Nők miért nem lehettek ministránsok, papok?
Figyelt kérdés
A római katolikus egyházban ma már a nők is ministrálhatnak és igeliturgiát is tarthatnak, de ez nem mindig volt így. érdekelne ez mióta lehetséges, melyik pápa tetette ezt lehetővé és miért hozta be. Az is érdekelne, hogy előtte a nők miért nem ministrálhattak, illetve a mai napokban miért nincsenek női papok.
Ha a válaszokhoz hívatkozásokat is kapnék, az nagyszerű lenne.
Köszönöm előre is minden lehetőleg valláskritika mentes és segítőkész hozzászolást, választ!
2018. márc. 1. 22:23
11/13 anonim válasza:
#10, tudom, akkoriban a diakonátus mást jelentett. A férfi diakónus szolgálata sem volt azonos a maival, ahogy a püspök szó is mást jelentett. Viszont ezek a nők akkoriban (magasabb) tisztséget töltöttek be a gyülekezetben, ezért az én meglátásom szerint a mai egyházban is lehetnének női diakónusok. Habár szentmisét bemutató papok valóban nem, ďe az igeliturgia végzését nem értem, mért nem végezheti nő? Mi az akadálya? Azon a szándékosan kiragadott és kiforgatott páli idézeten kívül?
12/13 anonim válasza:
Ma is végezhetik ugyan azokat a szolgálatokat, amire van példa a Szentírásban. Nem vettek el tőlük semmi korábbi jogot. Sőt még kaptak továbbiakat, amik nem mennek szembe a Szentírás hagyományával. Keresztényként te is kénytelen vagy elfogadni, hogy Isten igéi örökérvényűek. Az apostolok írásai is Isten igéjének számítanak, mivel dogma mondja ki, hogy az egész Írás Istentől sugalmazott.
13/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszát, hozzászolását! :)
2018. márc. 5. 13:55
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!