Mit jelent az a társkereső oldalakon, hogy: „hívő vagyok, de nem vallásos”?
Amit hiszünk az hit, amit vallunk az vallás. A magyar nyelvben ez a két fogalom valóban elég hasonlóan hangzik. Azonban mégis van némi jogosultsága a megkülönböztetésnek. A legtöbb nyelvben a "vallás" szó megfelelője a latin "religio" szóból származik ami valójában "szertartást" jelent, tehát a vallásos valójában szertartásos, aki gyakorol valamilyen felekezeti kultuszt, vagyis részt vesz az istentiszteleteken.
Akik nagyon hangsúlyozzák, hogy hívők de nem vallásosak, azok tapasztalataim szerint valójában azt akarják mondani, hogy nem pusztán a külsőségek miatt járnak istentiszteletre. Tehát szerintük a vallás egyfajta képmutatás. Persze ez a szóhasználat tiszta hülyeség.
Viszont, akik úgymond hívők, de nem tartoznak egyik felekezethez sem, vagy legalábbis nem nagyon vesznek részt az istentiszteleteken, azok elvileg mondhatják hogy hívők, de nem vallásosak.
Persze, aki például komolyan hisz Krisztusban az nem teheti meg, hogy hanyagolja az istentiszteleteken való részvételt, tehát valójában vallásosnak is lennie kell. A vallás hozzá tartozik a hithez, persze lehet úgy vallásoskodni, hogy igazából nem hisz.
Itt írja valaki, hogy nem nagyon lehet úgy hívő, hogy a külsőségekben nem vesz részt, azaz a két fogalom önmagában a másik nélkül értelmetlen. Nem értem ezeket a válaszokat. Minek jár templomba és áldoz meg keresztel, aki nem hisz az egészbe? Mit nyer egy ilyen komédiával? Aki pedig elfogadja az istenét, annak nem egyik kötelessége a hitéhez tartozó rítusok elvégzése? Ez nem kötelességszegés?
Amúgy pedig senki se mondta, hogy speciel Jézusról van szó. Tetszőleges vallásról beszéltem, amelyek közül vannak, amelyek nem fakultatívak, azaz igenis kötelező a napi ötszöri ima meg a nem tudom hány törzshajlítás, reggeli torna, meg lábmosás, meg ilyenek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!