Turifer (ministráns) a vasárnapi miséken?
Én a görög rítushoz vagyok szokva, ott mindig kötelezően van tömjénezés. Meg van a rendje, hogy mikor tömjénez a pap, mikor a diakónus. Ha jól tudom, a korábbi római liturgiában is kötelező volt a tömjénezés.
A tömjén felszálló füstje az Istenhez felszálló imákat jelképezi, a tömjén illata pedig az Egyházra leszálló Szentlelket jeleníti meg.
Ugyanakkor sajnos sokan idegenkednek a tömjéntől, és azt mondják, hogy allergiásak a tömjénfüstre. Ezt azért nehéz elhinni, mert érdekes módon görögkatolikusoknál, ortodoxoknál senki sem allergiás rá :)
én is ministráns vezető vagyok! :D
nekünk az ilyen dolgokkal kapcsolatban az Atya dönt, nálunk nincs minden vasárnap füst, csak az ünnepekkor
minden vasárnapi szentmisén való jelenléte az én véleményem szerint azért nem jó döntés, mert sok idős ( legalábbis nálunk) köhögni kezd tőle ( főleg a téli alkalmakkor, amikor nincs lehetőség a hideg miatt szellőztetésre)
én megértem a kérdező helyzetét, nem ortodox felekezetű haverjaim akik megnéznek egy ortodox szertartást gyakran rinyálnak h füst van :D
próbáljátok ki, esetleg kérd meg az atyát h a homiliában röviden ismertesse a tömjénezés lényegét is
A korábbi római liturghia piganyvokt és az isteneknek tomjeneztek. Úgyhogy görögkatolikus felelő, évvel el is árultak hogy a vallásos és az ortodox vallás tomjenezese a Sátánon alapul és nem a Biblián.
Drága, a Bibliában te sehol se találsz arra utalást hogy tömjéneznek kell, ezt csak valaki kitalálta és a többi csinálja hogy le ne szóljon róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!