Milyen e-világi élvezeteket engedhetek meg magamnak, ha biblikusak szeretnénk lenni?
Jól ismerem a Bibliát és Istenben is hiszek kiskorom óta, de ugyanakkor szenvedélyem a Clash Royale, xbox-os és egyéb PC-s játékok is :)
24/F
Nem vagyok hívő, szóval nem tudom, mennyire számít neked a véleményem, de ezzel a mondatoddal:
"Ha az egyik oldalon azt olvastam, hogy szégyen a férfiaknak a hosszú haj, mert (...), akkor én már aznap le is vágattam..."
az egyik legnevetségesebb emebr lettél, akit Gyakorin láttam.
Komolyan azért vágtad le a hajad, mert egy oldal (aminek milyen hitelesek a forrásai is?) ezt írta?
Éj úgy, ahogy TE szeretnél, ha jól esik, akkor tedd, ne attól rettegj, hogy valakinek ez esetleg talán enm tetszik.
Nem szektába csöppentem bele, csupán magam, a Biblibát olvasva jutottam ilyen következtetésekre:
1bKorintusi levél 11,14: Avagy maga a természet is nem arra tanít-é titeket, hogy ha a férfiú nagy hajat visel, csúfsága az néki?
- vannak, akik csupán erre az igeszakaszra alapozva vallják, hogy Jézusnak nem lehetett hosszú haja...
Kedves kérdező!
Keresztényként válaszolok neked. Szerintem nagyon elnézted a dolgokat. Azt írtad, hogy jól ismered a Bibliát, de érted is a lényegét? Sajnos úgy, hogy csak a magyar fordítást olvasod, és a hátteret sem ismered, amiben íródott, nagyon sok mindent félre lehet érteni. A Biblia sugalmazott írás, és az írás kora ismeretében, valamint az egész írás összefüggéseinek áttekintésével kell értelmezni. Például - szó szerint értelmezve a magyar fordítást - a Biblia sok helyen javasolja a gyerekek verését, de ha a háttérrel, az eredeti szöveget is figyelembe véve az összefüggéseket is vizsgáljuk, mindjárt másképp fest a kép: [link]
Én próbáltam olyan könyveket stb. keresni, amik ismertetik a szükséges háttérismereteket, összefüggéseket stb. Nem nagyon találtam, persze lehet, hogy csak bénán kerestem. Ezért én igyekszem elsősorban az evangéliumokra támaszkodni, amik jobban érthetők, és legfőképpen a szeretetparancsból kiindulni. Nem lehet megúszni, hogy gondolkodjon az ember: ha igazán a másik ember javát akarod, akkor a tetteid következményeit is át kell gondolnod, mert ami elsőre jótettnek tűnik, arról jobban belegondolva kiderülhet, hogy hosszú távon árt. Minden esetet külön meg kell gondolni, hiszen túl sok a paraméter, csak szabályokat bután követve nem lehet mindig megtalálni az igazán jó döntést.
Talán most már érted, hogy miért írtam, hogy elnézted a dolgokat. Szerinted tényleg számít, hogy valakinek milyen hosszú a haja? Okosabban teszed, ha az ilyen jelentéktelen dolgokra pazarolt erőfeszítést inkább arra használod fel, hogy kedvesebben, türelmesebben viselkedj a körülötted lévő emberekkel, próbáld jobban beleélni magad a helyzetükbe. Ebben mindig van hova továbbfejlődni, mivel ez azt is jelenti, hogy képezned kell magad: ismerned kell a szeretetnyelveket, pszichológia alapjait stb, hiszen így tudod jobban felmérni, hogy a tetteidnek, más emberhez intézett szavaidnak milyen következményei lesznek az ő lelkében. A Biblia jól leírja a célt: mindig a többi ember javát kell szolgálni. De arról, hogy hogyan kell szolgálni, nem szól sokat, ezt nekünk kell kikutatni.
A "keresztény szabadság"szerint mindent szabad,de nem minden használ.
A szabadság,bizonyos dolgokban rabszolgaságot eredményez.(Drog,alkohol,dohányzás,szerencsejátékok,pénz,stb.)
Aki szabad akar maradni,az óvakodik minden -MINDEN- olyan dologtól,ami szenvedéllyé válhat,és elveheti helyét az önmagával,emberekkel,természettel,és Istennel való kapcsolatnak.
A keresztyénség nem törvények szerint működik, hogy ezt szabad, ezt nem szabad, és itt a kiskapu.
"Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává."
1 Korinthus 6:12
Szia
Milyen jó, hogy nem vagyunk a mózesi törvény alatt, amely nagyobb mértékben szabályozta az embert, mit tehet, mit nem tehet. Ma már a krisztusi törvény alapelveken működik elsősorban, és több az ember döntési szabdsága - de azért nem szabad vissaélni ezzel sem.
Salamon ezt írta: „minden ember egyen, igyon, és élvezze a fáradságos munkájából fakadó jót. Isten ajándéka ez” Prédikátor 3:13. Ebbe sok minden belefér ami élvezetessé teheti az életünket.
vagy:
Prédikátor 2:24
"Nincs annál jobb, mint ha az ember eszik, iszik és örömet talál a kemény munkájában. Rájöttem, hogy ez is az igaz Istentől van,..."
Az ember úgy lett megalkotva, hogy élvezni tudja a keze munkáját....
Legalább beismered magadnak, hogy "már nem vagy vallásos".
Vagy legalábbis nem úgy mint régen.
Egyszerű kérdéssel le lehet magunkat ellenőrizni: Ha kereszténynek tartom magam, akkor úgy is élek mimtha Jézust követném? Ő ezt csinálná amit én?
Annak a rengeteg "vallásos" Krisztust "követő" tanácsadónak és a kérdezőnek az apostolok néhány gondolatát ajánlanám...
A kik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt. Gal.5,24
A ki azt mondja, hogy ő benne marad, annak úgy kell járnia, amint ő járt. 1Ján.2,6
Ne szeressétek a világot, se azokat, a mik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete.
Mert mindaz, a mi a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból.
És a világ elmúlik, és annak kívánsága is; de a ki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké. 1 Ján. 2,15-17
Lehet azt mondani hogy elvakult, fanatikus stb... de az apostoli szavak értelmén, mondanivalóján az nem változtat!
A ki azt mondja, hogy ő benne marad, annak úgy kell járnia, amint ő járt. 1Ján.2,6
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!