Vajon kicsoda a "magyarok istene"?
Hogy-hogy kicsoda? A magyarok istene.
Gondolom ismerős a Nemzeti dal...
Petőfi lehet hogy nem is hitt semmyilyen istenben egyébként.
Ha már itt tartunk az ószövetségben pedig Izrael istene szerepel, akit utólag megtettek teremtőnek, így vette át a kereszténység. Azaz vagy két személyről van szó, vagy egy nemzeti istenről, éppen a zsidókéről. Akkor pedig nem tudom mi a baj magyarok istenével.
Tény hogy a keresztények nem őt imádják, így valóban furcsán hangozhat a szavalás. Viszont ha a zsidó isten nem egy a teremtővel (most mondanám hogy én így gondolom, de csak tegyük fel), akkor viszont jól megtették a kereszténységet a saját istenük hódólójának. Ellenben ha mindenki tudja hogy nem egyek, akkor miért szent könyv az ószövetség is?
Uff.
Szóljatok!
" Jézus Krisztus Atyján kívül nincs más igaz Isten?!"
Igen, ő a magyarok istene. Ez csak annyit jelent, hogy Isten ránk is figyel és szereti a magyarokat.
"Ma, márc. 15-én hallottam "
Most komolyan MA hallottad először a Nemzeti Dalt??? Nem jártál általános iskolába???
"Nem jártál általános iskolába?"
Talán épp most jár. :DD
@ Feliza:
Nem azt írta, hogy most hallotta _először_ ...
Én is hallottam és tanultam ezt a verset általános iskolában, de eszembe nem jutott ezen elgondolkodni, csak miután megtértem...
A pontos választ pedig nem tudom, csak "részmegoldásokat":
1. Petőfi nem volt hívő ember, sem vallásos. A papokat pedig egyenesen utálta, bár ha jól emlékszem, azért volt egy-kettő, akivel elég jó kapcsolatban volt.
2. Ebből következőleg simán elképzelhető, hogy nem a "keresztény" Istenre gondolt, hanem valóban "a magyarok istenére", azaz valami ősi, pogány bálványistenre.
Ezzel kapcsolatban a másik problémakör, hogy Jézus teljesen világosan azt mondta, hogy ne esküdözzünk _semmire_ ...
Na, erre varrjatok gombot. :)
Üdv. :)
"Ebből következőleg simán elképzelhető, hogy nem a "keresztény" Istenre gondolt, hanem valóban "a magyarok istenére", azaz valami ősi, pogány bálványistenre. "
Pontosan így van! És a gond az, hogy állítólag a katolicizmus keresztényiesítette a magyar nemzetet, de csak úgy felszínesen, langyosan, ennek eredményeképpen még ma is tömegek hurráznak a bálványistenüknek, nyilván teljesen vakon. És hogy ez az isten megáldotta volna a magyarokat jókedvvel és bőséggel? Ha ez igaz volna, nem volna a legborúlátóbb nemzet a magyar.
Összességében még mindig nem térítették meg a magyarságot a katolikus tanítói, hanem meghagyták pogány szinten, mint ahogy a katolicizmus sem tudott a maga bálványaitól megszabadulni mind a mai napig, illetve nem is akar.
És bizony hogy Izrael Istene az egyedül igaz Isten, Aki föláldozta a Fiát a megváltásunk érdekében, és nem a magyarok istene áldozta föl a fiát. Úgy hogy valahogy segíteni kellene a magyar nemzetnek, hogy szakadjanak el a Petőfi-féle magyarok istenétől, feltéve, ha az üdvösséget is komolyan gondolják, nem csak a mulandó hazafiságot.
"És hogy ez az isten megáldotta volna a magyarokat jókedvvel és bőséggel?"
Bocs, de az már egy másik mű.
Ti nyíltan hozzáteszitek hogy Izrael istene. Miért? Tudom hogy őmaga ondja az újszövetségben, de ha ő mindennek teremtője akkor ki is sajátította ki? De mint már írtam szerintem ős is egy isten a sok közül, aki nem mindenható, és teremtő.
Ha pedig ti egy abszolút Istent imádtok (örök, teremtő, stb.) akkor meg miért mondjátok hogy Izrael istene? Ha tényleg ő kötötte (volna) az ószövetséget, az sem számítana már mivel azóta - ti tudjátok jobban - volt egy új is, nemde?
na, csak arra mondom válasza:
"És hogy ez az isten megáldotta volna a magyarokat jókedvvel és bőséggel?"
