Sok zsidó vallású tagadja, hogy ő zsidó lenne. Miért?
1.) Ha vki a "zsidó fajtám" felől érdeklődne, én is tagadnék mindent, de még a kapcsolatot is minimalizálnám az illetővel, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyesmi "érdeklődés" semmi jóra nem vezet.
2.) Hála I.tennek ma, ha vki afelől érdeklődik, hogy zsidó vagy-e, az esetek többségében a vallásra érti. Ha vki nem zsidó vallású, miért vallaná magát annak?
3.) Van aki tényleg tagadja a zsidóságát, mert fél. Erre meg is van az oka, vallásos zsidóként elhiheted nekem, hogy nincs az a nyíltan zsidó ember, akit legalább egyszer ne ért volna élete folyamán atrocitás a zsidósága miatt, legyen beszólogatás, vagy akár fizikai erőszak. Meg tudom érteni, ha ezt vki meg akarja előzni.
4.) Jelek? Ilyenek nincsenek. Főleg nem egyértelműek. Az én közösségembe nagyon sok nem zsidó is jár, egyszerűen azért, mert szereti a közösségünket és a programainkat. Én is el szoktam járni alkalomadtán keresztény, sőt még muszlim közösségekbe is, ez még nem tesz a tagjukká.
Ismertem olyan embert, aki éjjel-nappal dávidcsillagos nyakláncban volt. Nem volt zsidó, egyszerűen tetszett neki mint divattárgy. Nekem nem férne ugyan bele a hitembe, hogy más vallások szimbólumait hordjam rendszeresen, de ha neki bele fér, tegye.
5.) Ha "jelek" alatt külső jegyekre is céloztál, azt felejtsd el. Ha valaha voltak is ilyenek, mára a keveredés miatt teljesen kikoptak.
Személyes példa: Édesanyám zsidó, a sztereotípiákból semmi nem jellemző rá. Édesapám családjában az 1800-as évek elejéig visszavezetve egészen biiztosan nem volt senki zsidó, mégis tipikusan úgy néz ki, ahogyan egyesek a zsidókat elképzelik. Nagy horgas orr, magas homlok, nagy fülek, birkagöndör haj, lágy vonások, stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!