Ha egy keresztény egyházat nem szándékszom támogatni egy forinttal sem, nem is tartozom a közösségükbe?
18 Már megbocsáss, de Isten szeretetéhez nem szükséges közbenső vámszedő!! Szerinted attól függ az Isten -ember viszony, hogy mennyit jattolsz a lelkésznek-papnak?
Itt nálunk volt egy hirdetőtábla, ahova az adományokat kiírták. Pl Özv. Kovács Béláné adott 650ft-ot. Azt már nem írták, hogy a 28 ezer nyugdíjából... És azt is, hogy xy adott 3 ezret, de itt sem írták ki, hogy nagyvállalkozó...
MEnjenek a papok a pic.sába...Isten szeretete nem tőlük függ. Jézusnak sem volt akadály, ha csóró valaki, és nem olvastam a bibliában soha, hogy az adakozás lett volna a központi tanítása!
Jogos, köszönöm a javítást, valóban elszámoltam.
"Gábor György:
Most csak röviden: Ahhoz, hogy pontos képünk legyen arról, mi történt az egyházi vagyonokkal a II. világháborút követően (azokról a vagyonokról beszélek, amelyeket persze nem Isten adományaként szereztek meg), mindenekelőtt alaposan tisztázni kellett volna és felmérni a II. világháború előtti állapotokat, ám ez nem történt meg. Miért mondom mindezt? Azért például, mert a II. világháború előtti egyházi földbirtokok egy igen jelentős részét jelzálog terhelte. Ez már komolyan módosítaná a jelenlegi fantomképünket, és így tovább. Valamint érdemes átgondolni azt, hogy a rendszerváltás előtti évtizedeknek nem csupán az egyház volt a vesztese, hanem úgyszólván mindenki: volt, akinek házát vették el, volt, aki a saját lakásába nem költözhetett vissza, volt, akinek a pályáját törték ketté, nem tanulhatott tovább, nem kaphatott külföldre szóló útlevelet, ösztöndíjat, volt, akinek a földjét "kolhozosították", voltak politikai üldözöttek, besúgók és besúgottak, feljelentők és feljelentettek, s hosszasan sorolhatnám. Őket milyen kártérítés érte? Mit kaptak vissza? Semmit. Jóllehet a római jog szerint is a kártérítés elsőként a magánszemélyeket, s csak másodsorban az intézményeket illeti. Ebből a közteher-viselésből miért épp az egyházak vonták ki magukat, az első pillanattól követelve az amúgy pontosan ki nem számolt jussukat, s miért volt számukra másodlagos az ország valós helyzete, amely mindenkit érintett? S jelzem, ma semmit sem változott a helyzet: miért az egyházak, s miért nem a szétvert és romokban heverő egészségügy és oktatásügy? Ez utóbbi kettő mindenkit érint, vallástól, világnézettől függetlenül, minden magyar állampolgárt. És még valami: a mostani helyzetet, vagyis azt, hogy az egyházak ilyen-olyan jogcímen gazdagon és átláthatatlanul kapnak az állami pénzekből, nem a Fidesznek "köszönhető", a Fidesz nagyvonalúságának és igazságérzetének, hanem a Horn-kormány, amúgy abszolút elvtelen és szégyenletes vatikáni megállapodásának. Ezt nyögjük ma is, s ennek minden lehetséges tisztátalanságát és aljasságát fejlesztette tökélyre a jelenlegi rezsim."
-Ki az a Gábor György? Honnan van az idézet?
-"a II. világháború előtti egyházi földbirtokok egy igen jelentős részét jelzálog terhelte" -> pontosan mekkora részét?
-"Valamint érdemes átgondolni azt, hogy a rendszerváltás előtti évtizedeknek nem csupán az egyház volt a vesztese, hanem úgyszólván mindenki" -> erre az érvre már kitértem. Természetesen örültem volna, ha a magánszemélyek is rendes kárpótlást kapnak, főleg mivel ebben a családom is érintett. De ettől még az egyházi kárpótlás nem lesz se jogtalan, se szőnyeg alá söprendő.
