Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Gyónás: Meg kell gyónni és...

Gyónás: Meg kell gyónni és minden el van intézve?

Figyelt kérdés
Ha valaki rosszat tesz a másiknak, beárulja, megcsalja, meglopja, háta mögött kibeszéli,(vagy bármi) csak bemegy a gyógytatószékbe, bevallja a bűnét, elvégzi az elégtételt és kész? Tudom, hogy Istennel kiengesztelődött de az embertársával?Vagy akkor már nyugodtan alhat?

2018. márc. 7. 21:44
 1/10 anonim ***** válasza:
88%

Természetesen nem. Honnan vetted ezt egyébként?

Ha valakit megkárosítasz például, akkor a feloldozás feltétele a kár jóvátétele. Nem beszélve arról, hogy bűnbánat nélkül a gyónás semmit sem ér.

2018. márc. 7. 21:47
 2/10 A kérdező kommentje:
Nem vettem sehonnan, csak gondolkoztam, és felmerült bennem az a kérdés. Mivel ilyet még nem gyóntam meg, és legjobb tudomásom szerint nem is tettem, ezért ez kimaradt az életemből.
2018. márc. 7. 21:56
 3/10 anonim ***** válasza:
81%

Az előző jól leírta a lényeget.

Egyrészt, ha nincs őszinte bűnbánat, akkor a gyónás érvénytelen. Ezt a pap a gyóntatószék másik oldalán nyilván nem látja, de te és Isten mindketten pontosan tudjátok...

Másrészt ilyenkor lehet az az elégtétel, hogy tegye jóvá, amit tett, pl. adja vissza, amennyivel megkárosította a másikat. Minden szentség közösségi cselekedet, még a gyónás is. Nem csak Istennel kell kiengesztelődni, hanem embertársainkkal is.

2018. márc. 7. 21:57
 4/10 anonim ***** válasza:
Megbánod, amit tettél, a kárt, ha jóvátehető, jóváteszed, így mész gyónni. De ezt tanítják elsőáldozás előtt. Nem emlékszel már?
2018. márc. 7. 22:05
 5/10 A kérdező kommentje:
Bizony elfelejtettem :(
2018. márc. 7. 22:14
 6/10 anonim ***** válasza:

Azért van egy pár dolog itt:

1: a megbánás. A nélkül semmit nem ér az egész.

2: a probléma kijavítása. A bűnös dolgot abba kell hagyni, a kárt meg kell téríteni, bocsánatot kell kérni.

3: a dolog megvallása a papnak, ill. a probléma megbeszélése vele. Ez elvileg nem kötelező, csak ugye ő a szakember - magadtól nem biztos, hogy mindent jól tennél.

2018. márc. 8. 10:10
 7/10 anonim ***** válasza:

Ha ugyanúgy folytatod tovább, akkor gyónásod nem biztos, hogy őszinte volt.

Elégtételként pedig nem biztos, hogy pár imát kap, hanem hogy menjen oda, kérjen bocsánatot, adja vissza amit ellopott, vonja vissza a rágalmait, és a többi. Úgyhogy az elégtételek elvégzése után igen, rendben lesz.

2018. márc. 8. 10:22
 8/10 Ozcar ***** válasza:
62%
Nem egészen ilyen egyszerű, mert amit vétkeztél és megbántad, azt nem ildomos újra elkövetni. Egyszóval ha őszinte a bűnbánat, akkor van csak haszna.
2018. márc. 8. 11:58
 9/10 A kérdező kommentje:
Igazából velem tették a rosszat.
2018. márc. 8. 20:52
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm magyarázatot. De mivel nem én tettem a rosszat az illető lelkiismeretére nincs rálátásom.
2018. márc. 9. 12:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!