapozod, hogy pl. egy IV. században megfogalmazott gondolatot a korábbi keresztények mereven elutasítottak.

2018. márc. 22. 09:27
 32/37 anonim ***** válasza:
71%

Csórikámtól sok mindenre várunk már választ, de csak odáig jut, hogy a szektás maszlagokat linkelgeti eszement módon.

Szóval hajrá, hátha te leszel az első, akinek érdemben válaszol történelmi tényekkel és dokumentumokkal alátámasztva.

2018. márc. 22. 15:52
 33/37 anonim ***** válasza:
21%
27: nem beszélgetünk, mert nekem az első és utolsó a Biblia, neked meg a hagyomány, aminek semmi köze Isten szavához. Az én Istenemnek semmi szüksége a rengeteg szokás, amit műveltek szentmise néven, az én Istenem nem költözik ostyába, se borba, hogy szó szerint megegyem és szó szerint megigyam, mert én Istenben vagyok, ahogy a világ egésze és ő pedig énbennem. Az én Istenem ezt megteheti, mert ő teremtett engem ő az alkotóm és mindenható. A te istened meg valami más, ami követeli a kitalált hagyományokat és jaj annak, aki rosszat tesz, mert az vagy megy a kitalált purgatóriumba vagy a pokolba. Ha ismernéd Istent, akkor nem ragaszkodnál az emberi hagyományokhoz.
2018. márc. 23. 18:21
 34/37 anonim ***** válasza:
71%

"mert nekem az első és utolsó a Biblia, neked meg a hagyomány"

A Biblia is hagyomány. A katolikusok gondosan összegyűjtötték az első századokban az apostolok írásait, amit aztán kanonizáltak, így született meg az Újszövetség. Erre viszont vannak hiteles történelmi források, például a Római, a Hippói, a Karthagói zsinatok dokumentiumai. Bármilyen hihetetlen, nem az égből pottyant le a Szentírás, hanem generációról generációra hagyományozódott, mire végül elnyerte végleges, egységes formáját.

2018. márc. 23. 18:47
 35/37 anonim ***** válasza:
100%

"A te istened meg valami más"

Egészen biztos, mert a mi Istenünk Krisztus, aki ezeket a szavakat mondta:

"Vegyétek és egyétek, ez az én testem!"

"Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontattatik."

"A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital."

Ha a te istened esetleg másként vélekedik, mint Krisztus, akkor lehet valami hamis istenségben hiszel és érdemes lenne megtérned Krisztushoz, aki saját magát adta ételül és italul számunkra.

2018. márc. 23. 18:56
 36/37 anonim ***** válasza:
A katolikus egyház eretnekségeiről annyit, hogy sokan nem értik a Mária Isten Anyja dogmát, pedig az evangélikus egyház hivatalos hitvallási irata az 1580-as Egyezségi irat is elismeri annak, a dogma az nesztorianizmussal függ össze, ki élesen elkülönítette Jézusban a két természetet, a hivatalos tanítás szerint Jézus valóságos Isten és valóságos ember. Jézus Szűz Mária méhében testesült meg és mivel Jézus egy személy, ezért Isten anyja Mária, mégha manapság nem is hangoztatják ezt az evangélikusok sem. A kálvinistákat már jobban zavarta ez a dogma, mivel minden további Mária-dogmát ebből eredeztethetőnek véltek. A többi Mária dogmát az evangélikus egyház sem fogadja el, de pl. a reformátusok által kiadott bibliai lexikon is pogány eredetűnek nevezi egyszerűen meg sem vizsgálva, mit jelent valójában ez a kitétel.
okt. 19. 08:34
 37/37 anonim ***** válasza:

A reformátusok is elfogadják vagy eredetileg elfogadták az efezusi zsinatot, mint egyetemes zsinatot, ahol kimondták Mária Istenszülőségéről szóló egyébként krisztológiai dogmát.

okt. 19. 10:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!