-S jelzem, ma semmit sem változott a helyzet: miért az egyházak, s miért nem a szétvert és romokban heverő egészségügy és oktatásügy? -> Ez enyhén szólva is demagóg, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az állam nem jótékonyságból támogatja az egyházakat, hanem mert a kárpótlásnak ebben a módjában sikerült megegyezni. Az oktatás és az egészségügy fontos, ezt senki nem tagadja.
-"hanem a Horn-kormány, amúgy abszolút elvtelen és szégyenletes vatikáni megállapodásának" -> na de miért is elvtelen és szégyenletes? Erre az író valamiért elfelejtett kitérni.
"örültem volna, ha a magánszemélyek is rendes kárpótlást kapnak, főleg mivel ebben a családom is érintett. De ettől még az egyházi kárpótlás nem lesz se jogtalan, se szőnyeg alá söprendő."
DE ugye a magánszemélyek kárpótlása - jogállamban - MEGELŐZI az egyházi kárpótlást?
Igaz?
"miért az egyházak, s miért nem a szétvert és romokban heverő egészségügy és oktatásügy? -> Ez enyhén szólva is demagóg, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az állam nem jótékonyságból támogatja az egyházakat, hanem mert a kárpótlásnak ebben a módjában sikerült megegyezni."
Még egyszer:
ugye az egészségügy kárpótlása - jogállamban - FONTOSABB, mint az egyházak kárpótlása?
Igaz?
Ezzel szemben mi történt?
Akinek eleve nagyobb hatalma volt, az kapott kárpótlást.
A magánszemélyek kárpótlása sosemm szerepel első helyen, még egy jogállamban sem. Pl. az első helyen mindig az állam áll.
Nem ártana tisztában lenned nagyon alapvető dolgokkal, akkor nem írnál és kérdeznél ennyi butaságot.
Ez mellébeszélés.
ÉS az állam után ki következik?
Tehát: ... ?
Örülnék, ha minden pontomra válaszolnál, az első kettőre és az utolsóra elfelejtettél.
"DE ugye a magánszemélyek kárpótlása - jogállamban - MEGELŐZI az egyházi kárpótlást?
Igaz? "
Nem vagyok jogász, de kétlem, hogy erre van bármilyen előírás. Emellett megjegyezném, hogy magánszemélyek is kaptak kárpótlást, csak (szerintem) nem eleget.
"Még egyszer:
ugye az egészségügy kárpótlása - jogállamban - FONTOSABB, mint az egyházak kárpótlása?
Igaz? "
Miért kellett volna az egészségügyet kárpótolni? Eleve nem értem a kérdést. Az egészségügy nem egy államtól független intézmény, hanem az állam szolgáltatásainak a része. Az állam feladata biztosítani a polgárai számára az egészségügyi ellátást, de ennek baromira semmi köze a kárpótláshoz.
"Ezzel szemben mi történt?
Akinek eleve nagyobb hatalma volt, az kapott kárpótlást."
Ezzel egyetértek, bár nem hatalomnak, hanem inkább befolyásnak nevezném. Az egyes magánszemélyeket a kárpótlásnál sokkal könnyebb volt ignorálni. De mint korábban is hangsúlyoztam, ez nem érv az egyházi kárpótlás ellen.
'Szegényeknek nem szabad olyan nagy számot írni, hogy 1 millió, nem tudják elképzelni és vérszemet kapnak. Ha tudnák, hogy az hány millió négyzetmétert jelet, vagy mennyi négyzetcentiben..."
Drága 17 keresztény válaszoló.
A gúnyos stílus mellet még pont te vagy az aki nehezen bánik a számokkal és azonnal vérszemet kap, talán nyilváníthatnál egy kis keresztényi megbánást.
Tekintve, hogy megyéink nagy rész önmagukban nem érik el ezt a területet.
És akkor még csak a te egyházad földjéről volt szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!