Bocs, de az már egy másik mű.”
Másik mű, de ugyanaz az isten. Mert minek alapján feltételezhetjük, hogy ugyanaz az embercsoport egyszer ezt az istent szólítja meg, máskor meg a másikat?
Egyébként nagyon összetett a téma, és ha valaki pl. nem ismeri a teljes Bibliát, a zsidó nép és a kereszténység történelmét, főként Isten kinyilatkoztatásait, hanem csak éppen cseppeket a Biblia tengeréből, ráadásul az illető magát igencsak buzgó hazafinak tartja, akkor aztán neki beszélhetsz arról, hogy: csak egy Isten van, Aki valamikor Ábrahámnak tett esküje alapján kiválasztotta a zsidóságot, mint saját népet, ezt a népet látta el írott törvénykönyvvel, de ugyanez az Isten látott el mindenkit a lelkiismeret szavával is (vö. Róma 2:14-15). Azután ez az Isten küldte el Jézus Krisztust, Jézus Krisztus pedig ehhez az Istenhez imádkozott a Getsemáné kertben, majd pedig halála után ennek az Istennek mutatta be áldozatát, megjelenve őelőtte (vö. Zsidók 9:24, majd a jobbjára ült. Róla mondja Pál apostol:
„Avagy Isten csak a zsidóké-e? Avagy nem a pogányoké is? Bizony a pogányoké is.” (Róma 3:29)
Tehát – bár Izraelt választotta ki magának Isten az ókorban -, de attól még Ő volt az egész világ teremtője (vö. 1Móz 1.1), és minden földi ember Istene is. Csak ez abban az időben még nem volt minden földi ember számára világos, mint ahogy ma sem az. De ha valaki megtér, és Jézus Krisztust elfogadja Megváltójának, akkor már ehhez a megtéréshez hozzákapcsol annyi ismeretet is a Bibliából, hogy el tudja dönteni, valójában kicsoda az, Akit Jézus Krisztus egyedül igaz Istennek nevezett. (vö. János 17:3)
Pál mondja a galáciabeli keresztényeknek:
„Amikor pedig még nem ismertétek az Istent, olyan isteneknek szolgáltatok, amelyek lényegüket tekintve nem azok.” (Galata 4:8)
Itt a nemzetek isteneiről beszél Pál, akár a filiszteusokról van szó, akár a hindukról, akár a magyarokról (stb.). A magyar költők némelyike ezt az (univerzális, az emberek képére teremtett, kitalált) istent szólította meg, de más magyar költők azt az Istent, akit a nevén szólítottak, pl. Ady Endre, a Vezeklő vigadozás zsoltárában. Tehát éppenséggel volt aki tudott különbséget tenni Isten és isten között, volt aki meg nem.
Vajon a R.K.Egyház papjainak miért nem tűnik fel, hogy keveredik és félrecsúszik az isteni éljenzés az átlag magyar ember torkából? Azért nem, mert ők nem az igaz tanítói a magyarságnak, mint pl. Pál apostol igaz tanítójává lett minden földi embernek a levelei által. De főként Jézus Krisztus volt igaz tanítója és világossága (János 12:46) minden embernek. Ezért aztán ha a hivatalos első számú egyház elhanyagolja ezt a feladatot, el kell végeznie másoknak, ugyanakkor minden magyar állampolgárnak a saját egyéni feladata, hogy szerezzen ismeretet és tegye magában tisztává ezeket az alapdolgokat, alaptanításokat és alapigazságokat. Mert az az Isten akarata, hogy mindenki üdvözüljön, és az igazság ismeretére eljusson. (1Timózheus 2:4)
Mert ha valaki nem ismeri a (Jézus Krisztus általi) helyes utat az istenimádatban, és ettől az ismerettől továbbra is távol marad vagy a saját egyéni okoskodása (hibája) miatt távol marad, az nem tudja az igaz imádatot gyakorolni. Aztán az ilyen ember esküdözhet akárki akármilyen istenére, meg kérhet/diktálhat istennek, hogy áldja meg őt, az áldás bizony el fog maradni. A színpadon jól hangzik, néha, évenkénti és alkalmi ünnepségeken, de a füstbe ment tervet is megírta Petőfi, ha jól emlékszem, vagy valami ilyesmi. Na, ez is az a kategória!
A magyar egy buta és öntudatos nemzet, aki nagyobbnak képzeli magát a többi nemzettől.
De ahogy Jézus mondta, senki sem különb a másiktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!