Ki dönti el, hogy a Szentírás adott része szó szerint értendő, vagy szimbolikusan?
Ha lehet maradjunk most az Újszövetségénél, NEM szeretnék egy újabb vitát a teremtéstörténetről.
Tehát Újszövetség esetén!
Nem ki, hanem mi.
Az adott könyv műfaja dönti el. Pl. a Zsoltárok könyve vagy az Énekek éneke szépirodalmi költemény. A példabeszédek könyvében már a nevében is benne van, hogy micsoda. A Jelenések könyve pedig apokaliptikus-eszkatalogikus irodalom.
Többségében ószövetségi könyveket soroltál, kértem, hogy inkább maradjunk az Újszövetségnél.
Például ki dönti el, hogy Jézus adott kijelentését szimbolikusan vagy szó szerint kell érteni? Ha nem példabeszédről van szó. Annál elég egyértelmű.
Mert úgy látom, hogy sok teológiai szakadékhoz végső soron ezek vezettek.
Bocsánat a kérdésért, de konkrétan melyik rész (ami nem példázat) szokott vitás lenni, amit Jézus mond?
Konkrétum nélkül csak annyit tudok mondani hogy a szövegkörnyezetből, józan paraszti ésszel, a Biblia többi részéhez hogy illik bele... De őszintén szólva nem is jut eszembe olyan dolog amit Jézus mondott volna, nem példázat, és bárki szerint is nem szó szerint értendő. Mire gondolsz pontosan?
Akkor én mondok egy vitatott esetet Lukács evangéliumából:
36. Monda azért nékik: De most, a kinek erszénye van elővegye, hasonlóképen a táskát; és a kinek nincs, adja el felső ruháját, és vegyen szablyát.
37. Mert mondom néktek, hogy még ennek az írásnak be kell teljesülni rajtam, hogy: És a gonoszok közé számláltatott. Mert a mik reám vonatkoznak is, elvégeztetnek.
38. Azok pedig mondának: Uram, ímé van itt két szablya. Ő pedig monda: Elég.
Ezt a történészek egy része úgy értelmezi, hogy Jézus és követői akár fegyveres zendüléssel is át akarták venni a hatalmat. Illetve fegyveres ellenállásra is fel akartak készülni, ha le akarnák trtóztatni Jézust.
Ott inkább önvédelemről van szó. De egy példának ez is megteszi. Én inkább teológiai vonatkoztatásban tettem fel a kérdést.
"Az olvasó"
Akkor kétmilliárd felekezet fog létezni és nem néhány tízezer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!