Hogyan lehet a nyomasztó múlt árnyékától megszabadulni? Gyerekkori traumákat elfelejteni, hogy ne nyomasszon a múlt és ne fájjon? Lehetséges ez egyáltalán?
Irtam privátban.
Nem tudom, te kaptad-e meg.:)
Szia
Tudom mit érzel...van okom rá.
Nem lehet teljesen feldolgozni, de rengeteget segített nekem az, amikor megtudtam, hogy Isten minden szenvedésemet látta, és megvígasztalt, megtanított tiszta lekiismerettel élni az életemet.
„A minden vigasztalás Istene. . . megvigasztal bennünket minden nyomorúságunkban” 2KOR 1:3, 4
Megszabadulni sehogy. Hiszen ezzel azt akarod, hogy felejts minden megtörtént dolgot, de csak a rosszakat, a jókat, amelyek mindig kötődnek valahogy a rosszhoz is, ne. Ez lehetetlen. Sok mindent elfelejthetünk, de ezt nem mi szabályozzuk, ráadásul ami mély nyomot hagyott, mindig kevésbé felejtjük.
Feldolgozni azonban lehet. Nehezen, hosszan, sok odafigyeléssel, erős meggyőződéssel, de lehet. Általában nem tudjuk, nem értjük a gyerekkori traumák okát. Ha megértjük, logikusnak fogjuk találni. Nem felejtjük, csak éppen nem fáj. Annyira nem, hogy ne tudjunk mellette egyebet tenni, boldognak lenni. Ez bonyolult dolog, jobb szakemberhez fordulni.
De mondok egy egyszerűbb példát. Gyerekkorodban sokszor és nagyon megvertek. Mikor? Ha olyasmit tettél, ami a szülődnek nem tetszett. A gyerek viszont mindent ki akar próbálni, ezt tanulási folyamatnak hívjuk. És mi nem tetszett? Lehet, hogy hangos voltál. Útban voltál. A szülődet is verték, nem tudta másképp kifejezni nemtetszését. Kevés tudása volt, folyton sérelem érte a z életben, állandóan rosszkedve volt, gondjai voltak, és akkor még te is... És elégtételt venni csak rajtad tudott. A többiek visszaütöttek.
A verés fájdalmát és főleg igazságtalanságát nem tudod elfelejteni. De megtanulhatod, hogy a kevés tudású ember mindig így viselkedik, mert elégtétel neki is kell, mert siker neki is kell, mert a feszültséget levezetni neki i kell, és reménye, esélye a sikerre csak veled szemben van. Ezt hamar megtanulja. Te pedig nem tudsz kilépni belőle. Ha tanulsz, azzal egyfelől elfoglalod megad, másfelől sok ötleted lesz problémák kezelésére, végül pedig, te nem így fogod megoldani ugyanezeket a dolgokat. Ez a te elégtételed, a te igazságod. Hogy ki tudsz jönni egy körből, amiből sok embernek nem sikerül. Ha nagyon akarod, menni fog, de meg fogo gyötörni. Csak tudd: nagyon megéri. Csak ez éri meg.
A lelki traumáink,úgy működnek,mint a tövisek,melyek mélyen a húsunkba fúródnak.
Megpróbáljuk azokat kivenni(megérteni,elfogadni), de túl mélyen vannak.A szervezet megpróbálja megenni,s gennyet képez,de túl nagyok.Ilyenkor tokot képez körülötte,hogy ne fertőzze be az egész testet,és bezárja a behatolás helyét.
Marad egy gyulladt gumó,ahol rendszerint kapjuk a barátságos vállveregetéseket,meg azokat verjük be,a sötétben.(Barátaink értetlenek jajgatásunk miatt,hisz csak kedvességüket fejezték ki.)
Állandó konfliktusforrásaink lesznek.
Keresni kell egy szakembert(pszichológust,speciálisan képzett lelkészt),aki felmetszi a sebet(felidézi a traumát),kiemeli a tövist(segít megérteni,elfogadni azt),kikaparva a tokot(megtanít elfogadni mások hibáit),kivérezteti a sebet(mélyből fakadó könnyek,rendszerint zokogással),majd bezárja a sebet(lenyugtat).
Marad egy sebhely,és a tanulság,hogy máskor hogyan kerülhetünk el traumákat,illetve hogyan dolgozzuk azokat fel.
Próbálkozhat ilyennel a barátunk,barátnőnk is bugylibicskával,de többet árt,mint használ.
Nem.
Ez a kép bennem fogalmazódott meg,amikor szanatóriumban voltam szuicid depresszióm miatt,a válásomkor.
A pszichológusoknak is tetszett a kép.
Mindig az okot kell orvosolni. Mi a problema? Beszeld ki magadbol, mert ha meghallgatnak, adnak 1-2 jo tanacsot nagyon sokat segithet.
Fel a fejjel, tedd a jelent szeppe es legyen szep celod a jovo fele.
Három dolgot segíthet biztosan:
1. Gyónás
2. Hit, remény, szeretet
3. Munka és imádság
Az Úr segítsen! Az Úr áldjon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!