Ha egy keresztény egyházat nem szándékszom támogatni
egy forinttal sem, nem is tartozom a közösségükbe?
Figyelt kérdés
vidéki kisvárosi környezetben élek, nemrég került itt a református gyülekezet élére egy új vezető, és meglepett hogy egyébként is úgy jár itt éves szinten szedni a megbízott emberke a pénzt "egyházadóként" mintha kötelező lenne még mindig, holott már rég csak önkéntes alapú egyházközségi hozzájárulás van, de idén verte ki a biztosítékot hogy azzal jött ide hogy 4 ezer személyenként. 3 fős háztartásban élek szüleimmel, ők eddig helyettem is befizették hiába kértem őket hogy ne, idén jött ez a pont hogy azt mondják hogy ez nekik is sok, (főleg úgy hogy ők sem járnak templomba, olyan összevisszaság ez) így hát kettejüket befizették és közölték hogy a fiú munkanélküli ezvan kimaradtam belőle. én megmondom nem is szándékszom fizetni a jövőben sem, mivel nem veszek részt az egyház dolgaiban, nem járok templomba, semmi sem köt ehhez a valláshoz amit rámhúztak mikor még nem tudtam róla dönteni. kérdésem ha ezek után -lehet furán hangzik is- bármi okból kifolyólag én részt szeretnék venni egy templomi szertartáson kívülállóként, én onnan ki lennék nézve? gyerekkori emlékeim vannak mikor elmentem apámmal és sorra dobálták a perselybe a pénzt, ha simám kisétál valaki elítéli magának ez a kis közösség? nem veszem a szívemre, tiszteletben tartom más vallási nézetei csak érdekelnek a reakciók
A közösség alatt nem a református egyházra mint olyanra gondoltam, hanem a konkrét gyülekezetre. Egy gyülekezet márpedig az egyházfenntartói járulékból tartja fenn magát (feltételezem erre gondolt a kérdező "egyházadó" alatt).
2018. febr. 8. 16:43
12/29 anonim válasza:
A 30-40 éves, Erdélyből elüldözött lelkész miből tartana el 5-8 kölyköt ha dolgozni nem szeret, és gyűrt ennyi kölyköt? Jézus Urunk mondott olyat, hogy aki nem akar fizetni, azt nem temetem el? Soha. De ezek mondanak...
2018. febr. 8. 16:59
13/29 anonim válasza:
'Körülbelül 1 millió kat. holdnak megfelelő földterületről van szó, ennek közel 90%-a katolikus egyházi tulajdonban volt, mielőtt 1945-ben elvették tőlük. '
Itt megakadt a tű.
Hogy a szöszbe jött össze ennyi?
2018. febr. 8. 17:27
14/29 anonim válasza:
"1 millió kat. holdnak megfelelő földterületről van szó"
JESSZUS ISTEN!
Övék volt az ország, vagy mi?
Még jó, hogy nem kapják vissza!
Mégis, MIT képzelsz?
És ezen felül még külön támogatást is???
...hát persze, ha már nagyurak, akkor ott vannak a törvényhozásban is. Onnan meg már egyenes az út.
2018. febr. 8. 19:07
15/29 A kérdező kommentje:
ne haragudjatok nem akartam ilyen vitát kirobbantani. olyanokat én is hallottam már hogyha meghal valaki akkor megpróbálják égre-földre előkeríteni a legtávolabbi rokonait is hogy állja valaki a temetést. viszont azt is hogy ugyanúgy különdíjas összeg egy temetés hiába fizette vagy sem valaki a hozzájárulást -maximum még azt pluszban be akarják vasalni a rokonain
2018. febr. 8. 19:54
16/29 anonim válasza:
Egy kataszteri hold kicsivel több, mint fél hektár, tehát az 1 millió hold 55-57 km^2-nek felel meg számításaim szerint Az kb. az ország területének 0,06%-a, egy tized budapestnyi, a 17. kerület méretével megegyező földterület. Tudtommal voltak ennél nagyobb nemesi birtokok, de ebben nem vagyok biztos.
2018. febr. 8. 22:27
17/29 anonim válasza:
Szegényeknek nem szabad olyan nagy számot írni, hogy 1 millió, nem tudják elképzelni és vérszemet kapnak. Ha tudnák, hogy az hány millió négyzetmétert jelet, vagy mennyi négyzetcentiben...
2018. febr. 8. 22:36
18/29 anonim válasza:
Kötelező egyházadó nincs, csak önkéntes hozzájárulás, jól tudod. A 4 ezer forintos hozzájárulás havonta 333ft jelent, úgy gondolom ezt rosszabb helyre is elköltjük, sajnálom, hogy ez kiverte nálad a biztosítékot. Ha ezt az összeget lottóra, dohányra, alkoholra vagy egy újabb felesleges ruhadarab megvásárlására kellett volna elkölteni, ugyanígy vélekednél-e? A befizetett adókból nem csak az egyházak kapnak vissza jócskán, mint ahogy az egyik kedves válaszoló írta, hanem minden más is amihez az államnak köze van, így pl. a közösségi közlekedés vagy az egészségügy vagy az oktatás. A templomba kihelyezett perselybe nem kötelező pénzt dobni, ha nincs pénzed akkor is hallgathatod Isten igéjét vagy ha van pénzed, de nem akarsz adni, akkor sem fognak kiküldeni, adj vagy ne adj a lelkiismereted szerint.
Tapasztalatból írom: Isten mindenkinek visszaadja sokszorosan azokat a javakat, amelyeket Neki adunk (vissza).
2018. febr. 9. 11:15
19/29 anonim válasza:
"Övék volt az ország, vagy mi?"
Jah, és képzeld, a két világháború között (a Klebelsberg-féle iskolareform után) az iskolák 59%-a volt a Katolikus Egyház fenntartásában. Borzasztó, mi?
2018. febr. 9. 12:02
20/29 anonim válasza:
Bocs, de szerintem 1 millió kat. hold az 100-szor annyi: 5755km2 átszámolva.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!