Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ki dönti el, hogy a Szentírás...

Ki dönti el, hogy a Szentírás adott része szó szerint értendő, vagy szimbolikusan?

Figyelt kérdés

Ha lehet maradjunk most az Újszövetségénél, NEM szeretnék egy újabb vitát a teremtéstörténetről.

Tehát Újszövetség esetén!

2017. dec. 31. 12:44
1 2
 11/16 imakommandós ***** válasza:

Mindig az olvasót készteti értelmezésre a Biblia.

Alapvetően a betű szerinti értelmezésből kell kiindulni, hacsak nincs bizonyiték az ellenkezőjére. pl a szövegkörnyezetben vagy a Biblia teljes kinyilatkoztatásában.

Lázáros történetben úgy tűnik, hogy Jézus nagyon is konkrét megtörtént eseményről beszél, mivel megnevezi a pozitiv szereplőt.

Az úrvacsoránál a szövegkörnyezetben Jézus a szőlő termésének az ivásáról beszél, tehát a vérét szimbólikusan értette.

A 144 ezret meg azért nehéz elszellemiesiteni és az egyházra vagy JT-kra vonatkoztatni mert Izrael törzseinek a neveit sorolja fel a szöveg. Itt tehát Izrael 12 törzséből fog majd Isten 144 ezret elpecsételni, hogy természetfeletti módon megőrizze őket majd a nagy nyomorúság csapásaitól.

2017. dec. 31. 15:00
 12/16 A kérdező kommentje:

Ezzel te már értelmezted. Ami neked értelemszerű, másnak nem az. Ez a te értelmezésed (egészen pontosan a te felekezeted értelmezése), sok száz millió keresztény pedig máshogy érti ezeket.

A kérdésem továbbra is az, ki dönti el, hogy melyik helyes? Ki dönti el; szimbólum vagy sem?

2017. dec. 31. 15:25
 13/16 imakommandós ***** válasza:

Igen értelmeztem, de rá is mutattam a bizonyitékokra, hogy miért úgy értelmeztem.

Nem értem pl., hogy józan paraszti ésszel, hogy lehet a 12 izraeli törzs jegyzékét az egyházra vonatkoztatni vagy Jehova tanúira.

66-szor szerepel az újszövetségben "Izrael" neve és ezen a helyen kívül kég egyetlen helyen vitatott csak az, hogy nem csak a zsidókra vonatkozik az "Izrael" kifejezés. Az újszövetség az egyházat egyháznak nevezi, Izraelt pedig Jákób test szerinti leszármazottainak azaz zsidóknak.

Na de mások is had írjanak.

2017. dec. 31. 15:43
 14/16 anonim ***** válasza:

Jézus megfogalmazásából is kiderül, hogy mikor példabeszédben tanít és nem csupán egy példa a jobb megértéshez, hanem valóság.

Mikor az Élet Kenyeréről tanít, akkor nem azt mondja, hogy "olyan vagyok, mint a mennyből alászállott kenyér", hanem azt mondja, hogy "Én vagyok a mennyből alászállott kenyér." Utána meg azt mondja, hogy "A kenyér, amelyet adok, a testem a világ életéért.". Ez történik az utolsó vacsorán. Jézus nem azt mondja, hogy "Vegyétek és egyétek, mert ez a kenyér olyan, mintha a testem lenne", hanem azt mondja, hogy "Vegyétek és egyétek, mert EZ az én testem". Meg lehet nézni az eredeti görögöt, illetve a Szt. Jeromos-féle latin Vulgátát is, és mind így szerepel.

Az evangéliumok célja hitelesen bemutatni Jézust, tehát az eseményben nincs szimbolika: Jézus megszületett, tanított, meghalt és feltámadt.

2017. dec. 31. 16:32
 15/16 anonim ***** válasza:

"Jézus megfogalmazásából is kiderül, hogy mikor példabeszédben tanít és nem csupán egy példa a jobb megértéshez, hanem valóság."

Bocsi, rosszul fogalmaztam. Szóval Jézus megfogalmazásából kiderül, hogy mikor példabeszéd és mikor valóság.

2017. dec. 31. 16:36
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

@kérdező:

Jézus azért hozta létre az Egyházat, hogy a tanítását továbbadják és megőrizzék. A Biblia, amiből olvasol, azt is az Egyház állította össze. Így a Biblia értelmezése is az Egyház által meghatározott értelmezés kell hogy legyen.

@imakommandós:

A Biblia nem egyértelmű, ha az lenne, akkor nem lenne csillió felekezet, kisegyház és szekta. Egy egész csomó részt lehet többféleképpen értelmezni, még annyira triviális dolgokon is megy a vita, hogy Jézus egylényegű-e az Atyával.

2017. dec. 31. 16:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!