Magyarok istene lenne?
kérdező
" mint keresztény, a mondákat, regéket, a király nézőpontjára, na meg persze a valláshoz igazítva írta "
Ebben látom a baj forrását. Hogy mindent muszáj átírni, de ebből csak hazugság lessz.
Miért nem lehet mindent úgy továbbadni, ahogy van/volt.
4#
" Ez egyértelműen történelmi, és nem vallási szöveg."
Annak kéne lenni,...de látod.
Utolsó:
De már eleve át van írva. Biztos vagyok benne, hogy a személyek akiket Simon mester írt le azoknak története a kersztény vallásra lett átformálva. Eleve nem írhatja azt, hogy a magyarok szerint volt egy xy aki illyes módon teremtette vagy formálta az xy népeket, mert különben bitóra küldték volna! Leírtam, hogy ez csak az én gondolat menetem. (lesz sosem lesz két sz :P)
"Ez egyértelműen történelmi, és nem vallási szöveg."
Ez egy mitologikus szöveg. Monda, mítosz. A történelem mint tudomány, 19. századi találmány! Csak azóta elvárás az, hogy mindent úgy adjanak át, ahogy volt. Kézai úgy írta meg a művét, ahogyan az szerinte (és az uralkodói elvárás szerint) akkor a leginkább hasznára volt az országnak. A régi történetírók célja mindig az volt, hogy erősítsék a közösség önbizalmát, felmutassák a dicső ősöket, a negatív dolgokat meg lehetőleg ne cipeljék magukkal. Minden történetíró fényezte a maga népét, ez volt a természetes. Így alakultak a mítoszok, mondák, legendák.
De, hogy a kérdésre is válaszoljak: sok nép mitológiájában megjelennek az óriás ősök, akiktől származik a nép. Ménrótról (Nimród) sehol nem derül ki, hogy nem földi ember volt. Ő egy ősapa-figura, egy Ádám-figura.
Ettől még több jel utal arra, hogy az ősmagyar hit egyistenhit volt. Eszerint a felső világban lakik a Teremtő és az ősök szellemei, a középső világban mi, emberek, az alvilágban pedig mindenféle rossz. Ezeket a világfa köti össze, és a táltos képes közöttük lélekben a kapcsolatot tartani. És van még egy istenanya-szerűség is, a Boldogasszony, amit később Szűz Máriával azonosítottak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!