Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Reformátusok segítség?

Reformátusok segítség?

Figyelt kérdés

Mindig nyitott voltam a kereszténységre, jártam hittanra is (katolikus), de a végén nem kereszteltek meg, és így eltávolodtam. De most felnőttként 20 évesen szeretnék megkeresztelkedni. Sok szempontból megvizsgáltam a kereszténység felekezeteit, és a reformátushoz vonz a legjobban a szívem. Szeretnék megkeresztelkedni, és ebben kérnék tanácsot, hogy ennek mi a menete. Mennyi ideig tart, illetve érdekelne, hogy ti hogyan tértetek be, hogyan éltétek meg ezt. Kicsit furának érzem még, de mint újévi fogadalom, ezt szeretném meglépni. Kicsit félek, hogy hogyan közöljem ezt a lelkésszel, nem tudom hogyan illik ilyen szempontból viselkedni, tudom hülyén hangzik, de hát mint világi ember, közöm nincs a dolgokhoz.

Nem akarom letámadni, hogy "üdv, kérem kereszteljen meg!"

#református #jean calvin
2017. dec. 31. 23:00
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%
Hiába támadnád le így, nem keresztelne meg. Azzal kezdődik, hogy oktatásra kell járnod, ha azt elvégezted, utána keresztelnek csak. Érdeklődj a helyi lelkésznél mikor van ilyen oktatás és mennyi ideig tart (többnyire 1 év szokott lenni).
2017. dec. 31. 23:02
 2/24 anonim ***** válasza:
100%

Mivel a keresztyén egy térítő vallás nem fog elküldeni, sőt örülni is fog! :-)

Keress egy szimpatikus lelkészt, mondd meg neki hogy érdekel a dolog, hogy jártál katolikus hittanra, de úgy döntöttél hogy református hit jobban tetszik, szeretnél református lenni. Ennyi...

Az lesz a menetrend, hogy eljársz mondjuk 1 évig egy "tanfolyamra". De ez inkább ilyen beszélgetős, ismerkedős tanfolyam, ne úgy képzeld el mint egy egyetemi kurzust... Az a lényege hogy legyen egy alapműveltséged a Bibliáról, és úgy általában a keresztyénségről és a református egyházról. Amikor én voltam akkor volt szó sok minden érdekességről, nem csak szárazon a "tananyagról". De a "száraz" rész nagy része ismerős lesz, ha jártál katolikus hittanra...

A végén egy Istentisztelet keretében megkeresztelnek + konfirmálsz (ez kb. a katolikus bérmálkozáshoz hasonló). Innentől leszel hivatalosan is református keresztyén.

"érdekelne, hogy ti hogyan tértetek be, hogyan éltétek meg ezt"

Nekem nem olyan izgi a történetem. Református családba születtem, 13 évesen elkezdtem járni más fiatalokkal együtt a konfirmáció előkészítőre, majd 14 évesen konfirmáltam. Az elméleti résszel tisztában voltam, meg amúgy érdekelt is a dolog, de csak jó pár évvel később lettem szívemben is keresztyén, nem csak papíron...

Ha már most szeretnél ismerkedni a dologgal önszorgalomból is, akkor ajánlom figyelmedbe ezt az előadássorozatot, amit egy nagyon ismert református lelkész tart:

https://www.youtube.com/watch?v=rYdP_zHwR1g&list=PL-JvGZS6eG..

2018. jan. 1. 01:16
 3/24 anonim ***** válasza:
Ha van még esetleg kérdésed írj akár itt akár privátban... :)
2018. jan. 1. 01:16
 4/24 anonim válasza:
5%

Mikor konfirmáltam előtt voltam az egyik fiút a konfirmálás előtt keresztelt meg a tiszteletes, mert kiderült, hogy nem volt megkeresztelve. Nem a templomban mindenki előtt, hanem a parókián keresztelte meg.

A vallástanárnőnk is katólikusnak indult, de áttért a református hithez, szóval ha neki sikerült :))

2018. jan. 1. 09:45
 5/24 anonim válasza:
Mikor konfirmálás előtt voltam *
2018. jan. 1. 09:46
 6/24 anonim ***** válasza:
52%
Jól megvizsgáltad a kereszténység felekezeteit, nem mondom, fogalmad sincs, mi a keresztelés menete. Szerintem neked elképzeléseid vannak, vizsgáltál te a fenét bármit is...
2018. jan. 1. 10:09
 7/24 A kérdező kommentje:
Rettentő hasznos volt ez az újévi hozzászólásod. Remélem egész évben ilyen hasznos leszel a társadalom számára.
2018. jan. 1. 11:56
 8/24 A kérdező kommentje:
Mivel minden felekezetnél máshogy vannak a dolgok, gondoltam megkérdezem. De hát jött a GYK topcomment királya aztán megmutatta. Megy a taps. Szép volt öreg. Az embernek már kérdezni sem szabad?
2018. jan. 1. 12:17
 9/24 anonim ***** válasza:
17%

Pedig igaza van, akárhogy is támadod. Egyrészt a Bibliában Jézus bemerítkezett. Ten nem fogsz. A baptisták pl bemerítenek. Másrészt sehol sincs olyan, hogy előbb egy évig tanultak, majd csak aztán mindenféle feltétel megléte után lett engedve a keresztelés. Igaza van az 52%osnak.

Amúgy egyedül Istenre kéne bízni azt, hogy hova rak téged, nem pedig a te szimpátiádnak kéne döntenie.

2018. jan. 1. 12:17
 10/24 A kérdező kommentje:

Jó elnézést kérek, tényleg én vagyok a hibás. Kicsit nehezen bírom a kritikát. Sajnálom.

Egyébként ez tényleg jó kérdés. Az ortodoxok is teljes bemerítést végeznek. Ismerősömet csak lespriccelték 3x aztán viszlát.(katolikus) Cserébe 1 évig járt hittanra.

2018. jan. 1. 12:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!